Donderdag 13 juni 2024
Twentesport

FC TWENTE OF AJAX? Voetbaltrainer Ate Relker: ‘Ik hoop van ganser harte dat het Ajax wordt’

Geplaatst op 11 mei 2011 door   ·   27 Reacties

GOOR – De Meistermacher is gestopt met een kampioenschap. Zoals het hem betaamde. Ate Relker (62) promoveerde in totaal elf keer met de amateurclubs waar hij trainer was. Het leverde de Gorenaar jaren geleden al de eretitel  Meistermacher op.  Het kampioenschap van Hector in de vierde klasse A was zijn laatste voetbalkunstje. Samen met zijn vrouw verhuist hij binnenkort  naar Spanje.

Één ding is echter zeker, waar hij vanaf nu ook woont: Feyenoord blijft zijn grote liefde. En wat aanstaande zondag betreft, dan hoopt hij dat Ajax wint. ‘Dat hoop ik van ganser harte. Want heel het amateurvoetbal in Twente heeft steeds meer last van die club uit 053. Verschillende elftallen hadden afgelopen zondag en ook daarvoor geen spelers genoeg. Er staat geen hond meer langs de lijn. Ze willen de laatste jaren op zondagmiddag allemaal naar Enschede. Steeds meer bussen  gaan er heen. Allemaal volle bussen. Dat zijn de succes-supporters van FC Twente.  Straks ligt Munsterman op zijn boot in Spanje te rentenieren en is het zondagamateurvoetbal in Twente kapot. Dat doet heel zeer. Ik hoorde dat de clubs in Enschede en Losser er helemaal veel last van hebben.  Soms hebben ze haast geen spelers meer om op te stellen. Er staat alleen nog een vast groepje supporters bij het eerste elftal te kijken. FC Twente is net een grote supermarkt. Ze vreten alle kleine clubs op’, verzucht hij.

Relker hoopt daarom dat Ajax wint. Want de opmars van FC Twente zint hem totaal niet. Vooral het zondagvoetbal gaat er dus volgens hem aan onderdoor. ‘Dat is ten dode opgeschreven’, foetert hij. ‘Munsterman doet er nu weer een ring bij op. En dan nog één en dan weer één. Het ergste komt nog. De jongens van 14 tot 18 jaar worden nu helemaal gek gemaakt. Daar heeft een amateurclub straks helemaal niets meer aan.’
Hij wijst op een voorval dat hij niet snel vergeet.  ‘We degradeerden vorig jaar bij NEO.  Die wedstrijd moest al om 12 uur gespeeld worden in verband met een wedstrijd van FC Twente. Meteen na de wedstrijd ging de helft van mijn elftal zo op de trein naar Enschede. Terwijl we net gedegradeerd waren. Ik voelde me daar toen heel naar bij.’

Waarom stop je nu met training geven?
‘Hector wilde niet met mij verder. Ik had nog wel een jaar door willen gaan. Waarom ze een ander wilden, weet ik niet. Dat ligt verhuld in nevelen. Het is hun goed recht. Maar ik denk wel dat ik de reden weet. Eind december speelden we tegen Rood Zwart. Ik moest een andere keeper opstellen en koos voor een veteraan die ik heel goed vind. Het bestuur wilde dat ik de keeper van het tweede nam. Zij wilden dus zeggen wie ik op moest stellen. Dat gaat dus niet. We wonnen de wedstrijd. Daar moet je dan geluk mee hebben. Van de andere kant ben ik nu wel blij dat ik gestopt ben. Mijn vrouw heeft twee hartstilstanden gehad. Ik heb haar twee keer hier thuis gevonden. Gelukkig gaat het nu weer goed met haar. We gaan nu naar Spanje. Van mij hoeft het niet, maar het is haar grote wens. Veertig jaar is ze altijd met me meegegaan. Alleen zondag was ze er niet bij. Gelukkig kwam ze om zes uur nog even.  Ik was door het kampioenschap niet eens uitbundig, ik was opgelucht.’

Je trainde oa bij MVV, Bij Luctor, bij Markelo, GFC, Twenthe en WVV’34. Wat was het hoogtepunt van je loopbaan als trainer?
‘Dat was beginjaren negentig de opmars met Hector vanuit de vijfde klasse naar bijna de eerste klasse. We verloren de beslissingswedstrijd in Apeldoorn van AGOVV met 1-0.  Het begin bij MVV was ook prachtig. We hebben daar beslissingswedstrijden gespeeld voor 5000 man. Ik sluit nu af bij hetzelfde Hector. Het was een geweldig jaar, ik heb er een paar vrienden bij gekregen.’

