Zondag 21 juli 2024
Twentesport

FC Twente-Ajax 0-2 (0-2) – Analyse door Marc Kemna

Geplaatst op 4 maart 2013 door   ·   Geen reacties

‘Ik vond het vanuit Twents-perspectief een slechte wedstrijd. De intentie om wat te bereiken was er bij FC Twente wel, maar dat leidde tot niets.

De Enschedeërs begonnen het duel met passie en inzet, dat moet ik ze nageven, maar het leverde niet veel op. De voornaamste reden hiervoor was het sterk spelende Ajax. De ploeg uit Amsterdam was in vorm en Twente kwam er eigenlijk niet aan te pas. Ik wil het niet te zwart maken voor de Tukkers, maar met de vorm waarin Twente op dit moment verkeerd kan er simpelweg niet gewonnen worden van een sterk Ajax.

In deze wedstrijd lag het grootste knelpunt bij FC Twente op het middenveld. De hele organisatie viel al na enkele minuten spelen weg en daarna begonnen de spelers uit hun linies te lopen. Het beste voorbeeld hiervoor is Leroy Fer. Ik weet niet wat er aan de hand was met deze middenvelder, maar het leek haast wel alsof hij er bewust met de pet naar gooide. Als profvoetballer wil je vlammen in dit soort wedstrijden. Fer leek daar anders over te denken. Hij deed zowel opbouwend als verdedigend niet mee en leek zich te verstoppen. Naar mijn idee was hij na de eerste helft al rijp voor een wissel.

Verder speelden meer mensen bij de thuisclub onder de maat, zoals vaker het verhaal is. Dit gaat echter niet op voor Dimitri Boelykin. In een beter voetballend team zouden zijn kwaliteiten nog beter tot hun recht komen, maar zelfs wanneer zijn medespelers beneden niveau spelen, blinkt hij uit. Ik vond hem erg sterk spelen tegen Ajax. Hij wint nagenoeg elk duel en doet vervolgens iets nuttigs met het balbezit. Zodra Twente weer op oude krachten is, zie ik geen reden om de speelwijze niet aan te passen op Boelykin.

Uiteindelijk verloor FC Twente deze ‘topper’ natuurlijk omdat Ajax een maatje te groot was. Ik zou mezelf willen beschouwen als een Twente-aanhanger, maar desalniettemin gaat mijn lof uit naar Ajax in dit duel en specifiek naar het middenveld van de Amsterdammers. Mooi om te zien hoe jongens als Lasse Schone en Christian Eriksen makkelijk kunnen combineren en ruimtes voor elkaar creëren. Bij hun tegenstander van afgelopen weekend spatte het gebrek aan zelfvertrouwen er bij veel spelers vanaf, zelfs bij toppers als Dusan Tadic gingen de kleinste dingen mis. Twente beschikt over veel kwaliteiten, maar als de spelers niet in vorm zijn zullen deze kwaliteiten niet bruikbaar zijn.’

FC Twetne-Ajax 0-2 (0-2).
Scorerverloop: 4. Moisander 0-1, 35. Alderweireld 0-2.

Arbiter: Liesveld.
Toeschouwers: 30.000.
Geel: Moisander (Ajax).

Amusementswaarde: 6.
Sterren: Boelykin (1x)
Man of the match: Schone.

Opstelling FC Twente: Michailov, Rosales, Douglas, Bengtsson, Schilder, Janssen, Tadic, Der, Guitiérez (Castaignos 46.), Boelykin, Hölscher (Gyasi 83.).

Opstelling Ajax: Vermeer, Van Rhijn, Alderweireld, Morsander, Blind, De Jong, Poulsen, Eriksen, Schone (Hoesen 86.), Sigthórsson (Boerrigter 72.), Fischer.

Delen is sportief

Deze analyse is geschreven door Marc Kemna

Oud-voetballer van Quick’20.

Reacties (0)
Archief