Woensdag 22 mei 2024
Twentesport

FC Twente komt met de schrik vrij

Geplaatst op 10 april 2011 door   ·   1 Reactie

ENSCHEDE – FC Twente heeft zichzelf vanmiddag zwaar tekort gedaan. Door in eigen huis gelijk te spelen tegen Roda JC, heeft het nauwelijks geprofiteerd van de remise in Eindhoven, later de op de dag. In Enschede werd het 1-1. Na een mislukte Panenka van Bryan Ruiz, kwam Roda op voorsprong. Toch kregen de Tukkers een herkansing van elf meter, die wél benut werd door Theo Janssen. In het slot zette Twente aan maar bleef het 1-1. Twente kwam dus met de schrik vrij. Maar de voorsprong was aan het eind van de dag twee punten, terwijl het er vier hadden moeten zijn.

Vlak na de wedstrijd was de teleurstelling groot. Een paar uur later blijkt de schade mee te vallen. PSV speelde met 2-2 gelijk tegen het kwakkelende maar wederopstaande SC Heerenveen. Maar hoe luxe had het eigen zetel al kunnen zijn in aanloop naar de beslissing in de strijd. Met nog vier wedstrijden te gaan had het bijna niet meer mis kunnen gaan. Het blijft echter ongemeen spannend, nu ook Ajax zich weer aan top meldt.

Twente profiteerde nauwelijks, maar hield op de ranglijst slechts stand. De ploeg speelde tegen Roda een simpelweg onhandige wedstrijd en moet het punt zelfs koesteren. De snelheid op het middenveld stagneerde, de controle liet te wensen over, de finesse rond het strafschopgebied ontbrak. Twente oogde gesloopt. De enige soepele aanval vond plaats in de beginfase. Wout Brama, die overigens een matig duel speelde, bracht Nacer Chadli in stelling, die vervolgens op doelman Prus stuitte. Verder liet het vertoonde zwaar te wensen over, ook in individueel opzicht, met als grootste tegenvaller de prestaties van Marc Janko. De Oostenrijker legde, en dat is niet meer zeldzaam in Enschede, een even zo initiatiefloos als ongretig optreden aan de dag.

Pas laat kwam er wat meer leven in de brouwerij. Bryan Ruiz nam plaats achter de bal, als gevolg van een handsbal van Robbie Wielaert. De Costaricaan nam risico met zijn Panenka en faalde. Vervolgens kreeg Twente de rekening. Bodor schoof de bal uit het niets langs Nikolay Mihaylov. Dat was even verrassend als onterecht. Roda kwam er slechts drie keer uit, waarvan één keer raak. Twente was de ploeg die aanzette, maar sloeg geen spijkers met koppen. Daardoor kwamen de Tukkers in de laatste fase alsnog in een benarde positie. Het was dat Ed Janssen de bal voor de tweede keer op de stip legde en Prus met rood van het veld stuurde, anders had het povere Twente waarschijnlijk alsnog met lege handen gestaan. Theo Janssen deed wat Ruiz verzuimde: de penalty benutten. Het leverde een waardevol punt op. In het slot gingen de schouderklopjes naar Roberto Rosales, die een dramatische wedstrijd speelde, maar met het neerhalen van Willem Janssen, en door zichzelf te slachtofferen, voor de beste optie koos. Hij kreeg terecht rood, maar anders was de schade, door de vrije doortocht, mogelijk nog groter geweest.

Een punt is even goed weliswaar te weinig, gezien de kwaliteiten ten opzichte van de opponent. Maar Twente behoudt na vandaag wél de kansen in de strijd om de titel in eigen hand. Dankzij Rosales, ondanks Ruiz en met een beetje hulp van de concurrent uit Eindhoven, dat immers een nog slechtere prestatie leverde dan Twente.

Foto: Bryan Ruiz wordt geblokkeerd door doelman Prus van Roda. Penalty.
(Foto Eric Brinkhorst)

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. RJ says:

    Een voorbarige conclusie dus,FC Twente heeft nog steeds alles in eigen hand.
Archief