FC Twente met grote moeite naar finaleronde play-offs

Geplaatst op 19 mei 2013 door   ·   Geen reacties

fct-fcg1ENSCHEDE – FC Twente heeft met de grootst mogelijke moeite de finaleronde van de play-offs bereikt. Nadat Edson Braafheid de Tukkers op voorsprong bracht, kwam FC Groningen op een 2-1 voorsprong. In de slotfase zorgde Felipe Gutiérrez  voor de beslissende gelijkmaker en schoot invaller Nacer Chadli FC Twente alsnog naar de overwinning.

Braafheid
FC Twente begon het duel vanuit de luxe positie van een voorsprong uit de eerste wedstrijd. Voor Alfred Schreuder een uitgangssituatie waarbij hij het zich kon permitteren zijn beste speler, Nacer Chadli, op de bank te laten beginnen. Tijdens de openingsfase had FC Twente nadrukkelijk de overhand en nadat de Tukkers een aantal mogelijkheden onbenut lieten, volgde binnen een kwartier de voorsprong. Een voorzet Dusan Tadic werd weggewerkt. De bal belandde bij Edson Braafheid, die hard raak schoot. Het openingsdoelpunt leek FC Twente te verlammen, of  in slaap te sussen. De thuisploeg ging over op een bijna plichtmatig spel, als wilde het de resterende tachtig minuten met zo min mogelijk inspanning vol maken.

Op rand van uitschakeling
FC Twente had daarbij buiten de bezoekers gerekend, want daar waar FC Groningen cijfermatig uitgeschakeld leek, wilden de noordelingen zich daar niet bij neerleggen. Eerst was er een voorzet van Leandro Bacuna, die uitgerekend door Braafheid achter zijn eigen doelman Sander Boschker werd geschoten. Vervolgens kregen de Groningers het laatste ontbrekende beetje geloof terug en kwamen de bezoekers binnen twee minuten na de gelijkmaker op voorsprong. Na een aanval, waarbij de gehele achterste linie van FC Twente zich te laat leek te realiseren wat er gebeurde, stond Andraz Kirm plotseling oog in oog met Boschker. De geroutineerde doelman besefte dat ingrijpen een rode kaart zou betekenen en met nog meer dan een uur te spelen, liet hij Kirm doorgaan. De middenvelder schoot onberispelijk raak en bracht met zijn doelpunt FC Twente op de rand van uitschakeling.

Spreekkoren
Terwijl FC Twente bleef worstelen tegen een ploeg die eigenlijk al uitgeschakeld had moeten zijn, zwollen de ‘Nacer Chadli-spreekkoren‘ op de tribune aan. Net als Steve McClaren bij de bekerwedstrijd tegen FC Den Bosch, toen FC Twente ook met een B-team begon, in de verwachting dat het wel goed zou komen, leek ook Alfred Schreuder een misvatting te hebben gemaakt, door niet met de Belg in de basis te beginnen. Hoewel Chadli, door allerlei kleine blessures, niet langer dan een uur had kunnen spelen, was het verstandiger geweest met de Belg te beginnen, proberen de tweestrijd vroegtijdig te beslissen en hem dan te wisselen. De laatste dertig minuten mocht Chadli alsnog komen, in een poging de opgelopen schade te herstellen. Ook met de Belgische international in het veld bleef FC Twente moeizaam spelen. Tegen een hechte Groningse defensie werd keer op keer tevergeefs naar een gaatje gezocht. Hoewel de Tukkers duidelijk de betere ploeg waren, slaagde FC Twente er niet in tot uitgespeelde kansen te komen.

Recht
Uiteindelijk duurde het tot zes minuten voor tijd voordat het dolende FC Twente de Groningse muur wist te slechten. Rasmus Bengtsson leverde een voorzet af, die door Felipe Gutiérrez binnen werd gekopt. In de slotminuten bracht invaller Felitciano Zschusschen Chadli in stelling. Zijn 3-2 gooide het duel in het slot. Daarmee kreeg FC Twente dat waar het, over twee wedstrijden bezien, recht op had. Aan de andere kant liet de manier waarop FC Twente de finaleronde van de play-offs bereikte ook zien dat er deze zomer heel wat moet gebeuren om van de dolende subtopper weer een ploeg te maken die meedoet om de hoofdprijzen.

Later op de middag spelen FC Utrecht en sc Heerenveen tegen elkaar. In het Galgewaard stadion verdedigt de thuisploeg een 1-0 voorsprong. Mochten de Utrechtenaren de voorsprong over de streep trekken, speelt FC Twente donderdagavond opnieuw thuis, om zondag de play-offs in Utrecht af te sluiten. Bij wist van Heerenveen is het precies andersom en volgt er donderdag de uitwedstrijd en zondagmiddag het toetje in Enschede

(foto: TwenteSport.com)