Wat was het dieptepunt?
‘Dat was absoluut WVV, waar ik halverwege het tweede seizoen ben gestopt. Het was helemaal niks. De ouwe hap in het elftal van toen was de baas. Maar die zijn inmiddels weg.’

Je bent zondag voor Ajax, maar Feyenoord blijft jouw grote liefde?
Relker: ‘ Ik blijf voor Feyenoord tot ik de kist in ga met de vlag van die grote club eroverheen. Dat is al zo sinds 1958 en dat blijft altijd doorgaan.’

Delen is sportief

Reacties (27)

 1. Technische Dirk says:

  Dus Ate, als Ajax en Feyenoord thuis spelen benadelen ze niemand in jouw ogen ?
  Kerel wat ben jij een flapdrol.

 2. Patrick says:

  Het is niet FC Twente, maar de KNVB die bepaalt dat er (soms) op zondag gespeeld moet worden. FC Twente heeft al tientallen jaren, omdat veel fans ook amateurvoetbal spelen, de zaterdagavond als vaste speeldag.

 3. ron jonker says:

  een verzuurde, verbitterde,oude ,zeer domme man,met werkelijk belachelijke opvattingen, gelukkig binnenkort weg uit nederland.

 4. Gerrit says:

  Wat een onzin verhaal zeg…Twente is een groeiende club en het visitekaartje van (het voetbal in) Twente..iets waar we trots op zijn! Maar kennelijk mag je niet succesvol en groeiende zijn. Volgens mij speelt Feijenoord overigens ook niet voor een leeg stadion en zou Feijenoord ook graag dezelfde ontwikkeling zien als Twente.

 5. De laatste man says:

  Relker? Was dat niet de man die ooit in een volle kantine van een Goorse amateurclub een hele bevolkingsgroep/supportersgroep met een gezwel in één woord samenvoegde?
  Deze man kun je al jaren niet meer serieus nemen….

 6. Frank says:

  Allemaal flauwekul, klinkt als een gefrustreerd manneke die niet kan wennen aan het feit dat ‘053’ zijn grote ooit glorieuze Feyenoord voorbij is gegaan op dit moment.

  Hoe denk je dat het in Amsterdam en Rotterdam gaat met stadions van 50.000? Of speelt daar geen hond amateurvoetbal…

 7. Herman says:

  Dat Ate een beetje “harrie in de warrie is”, lijkt me helder.
  Hij roert alleen wel één aardig iets aan.
  Dat Twente zo succesvol is, is geweldig, ook voor de regio. Maar de combinatie “succes voor Twente/Heracles” en “Eredivisie Live” heeft desastreuze gevolgen voor de zondagamateurclubs.
  Los van de publieke belangstelling(Hoofdklasser de Bleek heeft met mazzel 150 man) kost het ook selectiespelers die Twente prefereren boven zelf een balletje te trappen. Hoeveel teams waren afgelopen zondag niet incompleet vanwege de bekerfinale? Hector’s tegenstander van afgelopen zondag(hadden hun laatste kans op een periode) misten er zelfs hun spits door….
  De omstandigheden zullen de komende tijd niet veranderen, dus de clubs zullen het er mee moeten doen.

 8. Rik L. says:

  Mooi verhaal Ate. Ondanks de directe uitspraken heeft hij wel weer gelijk. En die titel van dit jaar verdien jij meer dan al die andere groenen bij elkaar.
  Succes met je vrouw en plezier in Spanje, het is je gegund!

 9. Janneke says:

  Komt volgens mij nooit bij Feyenoord. Meer van die “op afstand” supporters.
  Succes in Spanje zijn nog genoeg clubs daar.

 10. joep says:

  ate, laat ze maar lullen. ik ben het met je eens. Al een aantal weken word onze wedstrijd of op papier afgedaan, of gaat niet door omdat er te weinig man is. Idd, die gaan naar twente. Dan denk ik bij mezel: je kiest er voor om een team sport te gaan die op zondag speelt! Wees dan ook gewoon aanwezig!! ik wens je veel sterkte met je vrouw, en een fijne toekomst in spanje!!

  • Henkie says:

   Komt dat dan door Twente, of komt dat door je teamgenoten?????
   Twente is het uithangbord van de regio en ook heracles is aan een goede opmars bezig. Deze 2 clubs zijn erg belangrijk voor de regio.

   Dat spelers van amateurclubs niet op komen dagen omdat Twente moet spelen, zegt volgens mij meer over de mentaliteit van deze spelers!!

