Coach Preud’homme: ‘Het doelpunt van Janssen was heel belangrijk’

Geplaatst op 24 februari 2011 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – FC Twente is een ronde verder, coach Michel Preud’homme was uiteraard tevreden daarover. Maar hij ging na afloop ook in op het verschijnsel dat zijn ploeg weer eerst een  inhaalrace moest aangaan.  Regelmatig komt FC Twente dit seizoen  op achterstand.  Een topclub mag dat niet zo dikwijls overkomen. Het was vanavond tegen Rubin Kazan de twaalfde keer in deze voetbaljaargang dat de ploeg dat overkwam. Maar ook deze keer zette Twente de zaak weer recht, hoewel het verschil halverwege de eerste helft zelfs twee doelpunten was. ‘We moeten beter doordrukken, laten het soms wegslippen’, zie trainer Michel Preud’homme na afloop. ‘Na die twee goals van Kazan stonden we weer op nul en konden we opnieuw beginnen. Dat doelpunt van Theo Janssen was heel belangrijk. In de tweede helft waren we wel agressief, zetten we wel druk en zaten we kort op de bal. Het probleem is inderdaad dat we dat niet altijd doen vanaf het begin. Als het moet zijn we niet altijd daar. We moeten het onszelf gemakkelijker maken door vanaf het begin scherper te zijn. Maar dat we nog op 2-2 kwamen, is een mooie prestatie’, aldus de coach.
Hij ging nog wat nader in op het verschijnsel dat zijn elftal vaak met een achterstand begint door te wijzen op het inzicht dat zijn spelers soms missen in de beginfase. ‘Ze moeten de wedstrijd leren lezen of in gaten krijgen wat een tegenstander gaat doen. Vaak is het wel aangegeven voor de wedstrijd, maar als één schakel niet in positie is, gaat het fout. Je zag het afgelopen zondag ook tijdens de wedstrijd tegen NEC.’

Desondanks was Preud’homme qua resultaat een tevreden man. ‘Ik hoorde dat het dertig jaar geleden is dat FC Twente bij de laatste zestien is gekomen in de Europa Cup. We hebben een heel goede prestatie geleverd. Dat we weer een stap verder zijn, is heel positief.’Hij gaf nog eens aan dat Rubin Kazan een deel van de wedstrijd weer liet zien dat het een goede ploeg is. ‘Toen waren er veel positiewisselingen en waren ze moeilijk af te stoppen. Als je dan niet scherp bent,  heb je enorm veel problemen.’

Over de volgende opponent Zenit Sint-Petersburg grapte Preud’homme dat zijn spelers heel gemotiveerd zijn om weer naar Rusland te gaan. ‘We hebben een grote investering gedaan in winterkleding, dus dat loont zich.’ De Twente-coach kwalificeerde Zenit als een zeer sterke ploeg. Hij had ze gezien in de competitiewedstrijd tegen de tegenstander van vanavond Rubin Kazan (2-2) en had geconstateerd dat ze qua stijl op elkaar lijken. ‘Maar Zenit is nog een klein beetje beter dan Rubin’, luidde zijn inschatting.

Kurban Berdyev, de coach én vice-voorzitter van Rubin Kazan, had niet veel zin in een uitgebreide nabeschouwing. ‘FC Twente  was gevaarlijk bij standaardsituaties en afstandsschoten. Door het doelpunt vlak voor de rust werd de wedstrijd heel anders’, trapte de Rus een paar open deuren in.