FC Twente doet tegen NAC Breda slechte zaken

Geplaatst op 30 maart 2013 door   ·   Geen reacties

375x CL3H0322ENSCHEDE – FC Twente is in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda blijven steken op een 1-1 gelijkspel. Na een heel matige eerste helft openden de bezoekers de score. Pas kort voor tijd scoorde Wout Brama (foto) tegen. Hoewel daarmee een punt gered werd, was dat, met het oog op de vierde plaats, te weinig.

Het leek zo mooi, Nacer Chadli, die afgelopen week bij het Belgische elftal liet zien weer fit te zijn, als spelverdeler achter spits Dmitry Bulykin posteren. In praktijk bleek het niet te werken. Want hoewel FC Twente de eerste helft kon bogen op een surplus aan balbezit, slaagde het er geen moment in om daar iets zinvols mee te doen. Het uitblijven van doelrijpe kansen was toe te dichten aan twee zaken. Allereerst werd de gekozen tactiek zeer slecht uitgevoerd. Chadli speelde voortdurend tien tot twintig meter te ver naar voren, waardoor hij nauwelijks in het spel betrokken kon worden en wanneer dat al lukte het centrale verdedigingsduo van NAC Breda keer op keer de overhand had. Het tweede euvel was het bijzonder zwakke optreden van Bulykin, die grossierde in balverlies en geen enkele bal vast kon houden. Gevolg van dit alles was dat FC Twente ondanks het veldoverwicht een povere eerste helft speelde, waarin een schot van Leroy Fer een spaarzaam hoogtepuntje vormde.

Ook Alfred Schreuder leek te beseffen dat het gekozen strijdplan weinig perspectief op een overwinning bood, want de interim-trainer van FC Twente besloot tijdens de rust Bulykin te wisselen en Luc Castaignos in het veld te brengen. Vervolgens waren het de bezoekers die wisten te scoren, uit wat niet eens een echte kans was. Een vrije trap van Jordy Buijs werd door Kees Luijckx ingekopt. Nikolay Mihaylov, al tijden niet meer de betrouwbare sluitpost van voorgaande seizoenen, wist de inzet wel te keren, maar niet goed te verwerken. Verdediger Kenny van der Weg frommelde de bal vervolgens in het doel. Daarmee maakte hij de problemen voor FC Twente, dat in de strijd om plek 4 per se moest winnen, alleen nog maar groter.

FC Twente probeerde vervolgens wanhopig het tij te keren. De ploeg deed dat met veel inzet maar erg weinig vernuft. Gevolg was dat NAC Breda lange tijd eenvoudig overeind bleef, ondanks de aanhoudende Twentse druk. In de slotfase kwam FC Twente alsnog op gelijke hoogte. Een schot van buiten het strafschopgebied van Wout Brama werd door meerdere spelers getoucheerd en verdween via de binnenkant van de paal achter Jelle ten Rouwelaar. FC Twente zette vervolgens aan en probeerde alsnog de overwinning te forceren. Dat lukte uiteindelijk niet, waardoor het duel in een teleurstellend gelijkspel eindigde.

Door de 1-1 tegen NAC Breda lijkt ook plek 4 in de eindstand buiten bereik van FC Twente. Daarmee zijn de Tukkers vrijwel zeker aangewezen op de play-offs. Het vervelende voor de Tukkers daarbij is dat, daar waar ze wanhopig zoeken naar vorm en ritme, de potentiële tegenstanders er momenteel een stuk beter voor staan. Het zal dus voor FC Twente vooral zaak zijn in de komende wedstrijden in elk geval weer in goeden doen te raken, om zo van de missie zich via een omweg alsnog voor de Europa League te kwalificeren niet op voorhand  een schier onmogelijke te maken.