Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Anouk Dekker

Geplaatst op 31 juli 2017 door   ·   Geen reacties

De Leeuwinnen zijn hot, de voetbalsters van Oranje hebben het land in de greep. De hype is volop gaande. Iedereen praat over voetballende vrouwen die misschien wel Europees kampioen kunnen worden. De tweebenige Lieke Martens is een ster. De ex-FC Twentespeelster (twee keer) Shanice van der Sanden kan volgend jaar meedoen aan de FBK-games, hoewel 100 meter te lang zal zijn voor haar en Viviane Miedema bleek toch nog te kunnen scoren zoals ze liet zien tegen de Zweedsen. Daarmee heb ik de drie vrouwen genoemd die veelvuldig in de media vermeld werden. Jacky Groenen en Sherida Spitse, de aanvoerster en FC Twentespeelster, mogen ook niet mopperen.
Het zij deze vrouwen gegund. De wedstrijden waren niet allemaal even mooi en goed, maar ze staan in de halve finale, Nederland omarmt hen en dat moet je vooral zo laten.

Ik wil in aansluiting op de reeds genoemde vrouwen wat meer aandacht bepleiten voor Anouk Dekker (foto), de centrale verdediger van Oranje die nog minuut gemist heeft op dit EK. De keren dat ik haar zag bij FC Twente viel ze mij altijd op door haar techniek, inzicht en kracht. Ze is allround en mentaal sterk. Ik benoemde de speelster uit Wierden logischerwijs in mijn boek “De Top 50 van FC Twente” tot beste speelster van FC Twente ooit.

Eerst was ze spits, later middenvelder en nu op het EK is ze centrumverdediger en ik vind dat haar optredens onderbelicht worden. Want ze is een rots in de branding – met of zonder een ‘flatteus’ verband om haar hoofd – en strooit met prachtige passes. Zag je die secure lange ballen op Martens en Van der Sanden?
De verslaggever van dienst zei:
“Goede controle Martens en een uitstekend schot van deze toekomstige Barcelona-speelster.”
“Prima aanname Van der Sanden en wat draait ze gemakkelijk weg van haar tegenstandster.”
En bij het zien van de herhaling debiteerde hij woorden van dezelfde strekking.
Hij vergat echter te melden dat het Anouk Dekker was die de bal over grote afstand op de stropdas van genoemde meiden legde. Dat is best irritant. Vaak is aan een schitterende actie een splijtende pass of een effectieve tackle van een medespeelster voorafgegaan. Die worden dan bijna nooit genoemd of in de herhaling getoond.

Ik vroeg Optasports om de exacte cijfers van Dekker op het EK tot nu toe. Hier volgt het duidelijke antwoord dat ik al verwachtte.
Anouk Dekker hoeft slechts één veldspeelster voor zich te dulden betreffende het aantal gegeven lange passes (52), de Spaanse Irene Paredes (89). Met exact de helft van haar lange passes vindt Dekker een medespeelster (26), waarvan in de helft van de gevallen (13) op de meest gevaarlijke zone van het veld, de laatste dertig meter tot de goal van de tegenstander.

In deze graphic zijn de lange passes van Dekker gevisualiseerd. Ter verduidelijking, het gaat hier dus om een bewuste voortzetting van het spel, de ‘blinde peer naar voren’ is niet meegenomen in deze graphic. Zoals zichtbaar is, zoekt Dekker vaak met een opening naar een medespeelster op de linkerflank, de positie waar de in vorm zijnde Lieke Martens zich veelal bevindt.

Ik wilde ook nog even weten hoe ze verdedigend functioneert volgens de statistieken. Ze was immers jarenlang middenvelder en daarvoor aanvalster.
Optasports antwoordt: “Naast haar relatief aanvallende invloeden is Dekker is momenteel de speelster met de meeste uitverdedigende acties van het toernooi (42). Defensief kan Oranje dus ook zeker op haar bouwen.”

Dat wou ik maar zeggen. Aan Anouk Dekker zal het niet liggen. Ook niet tegen Engeland donderdag; met die razend gevaarlijke aanvalster Jody Taylor. Ze is een zeer goeden doen.

Jill Roord, de andere international uit de regio, heeft nog maar weinig minuten gemaakt op dit EK. Ze heeft rugnummer 12 en zit inderdaad dicht tegen de basis aan. Bondscoach Wiegman speelt met twee controlerende middenvelders en dat nekt Roord die van origine een echte nummer 10 is. Misschien zien we de 20-jarige Oldenzaalse nog in de Grolsch Veste in actie komen.

 

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief