Zaterdag 2 maart 2024
Twentesport

FC Twente haakt af en dat is niet de schuld van Adriaanse

Geplaatst op 27 november 2011 door   ·   1 Reactie

ENSCHEDE – Voor het eerst sinds ruim anderhalf jaar geleden is FC Twente niet verder gekomen dan een doelpuntloos gelijkspel. De Tukkers legden een dramatisch schouwspel ten tonele tegenover eigen publiek, dat een 0-0 remise opleverde tegen Vitesse. FC Twente haakt daardoor voorlopig af in de titelstrijd. Adriaanse (foto) treft daarin echter geen enkele blaam. Het beschuldigende vingertje moet gewezen worden naar de beleidsmakers, waaronder Joop Munsterman, die na het vertrek van Bryan Ruiz geen scenario klaar had en budget vrijmaakte om het gebrek aan creativiteit wederom in te vullen. En dat is een topclub onwaardig. 

Het zwaktepunt werd immers ook vandaag pijnlijk blootgelegd. Het ontbeerde FC Twente, net als vorige week tegen Heracles (1-1), wederom aan creativiteit. Tot aan het slot, waarin de Tukkers onder het motto ‘pompen of verzuipen’ nog probeerden de beschamende vertoning om te zetten in drie punten, was er op Ola John na geen enkele speler die een man passeerde of de beperkte ruimte tussen de samengeknepen linies van Vitesse kon bespelen. Het spel oogde daardoor lange tijd niet meer dan een tikje breed of een tikje terug.  De ploeg is feitelijk aangewezen op Nacer Chadli, maar de begaafde techniscus mist nog het wedstrijdritme en de daarmee samenhangende vorm om een grote rol van betekenis te kunnen vervullen. Dat alle hoop is gevestigd op John is een zwaktebod. Het is niet realistisch de jonge aanvaller in de rol van een beslissende speler te drukken. John mag gezien zijn 19-jarige leeftijd fouten maken, dat moet zelfs zijn leerschool zijn. Hij wisselt geniale momenten af met een kolderieke balcontrole en daar heeft hij als talent alle recht op, al is het gezucht in de Grolsch Veste soms voelbaar. Bij het schamele aantal kansjes gaf Luuk de Jong, de door velen omarmde ‘spits van de toekomst’, niet thuis. Het publiek schreeuwde om de vaak bekritiseerde Marc Janko, maar ook de boomlange Oostenrijker werd na zijn invalbeurt nauwelijks gevonden door zijn teamgenoten. Het ontbreekt immers aan aangevers.

De realistische waarneming van Co Adriaanse liet naderhand niets te wensen over. ‘Een echte topclub maakt de kansen af. Nee, FC Twente is niet een echte topclub’, zei de trainer glashard. Dat Vitesse negentig minuten lang een dubbele muur optrok, is immers het gevolg van een titelfavoriet. Daar mag het puntverlies niet op worden afgeschoven. Het handjevol kopkansen die FC Twente kreeg na het hanteren van de opportunistische lange bal, onder meer in het geval van De Jong, moeten in zo’n geval benut worden. Dat dit momenteel de strijdwijze is, mag Adriaanse niet kwalijk genomen worden. De trainer liet zijn ploeg in de voorbereiding op het seizoen tegen clubs als  Fenerbahce (4-3 winst), KAA Gent (3-1 winst) en Galatasaray (1-0 winst) oogstrelend voetbal spelen, maar dat was nog met de absolute ster in het midden: Bryan Ruiz. Met zijn vertrek heeft FC Twente zowel aan creativiteit als aan een gevoel van onoverwinnelijkheid ingeboet. Leroy Fer kwam, maar Adriaanse zei ruim daarvoor telkens duidelijk hem niet per se nodig te hebben. Middenvelders had hij al genoeg. Net als Willem Janssen is Fer bovendien een loper en niet een vervanging voor de pass van Theo Janssen. Voor Ruiz kwam er geen enkele vervanger. Dat Adriaanse aan spelersmateriaal heeft ingeleverd is de schuld van het bestuur, dat verantwoordelijk is voor het technische beleid en bot ving bij FC Groningen in de strijd om de handtekening van Dusan Tadic; een type speler die de club juist nu hard nodig heeft. Een scenario dat al voor het vertrek van Ruiz in kannen en kruiken had moeten zijn, was er niet.

‘We missen creativiteit’, weet ook Fer. ‘Het is niet realistisch om te bouwen op Ola John.’ Datzelfde analyseerde Adriaanse, die hoopt dat het bestuur van FC Twente in de winterstop alsnog de slag slaat, die het allang had moeten slaan. ‘Maar ik volg het beleid. De club bepaalt.’ De Amsterdammer is naar FC Twente gekomen met maar één doel. De landstitel is de prijs die nog ontbreekt op zijn CV. Adriaanse treft op dit moment, met het zicht op de ranglijst, geen enkele blaam. Als FC Twente wil dat hij nog meestrijdt om de titel, dan moet de club in de winterstop alsnog zorgen voor een kwalitatieve impuls in de voorhoede.

(Foto TwenteSport.com)

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Eduard says:

    Twente was al afgehaakt! Met dit elftal wordt je echt geen kampioen. Zelfs niet in een mickeymouse competitie!

    Tis gewoon triest om elke week naar hetzelfde spel te moeten kijken. Geen veranderingen waar te nemen. Met andere woorden meer zit er niet in. Maximaal haalbare is 3e maar als Ajax gaat draaien dan wordt het 4e helaas.

    We zijn nog geen topclub! Nog lang niet. Dus een vierde stek aan het eind van het seizoen zou prachtig zijn!
Archief