Europees voetbal ver weg voor FC Twente na kansloze nederlaag tegen FC Utrecht

Geplaatst op 23 mei 2013 door   ·   Geen reacties

0ZON5810ENSCHEDE – FC Twente heeft in de eerste wedstrijd van de play-off finale met FC Utrecht een kansloze nederlaag geleden. Op eigen veld werden de Tukkers op een 2-0 nederlaag getrakteerd. Cedric van der Gun voor rust en Edouard Duplan na de hervatting zorgden er voor dat er bijna een wonder nodig zal zijn om de return, zondagmiddag, nog spannend te laten worden.

FC Twente scheidde voor aanvang nog 180 minuten voetbal van Europees voetbal. Een troostprijs, maar wel de enige mogelijkheid om het seizoen nog wat kleur te geven. Om dat doel te bereiken zouden de Tukkers zich over twee wedstrijden moeten ontdoen van FC Utrecht. Anders dan in de vorige ronde tegen FC Groningen, moest nu in de thuiswedstrijd de basis worden gelegd, om het vervolgens op vreemde bodem af te maken. De opdracht een basis te moeten leggen, leek als een loden last op de spelers te rusten. Dat kwam ook doordat FC Utrecht na negen minuten de leiding nam. Hoewel Cedric van der Gun tegen sc Heerenveen, in de vorige ronde, een corner binnen kopte, kon de ervaren middenvelder ongehinderd op identieke wijze tot scoren komen. Het was een van de momenten waarop Douglas node werd gemist. De verdediger lijkt het volkomen verbruid te hebben bij Alfred Schreuder en zal uiteindelijk via de achterdeur uit Enschede vertrekken. Vanaf het moment van de achterstand liep FC Twente niet alleen achter de feiten aan, maar vooral ook tegen zichzelf te voetballen. De machteloosheid kwam nog het beste tot uiting uit een aanval, kort na het openingsdoelpunt. Willem Janssen speelde Luc Castaignos in. De spits besloot, vanuit vrijstaande positie, te kiezen voor een pass richting Felipe Gutiérrez, waardoor de mogelijkheid om snel gelijk te maken verloren ging.

Balbezit
Wat volgde was dertig minuten voetbal waarin FC Twente verreweg het meeste balbezit had, maar tot niet een uitgespeelde kans kwam. Met name het middenveld, dat grossierde in balverlies, liet het afweten. Zo erg zelfs dat Nacer Chadli, toch het beoogde aanspeelpunt, zich terug moest laten zakken, om zo in elk geval nog af en toe in balbezit te komen. FC Utrecht vond het surplus aan balbezit van de Tukkers prima, gevaar kwam er toch niet uit. Met enkele snelle tegenaanvallen waren het juist de bezoekers die wel tot wat mogelijkheden kwamen.
Na rust zette FC Twente wat meer aan, in een poging de wedstrijd te laten kantelen. Met een percentage van 67% balbezit was duidelijk dat FC Twente optisch de overhand had. Het slim spelende Utrecht profiteerde maximaal. Een foute inschatting van Sander Boschker, die een terugspeelbal wilde controleren, werd direct afgestraft. Edouard Duplan ontfutselde de doelman de bal en verdubbelde de voorsprong van de bezoekers.

Weinig vernuft
Hoewel FC Twente nog wel probeerde de achterstand te verkleinen en zo te voorkomen dat de return in Utrecht een formaliteit zou zijn, gebeurde dat met weinig vernuft. Te ver doorgevoerde combinaties en schoten van grote afstand brachten FC Utrecht geen moment in de problemen. Wel werd eens te meer duidelijk dat de ploeg een speler mist die de lijnen uit zet. Een dergelijke speler heeft FC Twente wel, maar Quincy Promes speelt nu nog in Deventer. Daar is de middenvelder voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de aanstaande terugkeer van Go Ahead Eagles in de Eredivisie. Nu moesten de Tukkers het doen met de hardwerkende Janssen, de ongelukkig spelende Leroy Fer en de grillige Gutiérrez. Het trio ontbeert de kwaliteiten om de wedstrijd, die na de 0-2 volkomen op slot zat, open te breken. Geen steekpasses, geen listige een-tweetjes, maar combinatiespel zonder einde en zonder duidelijk doel, was waar het spel van de Tukkers in verzandde.

Zondag
Ondanks dat er met Tim Hölscher en Felitciano Zschusschen nog wel verse krachten werden gebracht, slaagde FC Twente er nooit meer in duidelijk te maken waarom de ploeg aanspraak zou mogen maken op het resterende Europese ticket. FC Utrecht bleef zo kinderlijk eenvoudig overeind, dat er zondag in Utrecht een wonder nodig zal zijn, om de tweede wedstrijd nog spannend te laten worden. Aannemelijker is dat over 90 minuten voetbal het seizoen voor FC Twente definitief in een grote teleurstelling eindigen zal.