   Relker is altijd al een apart geval geweest en gaat nu mooi naar Spanje. Want denken jullie niet dat in het westen en zuiden dezelfde problemen zijn?

 11. Jan says:

  Dieptepunt in Hengevelde beleefd? Dat geloof ik graag. Maar zo’n flierefluiter als jij nemen we hier in Hengevelde niet serieus. Jammer was het toen je in 2008/2009 met GFC verloor in Hengevelde en als enige persoon buiten de kantine bleef wachten op je spelers na de wedstrijd, een echte kerel….. Ate het ga je goed

 12. Rene Waning says:

  Hij vertelt het op zijn Relkers, zonder enige nuance, maar hij heeft zeker een punt. Als amateurvoetballiefhebber doet het mij ook pijn om het jaar na jaar leger te zien worden langs de velden. De hoofdschuldige is echter niet FC Twente, maar Eredivisie Live en Sport1. Het is belachelijk dat de KNVB (die er toch vooral zou moeten zijn voor die 1 miljoen leden die de breedtesport beoefenen) meehelpt om EL op de been te houden en daarmee het (zondag)amateurvoetbal naar de verdommenis helpt. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ik het als volstrekt neutraal voetballiefhebber ook niet erg zou vinden als FC Twente weer “gewoon” een grijze middenmoter wordt met 8000 man op de tribune.

 13. Bernard says:

  We degradeerden vorig jaar bij NEO
  Meteen na de wedstrijd ging de helft van mijn elftal zo op de trein naar Enschede. Terwijl we net gedegradeerd waren. Ik voelde me daar toen heel naar bij.

  Misschien gingen die jongens om eens te zien hoe een gemotiveerde en kundige trainer zijn spelers inspireert.

 14. ron jonker says:

  qoute rene waning”Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ik het als volstrekt neutraal voetballiefhebber ook niet erg zou vinden als FC Twente weer “gewoon” een grijze middenmoter wordt met 8000 man op de tribune.”
  beste rene ,leg eens uit waarom je dat zou willen,begrijp werkelijk niet waarom iemand zo negatief is over het feit dat fc twente zo goed presteert,wat is daar nu toch op tegen.

 15. Rene Waning says:

  Vanwege het “kannibaaleffect” waar Ate Relker het over heeft. FC Twente eist alle aandacht op. Zo vind ik ook dat er beschamend weinig aandacht is voor het tweede absolute topseizoen op rij van Heracles.

 16. ron jonker says:

  lijkt me niet dat je dat fc twente in de schoenen kunt schuiven ,dat moet je dan de media verwijten,waar jij overigens zelf deel van uitmaakt.

 17. Edwin Hof says:

  Ate vergeet ook wat een positieve invloed de prestaties van Twente heeft op de jonge voetbalgeneratie in de regio.
  Overal zie je kinderen in Twente shirtjes voetballen en het kan haast niet anders of dat moet zijn invloed hebben op het ledenbestand van de clubs.
  Mensen die FC Twente het succes misgunnen doen dat uit een gevoel van afgunst. Ate is een Feyenoorder en dat zijn de laatste jaren zure mensen, het fan zijn van Feyenoord is geen pretje.
  Rene Waning lijkt mij een Heraclied. En waar Heracles een beetje de rol van Twente heeft overgenomen is Twente in de rol van PSV gekropen.

 18. Rene Waning says:

  Zoals je in mijn eerste reactie had kunnen lezen schuif ik dat FC Twente ook niets in de schoenen. Maar omdat het beter zou zijn voor het regionale amateurvoetbal zou ik een bescheidener rol voor FC Twente niet erg vinden. Ik heb namelijk totaal geen voorkeur voor welke profclub dan ook.

  En mijn bijdrage aan de media is dusdanig minuscuul dat de invloed niet bijster groot is. Ik ken mijn plaats 😉

  Ik heb hier ooit al een een stukje over gechreven, meer kan ik helaas niet doen: http://www.hsc21.nl/columns/graskoorts/eredivisie-live-en-de-grote-lange-leegte/

  • Henkie says:

   En dat Twente sociaal, maatschappelijk zeer betrokken is en veel werk verzet, dat maakt niets uit? Daarnaast zullen steeds meer kinderen kiezen voor voetbal, omdat ze hun idolen bij FC Twente zien spelen, voetbal wordt steeds populairder, doordat Twente het zo goed doet.

   Als Twente weer een grijze muis wordt, wordt alles wat hierboven staat weer minder. Dat is wat jij wil?

