Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Bij het verscheiden van voetbaltalent en clubsaneerder

Geplaatst op 9 februari 2018 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – Op 75-jarige leeftijd is vandaag Johan Plageman overleden die sinds de oprichting van FC Twente in 1967 op vele fronten voor de club grote verdiensten heeft gehad. Hij was sportief én bestuurlijk van grote waarde voor de betaald voetbal-organisatie.

Plageman was afkomstig uit Losser, onder de rook van Enschede. In de schatkamer van Twente, zoals Losser zich afficheert, rijpte het talent van Plageman en na verloop van tijd werd hij ‘overgenomen’ door Sportclub Enschede dat in 1965 fuseerde met aartsrivaal Enschedese Boys (ofschoon de amateurtakken nog bestaan) en verder ging als FC Twente, met Plageman als aanvoerder.
Na zijn voetbalcarrière was Plageman succesvol ondernemer, in met name de zuivelindustrie, als topman bij Coberco.

Hij werd in 2002 juist vanwege zijn zakelijk inzicht door gewezen voorzitter Munsterman bij de club gehaald om een faillissement af te wenden. Dat slaagde door keiharde maatregelen ter sanering. Na de geslaagde gezondmaking ging het naar de opvatting van Plageman opnieuw verkeerd omdat volgens hem onder leiding van Munsterman, beter gezegd: door Munsterman, besluiten werden genomen die de bedrijfsvoering verslechterden en desastreus zouden uitpakken; er werd met miljoenen gesmeten. Hij vertrok in 2006, een illusie armer, maar de credits ontving hij jaren later. Er zijn er veel die Munsterman na het echec lieten vallen, namelijk zo ongeveer alle betrokkenen (supporters, sponsors, bestuurders, politici), Plageman deed het vóór het drama van FC Twente in volle omvang openbaarde.

Munsterman kreeg met Aldo van der Laan wél voor mekaar wat hem met Johan Plageman niet lukte. Het leidde uiteindelijk tot het technisch faillissement van de club en de val van de zonnekoning. FC Twente is nog bezig te herstellen.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief