Boschker redt in thriller, Tiendalli schiet FC Twente naar halve finale

Geplaatst op 27 januari 2011 door   ·   Geen reacties

26 januari 2011
ENSCHEDE – FC Twente heeft vanavond op sensationele wijze de halve finale van het bekertoernooi bereikt. Nadat Theo Janssen met een penalty de score opende, schoot Danny Koevermans zijn ploeg op de valreep naar verlenging. Daarin werd niet gescoord, waardoor een penaltyreeks de wedstrijd tot een ware thriller maakte. Sander Boschker (foto) stopte de inzet van Orlando Engelaar, waarna Dwight Tiendalli de beslissende binnen schoot.

Tactisch steekspel
In Enschede voltrok zich in de eerste helft een tactisch steekspel, dat alleen de absolute kenner kon bekoren. Dat begon al met een wijziging in de opstelling op het allerlaatste moment. Met de onverwachtse inbreng van Theo Janssen, vlak voor de aftrap, trachtte Twente tot psychologische oorlogsvoering. Dat leverde niet veel op, want PSV domineerde in de eerste helft. De Tukkers kwamen tot geen enkel uitgespeelde kans.

De terechte 1-0
Pas na de rust, toen Twente met de ingekomen Denny Landzaat de slag op het middenveld won, zette de ploeg meer druk voorwaarts en werd het alsnog smullen voor de voetballiefhebber. Twente naderde doelman Andreas Isaksson, maar werd telkens met kunst- en vliegwerk van de ‘zestien’ geweerd. Het moment waardoor de wedstrijd meer open kwam te liggen, viel in de 70e minuut, toen Engelaar hands maakte na een inzet van Wisgerhof en Janssen de penalty beheerst binnen schoot (1-0).

PSV blijft in leven en weet te profiteren
PSV bracht vervolgens twee offensieve wissels, met Danny Koevermans en Zakaria Labyad, maar gaf tegelijkertijd veel ruimte weg in de achterste linie. Twente bespeelde dat handig. In de omschakeling oogden de Tukkers dreigend, kwam de ploeg tot twee keer toe oog in oog met Isaksson, maar vergat het de wedstrijd te beslissen. Een ‘lucky’ in de slotseconden van de drie minuten tellende extra tijd, bracht het duel alsnog een verlenging. Ola Toivonen blokkeerde een schot van medespeler Manolev. Koevermans haalde aan uit de rebound en werd de voorlopige redder van Eindhoven. De invaller zette de stand met een voltreffer in de kruising op 1-1.

Spannende verlenging
In de verlenging voerde de factor spanning de boventoon. Beide ploegen hadden nog één wisselmogelijkheid, maar maakten hier geen gebruik van. Daardoor werd de lijn van de tweede helft doorgetrokken. Twente kwam direct al tot een grote kans. Nacer Chadli bediende Landzaat, maar de middenvelder stuitte op de paal. PSV, dat vervolgens de aanval zocht, was in de tweede helft van de verlenging het meest dichtbij een treffer, maar Sander Boschker meette zichzelf een heldenrol aan. De geroutineerde sluitpost keerde achtereenvolgens twee schoten van dichtbij van Markus Berg en Balazs Dzsudzsak.

Penaltyreeks maakt van duel ware thriller
De loterij die de naam penaltyreeks draagt bracht FC Twente naar de halve finale. Nadat beide ploegen zes keer raak schoten, keerde Sander Boschker de penalty van Orlando Engelaar. Op de schouders van Dwight Tiendalli rustte de zware last van de spanning, maar de invaller beleefde een droomavond. Koelbloedig liet hij Isaksson kansloos en verloste hij de in extase verkerende Grolsch Veste. Een wedstrijd hoeft niet altijd mooi te zijn om tot topper aangemerkt te worden. Vanavond was dat het geval. Goed was het allemaal niet. Maar de achterliggende tactische keuze’s en de spanning, door de verlenging en de penaltyreeks, maakten de thriller tot een boeiend schouwspel.

Scoreverloop: 70. Janssen 1-0 (pen.), 90+3. Koevermans 1-1
Geel: Brama (FC Twente) Engelaar,Manolev, Toivonen, Dzsudzsák (PSV)
FC Twente: Boschker, Rosales, Wisgerhof, Douglas, Onyewu (26. Tiendalli), Janssen, De Jong, Brama, Bajrami (59. Landzaat), Janko, Chadli
PSV: Isaksson, Manolev, Rodríguez, Bouma (82. Labyad), Pieters, Hutchinson, Toivonen, Engelaar, Lens (82. Koevermans), Berg, Dzsudzsák