   Daarnaast vind ik nog steeds dat amateurspelers zelf de mentaliteit moeten hebben om te gaan voetballen en dat niet af moeten laten hangen van Twente.

 19. Rene Waning says:

  Als je een bron hebt die aantoont dat in de regio Twente meer jonge kinderen kiezen voor voetbal in vergelijking met andere regio’s dan laat ik me graag overtuigen. Ik geloof er vooralsnog niet in dat het zo is. Verschil is dat jongetjes van 7 vroeger voor Ajax of Feyenoord waren en nu voor Twente.

  Dat Twente het MVO-concept al vroeg en overtuigend heeft omarmd is uit bedrijfsmatig oogpunt uiteraard een erg slimme zet geweest, maar laten we nou niet ontkennen dat dit vooral is om FC Twente zelf te dienen. (Waar overigens niks mis mee mis.)

  Wat betreft je laatste punt, daar ben ik het helemaal mee eens.

  • Henkie says:

   Nou als ik bij ons in de buurt (Hengelo, Hof van Twente) kijk, kom ik tot de conclusie dat bijv. handbalverenigingen en korfbalverenigingen steeds minder leden hebben de laatste jaren.
   De voetbalverenigingen hebben echter steeds meer leden en dat wordt vooral veroorzaakt door de jonge aanwas bij de welpjes.
   Ik kan natuurlijk niet aantonen dat dit door Twente komt, maar het zou wel toevallig zijn als dit niets met elkaar te maken heeft.

   Daarnaast haalt Twente inderdaad zelf natuurlijk ook voordeel uti de maatschappelijke en sociale projecten, maar dit neemt niet weg dat dit er goed voor de maatschappij en regio is!

  • Jeroen says:

   Ik ben het met René eens. Fc Twente heeft het VMO afgekeken bij Manchester United en Fenerbahce, dus denk nu niet dat de club een geweldig concept heeft bedacht. Verder heeft de steun van de gemeente Enschede deze aanpak versneld. Politici willen toch wat te verantwoorden hebben naar de burgers als ze steun geven! Kijk eens wat wij allemaal voor de Twentse regio doen!! Ook Heracles is hiermee bezig. Dat allemaal om de financiele steun van de overheid kleur te geven. Dat zouden deze clubs echt niet gedaan hebben als ze zelfsupporting waren en zelf hun broek kunnen ophouden. Achter het VMO zit ook de gedachte om meer mensen in het stadion te krijgen. Met andere woorden: de BVO’s spinnen er op allerlei manieren garen bij.

   En wat de amateurvoetballers betreft: je bent gewoon een slappeling als je je club in de steek laat omdat je zo nodig niet een wedstrijd wil missen van een BVO.

 20. henk lonink says:

  ken de hr relker aardig goed
  hij heeft zn hele leven al van die bijzondere uitspraken gedaan
  hij had het over boeren in markelo maar wie werd er trainer juist de hr relker
  heb hem nog nooit serieus genomen
  een 010 supporter laat mij niet lachen
  zo eentje op afstand maar nooit in het stadion komt
  sommige mensen die ouder worden zeggen soms onzinnige dingen
  hij is nou eenmaal niet wijzer
  maar veel sukses in spanje samen met emmy

  • Jeroen says:

   Wat is dit nu voor een opmerking Henk Lonink. De man loopt niet met de Twentse polonaise mee, en zegt niet tegen alles wat FC Twente doet haleluja en jij neemt hem niet serieus. Het moet niet gekker worden!

 21. Hendrik says:

  Heren,

  laat hem zijn mening geven, hij is wel ik weet niet hoe vaak kampioen geworden. Misschien wel niet op het hoogste amateurniveau, maar toch. Hij mag dus een mening als trainer hebben! Jullie zijn zeker allemaal spelers? FC Twente is hot, succes supporters lopen nu eenmaal achter de club aan (vandaar die extra ring??. Zaterdagvoetbal zal sowieso minder hinder hebben van FC Twente, kunnen ná de wedstrijd gewoon naar FC Twente, op zondag kan dat niet, tenzij je niet in het 1e elftal speelt. Hij heeft dus echt wel een punt… Laat die zondagspelers dan gewoon zeggen dat ze niet willen voetballen, gewoon zwakke (team)mentaliteit.
  Zondag gewoon kampioen en Heracles Europa in, kan niet mooier voor Twente!!

 22. Jan says:

  Ate het ga je goed; kampioenenmaker? de clubs die jij getraind hebt daarvoor is geen diploma nodig allemaal bal op het dak 3 ; de 3e helft alleen belangrijk !
Archief