Donderdag 13 juni 2024
Twentesport

FC Twente legt met tien man beslag op Johan Cruijff Schaal

Geplaatst op 30 juli 2011 door   ·   Geen reacties

AMSTERDAM – FC Twente heeft voor de tweede opeenvolgende keer de Johan Cruijff Schaal gewonnen. In de Amsterdam ArenA werd Ajax met 2-1 verslagen. Nadat Marc Janko de Tukkers vanaf elf meter op voorsprong had gebracht, zorgde Toby Alderweireld voor de gelijkmaker. FC Twente speelde op dat moment al met tien man, nadat Steven Berghuis een zeer discutabele tweede gele kaart had gekregen. Invaller Bryan Ruiz zorgde er met een fenomenaal afstandschot voor dat FC Twente alsnog beslag wist te leggen op de eerste prijs van het seizoen.

Dat FC Twente beslag wist te leggen op de Johan Cruijffschaal deed de veldverhoudingen onrecht aan. De door Co Adriaanse gekozen tactiek, waarbij middenvelders Willem Janssen en Luuk de Jong over elkaar heen moesten komen, om zo aanvalsleider Marc Janko te ondersteunen kwam geen moment uit de verf. Het was Ajax dat vanaf de eerste minuut het middenveld in handen had en het wedstrijdbeeld bepaalde. De Amsterdammers kregen al in de openingsfase een uitstekende mogelijkheid toen Siem de Jong er in slaagde Miralem Sulejmani vrij te spelen. Nadat in eerste instantie Nokolay Mihaylov redding bracht, moest vervolgens de lat uitkomst bieden op de kopbal van Eriksen.

 Het was dan ook tegen de verhoudingen in dat FC Twente na twintig minuten op voorsprong kwam. De eerste goede aanval van de Tukkers, een combinatie tussen Steven Berghuis en Tim Cornelisse, zorgde voor paniek in de Ajax defensie. Uitgerekend Theo Janssen wist zich niet te beheersen en trok Luuk de Jong naar de grond. Uit de daaropvolgende strafschop schoot Marc Janko koelbloedig raak.

 Het resterende deel van de eerste speelhelft werd beheerst door Amsterdamse aanvalsgolven, waarbij FC Twente het geluk had dat niet alleen de verdediging goed stond, maar vooral dat Nikolay Mihaylov zich met enkele goede reddingen wist te onderscheiden.

 Kort na de hervatting leek FC Twente opnieuw een strafschop te krijgen, toen Nicolas Boilesen een sliding verkeerd timede en daarbij Steven Berghuis raakte. Hoewel Berghuis wat theatraal naar de  grond ging was er wel degelijk sprake van een overtreding. Juist de manier van vallen kwam de middenvelder duur te staan. In plaats van de bal andermaal op de stip te leggen, bestrafte scheidsrechter Pol van Boekel Berghuis met een tweede gele en dus rode kaart. Toen even daarna Toby Alderweireld met een prachtig en onhoudbaar schot de stand op 1-1 had gebracht leek het er voor de tien Tukkers somber uit te zien.

 Met nog twintig minuten te spelen bewees Bryan Ruiz zijn kwaliteiten door zich vrij te draaien en met  een prachtig schot Ajax doelman Kennth Vermeer kansloos te laten. Hoewel Ajax aan bleef dringen slaagde FC Twente er in de wedstrijd vrij eenvoudig uit te spelen en de 2-1 voorsprong vast te houden. Hierdoor slaagde de ploeg er in om voor de tweede opeenvolgende keer de Johan Cruijff Schaal te winnen en daarmee de eerste prijs van het seizoen te pakken.

 

 FC Twente – Ajax 2-1 (1-0)
21. Janko 1-0, 54. Alderweireld 1-1, 68. Ruiz 2-1
Geel: Cornelisse, Douglas (FC Twente)
          Janssen, Ebecillio (Ajax)
Rood: Berghuis (47. 2x geel)
FC Twente: Mihaylov, Cornelisse, Wisgerhof, Douglas, Tiendalli, Brama, W. Janssen, L. de Jong, John (46. Ruiz), Janko (52. leugers), Berghuis.
 Ajax: Vermeer, Van der Wiel (76. Anita), Alderweireld, Blind, Boilesen (63. Ooijer), T. Janssen, Eriksen, S. de Jong, Ebecilio, Sigthórsson (66. Boerrigter), Sulejmani.

Foto’s: www.twentesport.com

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief