FC Twente-Feyenoord 3-0 (2-0) – Analyse door Berthil ter Avest

Geplaatst op 4 november 2012 door   ·   Geen reacties

‘Hoe zal ik het zeggen. Het was een vermakelijke wedstrijd, maar niet erg spectaculair. Een beter spelend FC Twente won door compact te spelen van een tegenvallend Feyenoord.

Opvallend voor mij was Twente dat al vanaf de eerste minuut veel druk uitoefende op de verdediging van Feyenoord. Met name Willem Janssen en Luc Castaignos jaagden veel ballen af. Hierdoor hadden de Rotterdammers moeite met opbouwen waardoor zij vaak de lange bal speelden. Ondanks dat Graziano Pelle veel van deze ballen onder controle had, leidde dit niet tot mogelijkheden om te scoren. Dit kwam door de slechte aansluiting bij Feyenoord.

De druk van Twente pakte goed uit. Naast dat hun tegenstander niet in de wedstrijd kon komen, leverde dit spel ook twee vroege doelpunten op. Castaignos die veel naar buiten trok en daardoor ruimte creëerde liet een goede indruk achter in de eerste helft. Mede dankzij hem en twee behendige vleugelspelers konden de tukkers aanvallend spelen. Iets dat ik een lange tijd niet heb gezien bij Twente, maar vandaag wel, was snel baltempo. Hierdoor was de ploeg snel in omschakeling en liepen de Feyenoorders achter de feiten aan.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld enigszins. De thuisclub zakte bewust iets terug en had de wedstrijd onder controle. Dankzij twee uitstekend spelende backs aan de kant van FC Twente, kon Feyenoord de verdediging van haar tegenstander niet echt pijn doen. Edson Braafheid had zijn directe opponent in zijn broekzak. Zijn collega aan de andere kant, Roberto Rosales, speelde misschien nog beter. Naast dat ook hij zijn man uit de wedstrijd speelde, zorgde de back voor veel dreiging naar voren. Steve McClaren zorgde daarnaast voor compact en evenwichtig spel waardoor zijn ploeg niet meer weggaf dan nodig was. Het werd een degelijke wedstrijd waarin Twente nog één keer scoorde.

Dit is een absolute opsteker voor McClaren en zijn mannen. Na het ongeïnspireerd spel en de grote hoeveelheid aan kritiek de laatste tijd, rekende zij hier vandaag mee af. Ik had niet verwacht dat het team zich zo snel weer zou herstellen. Eerder deed ik een voorspelling van 1-3. Nu blijkt dat FC Twente beschikt over een grote professionaliteit door tegenslagen gemakkelijk te verwerken. Ik verwacht dat zodra Leroy Fer en Andreas Bjelland weer aansluiten bij de selectie, dat de ploeg uit Enschede nog een leuk seizoen te wachten staat.’

FC Twente-Feyenoord 3-0 (2-0)
Scoreverloop: 9. Chadli (1-0), 17. Castaignos (2-0), 78. Tadic (3-0)

Geel: Castaignos (FC Twente). Mathijsen (Feyenoord).
Toeschouwers: 30.000