Vrijdag 26 juli 2024

FC Twente kan met een gerust hart naar Sint-Petersburg: 3-0

Geplaatst op 10 maart 2011 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – Met een gerust hart kan FC Twente volgende week afreizen naar Rusland. Met de effectiviteit van een Italiaanse ploeg beloonden de Tukkers het getoonde geduld. Twente had lange tijd niets te vertellen op de eigen grasmat, ook niet na de 1-0 van Luuk de Jong , maar overwon met 3-0 de superioriteit van Zenit Sint-Petersburg door een uithaal van Denny Landzaat (foto) en een treffer van De Jong in de slotseconden. Twente verschafte zichzelf daarmee een positieve uitgangspositie, die van tevoren waarschijnlijk niet eens in de stoutste droom was voorgekomen.

Niets te vertellen
Eigenlijk was de voorsprong, na 24 minuten, niet alleen verrassend, des te meer gestolen. Vanaf het eerste fluitsignaal moest Twente met lede ogen aanzien hoe Zenit er lustig op los combineerde. Twente stond vast rond de eigen ‘zestien’ en verweerde zich met kunst- en vliegwerk tegen het Russische offensief. De Tukkers kwamen tot twee keer goed weg. Een doelpunt van Portugees Danny werd eerst afgekeurd, daarna had de aanvaller nóg een reuzenkans door geblunder van Roberto Rosales, maar ontbrak het aan scherpte.

Knap staaltje effectiviteit
De eerste kans voor Twente was vervolgens direct raak. Theo Janssen schakelde snel om, Nacer Chadli zette voor, Luuk de Jong vond de rechterhoek met zijn kop. Bij dat Enschedese wapenfeit bleef het vervolgens ook tot de rust. Want Zenit zocht ook na de tegentreffer onverstoorbaar de aanval. Ternauwernood ontkwam Twente, meerdere keren, aan de gelijkmaker. Mede door Nikolay Mihaylov, die foutloos keepte en telkens de juiste keuze maakte.

Meer bravoure zorgt voor 3-0
Zo’n tien minuten na rust verdubbelde Twente, nadat het meer bravoure had getoond, de score. Denny Landzaat haalde op een afvallende bal succesvol aan. Maar ook met de 2-0 namen de Tukkers geen genoegen. De ploeg, die voor rust nog zo behoudend was, zocht steevast de diepte. Luuk de Jong beloonde buiten zijn ploeg ook zichzelf. De spits, met het arbeidsethos van een mijnwerker, zette FC Twente in blessuretijd in een koninklijke zetel. Met een uitslag van 3-0 mag de return immers geen obstakel meer zijn. Twente staat met één been in de volgende ronde, maar moet nog één langdurig Russisch offensief overleven.