Vrijdag 23 februari 2024
Twentesport

FC Twente geeft duidelijkheid tijdens tweede supportersavond

Geplaatst op 18 april 2013 door   ·   4 Reacties

fctwentelogoENSCHEDE – FC Twente hield donderdagavond voor de tweede keer in korte tijd een supportersavond. Was na afloop van de eerste avond de veel gehoorde klacht dat het vooral een presentatie van de club was, waarbij de aanwezige fans weinig ruimte geboden werd om vragen te stellen, deze keer was dat volledig anders. Namens de club zaten mensen als voorzitter Joop Munsterman, technisch manager Cees Lok, trainer Alfred Schreuder en aanvoerder Wout Brama op het podium. Het resulteerde in een avond waar soms flinke kritiek werd geuit, maar waar voor de supporters toch vooral de ruimte was om vragen te stellen. De vertegenwoordigers van de club slaagden er daarbij behoorlijk goed in om een aantal lang lopende kwesties toe te lichten en bestaande misverstanden op te helderen.

Tijdens de avond stonden verleden en toekomst centraal. De onvrede over het vertoonde spel van FC Twente tijdens de afgelopen anderhalf jaar, bleken veel supporters hoog te zitten. Alfred Scheuder wist, bijgestaan door Cees Lok en Wout Brama, enkele tactische keuzes uit het verleden toe te lichten. Daarbij werd wel nadrukkelijk aangegeven dat er wel teruggekeken kon worden, maar de club liever vooruit wil kijken. Of zoals Schreuder het zelf verwoordde: ‘We kijken graag naar voren toe. Over de oude trainer wil ik het liever niet hebben.’

Trainer
Het hoogtepunt van de avond was de supporter die inging op de huidige trainersconstructie, waarbij Alfred Schreuder en Michel Jansen samenwerken. Op zijn vraag of het toegestaan is om die situatie ook volgend jaar toe te passen, antwoordde Munsterman bevestigend. Daarmee kon de fan wel eens bijzonder dicht bij de door FC Twente gekozen constructie zitten.

Eigen jeugd
Net als vorige week werd ook nu weer de wens spelers uit de eigen jeugdopleiding een rol te laten spelen, nadrukkelijk toegelicht. Lok: ‘Zes, zeven jaar geleden, onder Fred Rutten, heeft het eerste elftal een stap voorwaarts gemaakt, die door de beloften en de jeugdteams niet direct te volgen was. We hebben er nu voor gezorgd dat die aansluiting er wel is. ‘De bedoeling is volgend seizoen een selectie te formeren waarbij er ruimte is voor een grotere inbreng uit eigen jeugd. Het percentage spelers uit eigen opleiding moet vervolgens de komende seizoenen steeds hoger worden. ‘Jeugdspelers moeten het natuurlijk wel zelf laten zien. We zullen ze er niet bij halen omdat ze uit de eigen jeugd komen, maar omdat ze het gewenste niveau hebben’, voegde Lok daar aan toe. Daarbij wordt door de club ook nadrukkelijk gekeken naar spelers als Joshua John, Nils Röseler, Thijs Bouma en Quincy Promes, die momenteel elders, op huurbasis, spelen en na dit seizoen bij FC Twente terugkeren.

Scouting
Een ander punt van kritiek was de scouting. Daarbij werd met name gedoeld op de komst van Luc Castaignos. Voorzitter Joop Munsterman weerlegde de kritiek door te wijzen op spelers als Dusan Tadic, Robbert Schilder en Felipe Gutierrez, die ook vanuit het scoutingsapparaat bij de club gekomen zijn. ‘Ons scoutingsysteem is nog steeds hetzelfde als jaren hiervoor. Volgens Johan Derksen was Luuk de Jong bij zijn komst de slechtste aankoop aller tijden van FC Twente. We hadden voor de spits van Heracles Almelo (red. Bas Dost) moeten gaan. Moet je kijken hoe hij vertrok bij Twente. Ditzelfde kan met Luc Castaignos gebeuren, hij heeft zijn tijd nodig. Ook Marko Arnautovic en Blaise Nkufo stonden er niet direct het eerste seizoen.Kijk naar Bony die scoorde vorig seizoen maar twaalf keer en is nu een wereldster bij Vitesse, zo kan het gaan.’ Daarmee sprak de voorzitter van FC Twente nogmaals nadrukkelijk zijn vertrouwen uit in zowel Castaignos als de clubscouting.

Waar vorige keer, bij de fans, vooral de onvrede over het verloop van de avond, die strak geregisseerd leek, overheerste, was dat deze keer zeker niet het geval. Door wat meer openheid van zaken te geven en soms gewoon zaken in alle rust duidelijk uit te leggen, slaagde FC Twente er in een positieve indruk achter te laten.

Delen is sportief

Reacties (4)

  1. Albert Vondeling says:

    Kijk, dat is nou een groot verschil met Heracles. De supportersvereniging in Almelo houdt jaarlijks een tactische avond waarbij de staf het hemd van het lijf wordt gevraagd. En als er iets aan de knikker is, organiseren ze gewoon binnen een paar weken een avond waarop Jan Smit, Nico-Jan Hoogma en evt anderen volledig opening van zaken geven, en op alle vragen ingaan. Niks geen regie, in Almelo is openheid de gewoonste zaak van de wereld. In Enschede komt men er langzamerhand kennelijk ook achter dat open communiceren met de achterban zijn waarde heeft, meer dan mooie praatjes verkopen.

  2. jos says:

    Hoe groot is Heracles tov FC Twente, 8000 of 30000 stadion supporters. Dat vergt alleen al een betere organisatie.

  3. Jeroen says:

    Jos ik lees in de (FC) Twentsche Courant Tubantia dat er ca. 100 zijn geweest. Voor een club, met bijna 4 keer zo’n grote aanhang, is dat natuurlijk een hele magere opkomst. Ik heb de indruk dat de voetbalsupporters een beetje moet worden van dat gezeur van de bestuurders, manager en spelers. Ze verdienen een godsvermogen maar laten dat niet op het veld zien. Nog even dan zal de wal het schip keren. De mensen nemen dan wel voor 15 euro in de maand een abonnement bij eredivisie live of Sport 1 en blijven lekker thuis. Een seizoenkaart en al die versnaperingen er omheen kosten een doorsnee gezin (man vrouw en 2 kids)toch al gauw € 1500 per jaar! In een tijd van recessie is dat veel geld. Daar hebben vooral die dik betaalde voetballers, die er geen pepernoot van kunnen, geen notie van. Het is een kwestie van tijd, dan gaat de hype van het hebben van een seizoenkaart, er wel van af en is et plaats te over in de Grolsch Veste. Mede omdat wat je ziet, niet aan te gluren is.
Archief