Dramatische eerste helft nekt FC Twente tegen FC Utrecht

Geplaatst op 3 februari 2013 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – FC Twente is op eigen veld keihard onderuit gegaan tegen FC Utrecht. Na een 2-0 achterstand bij rust, door doelpunten van Jens Toornstra en Jacob Mulenga, gloorde er even hoop toen Dusan Tadic (foto) tegen scoorde. Dave Bulthuis scoorde de 3-1, waarna Tadic vanaf elf meter zijn tweede van de middag maakte. Mike van de Hoorn bepaalde de eindstand op 4-2.

Vooraf bood de opstelling van FC Twente aan de fans de hoop op een aanvallende ploeg die in staat moest zijn de tegenstander de wil op te leggen en een het publiek een aantrekkelijke wedstrijd voor te schotelen. In praktijk kwam van dit alles niets terecht. Nadat er voor het gelijke spel tegen RKC Waalwijk nog wat te zeggen was, de doelpuntloze remise tegen Feyenoord in De Kuip niet eens onverdienstelijk was, zakte FC Twente tegen FC Utrecht voor rust volledig door het ijs.

De Tukkers speelden met Felipe Gutierrez als nummer tien. Hoewel de Chileen te boek staat als een groot talent, was dat vandaag geen moment zichtbaar. Door voortdurend foute keuzes te maken, consequent tien meter te ver naar voren te spelen en zich bij vrijwel elk duel gemakkelijk weg te laten zetten, bleek de belangrijkste plek op het veld bezet door de zwakste speler van de ploeg. Daarbij geteld spits Dmitry Bulykin die het niet belopen kon en geen bal vast wist te houden, linksbuiten Luc Castaignos die met tegenzin op die positie speelt, rechtsbuiten Dusan Tadic die vooral tegen zichzelf aan het knokken was en rechtsachter Tim Breukers die wedstrijdritme mist, maakt het heel logisch dat FC Twente bij rust al tegen een vrijwel hopeloze achterstand aan keek.

Na acht minuten was er de eerste waarschuwing, toen Jacob Mulenga alleen richting het FC Twente doel mocht, nadat Gutierrez weg gleed. Het schot van de Zambiaan ging voorlangs. Na een half uur was het wel raak. Een uitgespeelde aanval kwam uit bij Mulenga. Op zijn schot bracht Nikolay Mihaylov nog redding. De afvallende bal belandde bij Jens Toornstra, die zijn debuut bij FC Utrecht luister bij zette door de score te openen. Op slag van rust werd het allemaal nog erger voor de Tukkers. Breukers werd door Cedric van der Gun weggezet, waarna Rasmus Bengtsson aan de noodrem moest trekken. De straf: rood en een strafschop. Mulenga benutte het buitenkansje en zorgde daarmee voor de beslissing in de wedstrijd.

Na rust kwamen Edson Braafheid en Willem Janssen in de ploeg voor Gutierrez en Bulykin. Beter werd het er niet op, want binnen een minuut werd Braafheid door Van der Gun te kijk gezet en was het slechts de paal die voorkwam dat Toornstra het duel definitief in het slot kon gooien. Daardoor bleef FC Twente hopen op in elk geval een vorm van eerherstel. Na een lange bal van Janssen kon Tadic alleen door en wist de Serviër de achterstand te verkleinen tot 2-1. Voor de Tukkers was dit het signaal massaal de aanval te zoeken in een poging het tij alsnog te keren. Een rake kopbal van Dave Bulthuis na een vrije trap van Van der Gun bracht het verschil weer terug tot 2. Na hands van Mark van der Maarel verkleinde Tadic vanaf elf meter het verschil weer tot een doelpunt. Met een rake kopbal na een corner bepaalde Mike van de Hoorn de eindstand op 4-2.

Voor FC Twente is het verlies tegen FC Utrecht de derde nederlaag van het seizoen. Gevolg is dat Ajax de Tukkers passeert op de ranglijst en FC Twente de titel aspiraties voorlopig uit het hoofd kan zetten. De ploeg zal eerst voetballend de zaken op de rit moeten krijgen, wil het dit seizoen kans blijven maken op een goede eindklassering.