Woensdag 29 mei 2024
Twentesport

FC TWENTE of AJAX. Arend van der Wel: ‘Twente heeft een geweldige mentale kracht’

Geplaatst op 3 mei 2011 door   ·   8 Reacties

ENSCHEDE – FC Twente of Ajax. Elke dag blikken we vanaf vandaag vooruit op de finales tussen FC Twente en Ajax. Arend van der Wel (78), sinds vier dagen Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, bijt het spits af. Hij speelde voor Ajax, stapte over naar Sportclub Enschede en was jarenlang in diverse functies actief voor FC Twente.  Op bijgaande foto zit hij in het midden met de handen op de bal. Naast hem zit Rinus Michels.


FC Twente of Ajax?

Arend van der Wel: ‘FC Twente. Ik ben meer bij die club betrokken. Ajax is wellicht iets speelser, maar wij hebben meer kracht maar daarbij ook een paar spelers die goed kunnen voetballen. FC Twente kan de beker en de titel pakken. Ja, dat zou geweldig zijn, een unicum.’

Wie van de twee verdient het?
‘Dat is moeilijk te zeggen. Eigenlijk FC Twente. Zoals wij in de Champions League hebben gespeeld, dat was geweldig. Daarbij komt dat Ruiz en Douglas langere tijd eruit zijn geweest. Ook anderen zijn geblesseerd geweest. Maar desondanks is FC Twente goed overeind gebleven.’

Wat zijn de sterke punten van Ajax?
‘Ze hebben een sterk centrum met die twee Belgen Vertonghen en Alderweireld. Ze hebben veel jong talent, maar dat is instabiel en daarom geef ik ook de voorkeur aan FC Twente.’

Wat zijn de sterke punten van FC Twente?
‘De mentale kracht. Dat hebben we vooral bewezen in de Europa Cup. In Bremen, in Rusland. Ze vielen van de ene temperatuur in de andere.  Vroeger verspeelden we punten rond dat soort wedstrijden, nu pakten ze juist punten. Hadden ze woensdag in de vrieskou gespeeld, wonnen ze drie dagen later weer een competitiewedstrijd. Dat vond ik heel knap. Een een aantal spelers heeft zich enorm ontwikkeld dit jaar. Nacer Chadli met name. Wat hij heeft laten zien is ongelooflijk. Hij speelde vorig jaar in de Jupiler League. Kijk eens naar wat voor hoog niveau hij geroeid is en bovendien naar het aantal wedstrijd wat hij gespeeld heeft.  Ook Wout Brama heeft zich enorm ontwikkeld dit jaar. Hij is echt een steunpilaar geworden. Heel knap.’

Foto: Ajax in 1954, het eerste jaar met betaald voetbal in Nederland. Boven vlnr: Ger van Mourik, Gerrit Krist, Bob Haarms, Ad Waldeck, Eddy Pieters Graafland, Co Bouwers. Onder: Rolf Leeser, Rinus Michels, Arend van der Wel, Theo de Groot, Leen Bartels.

Delen is sportief

Reacties (8)

 1. Technische Dirk says:

  Leuke man die Arend. Stond laatst met hem te pissen na Fc Twente – Psv. Wat was die man gelukkig met de overwinning en wat kon hij een eind pissen.
  Hahahaha super vent die Arend. Hij betekend ongelooflijk veel voor onze club.

 2. Hemco Loman says:

  Arend is een Amsterdammer.
  Hijs is soms aardig maar als je weg bent dan …… Heel jammer!!

 3. Ik ken Arend nog van de Lavendel school in Amsterdam Noord.

 4. Jurriaan says:

  In het boek ‘Cruijffie’ lees je ook dat Arend bij Johan Cruijff eet in de jaren dat Cruijff nog 9 was. En natuurlijk ook dat Arend naar SC Enschede gaat.

 5. ardy blokpoel says:

  is een neef van mijn moeder willie van der wel.zijn vader en mijn opa waren broers van elkaar

 6. Klaas says:

  Aardige vent, die Arend. Hij maakte ooit het (8mm) filmpje waarin Johan Cruijff als jong straatvoetballertje te zien was. Ik kreeg het filmpje te zien in 1965. Arend werkte toen als inspecteur voor een verzekeringsmaatschappij. Hij vroeg mij of ik gegadigden wist voor de film. Heb vervolgens contacten gelegd met o.m. Unilever, Jamin en Frico en de film aangeboden voor eventuele Bioscoop/TV spots. Geen van de gecontacteerden had interesse. De sukkelaars.

 7. Jan Looms says:

  Ik ken Arend sinds de jaren 60.Ik leerde hem kennen via makelaar Willie Groothuis. Vanaf die tijd hebben we altijd contact gehad en zijn we vrienden geworden. Via Arend heb ik kaarten kunnen kopen voor vele Europacup-duels van Ajax in Amsterdam en ben ik ook fan van Ajax geworden. Ik waardeer het zeer, dat ik met Arend, maar ook met zijn helaas vorig jaar overleden vrouw Bea, zulke goede en vrienschappelijke banden heb gehad en nog heb. Arend is een fijne vent en een echte vriend.

  Jan Looms

 8. Jeroen Brouwer says:

  Dhr.v.d.Wel trainde in het seizoen 1977/78 ons jeugdteam Dos19 B1.Fantastische trainer. Wat kon die man je motiveren.
Archief