Zaterdag 15 juni 2024
Twentesport

FC Twente, ondanks martelgang UEFA, met één been in volgende ronde

Geplaatst op 17 februari 2011 door   ·   Geen reacties

MOSKOU –In een strijd tegen elementen die zich normaal alleen tijdens een Siberische wintersurvival voordoen en in een duel waarin voetbal en gezondheid moesten buigen voor commercie, heeft FC Twente vanmiddag een topprestatie geboekt. Een wedstrijd die eigenlijk niet gespeeld hoorde te worden, eindigde in een 2-0 overwinning op Rubin Kazan, dankzij doelpunten van Luuk de Jong en Peter Wisgerhof (foto). Het is niet alleen een goede uitgangspositie in Europa, maar ook een mentale opsteker voor het vervolg in de competitie.

Uitermate knappe prestatie
De Tukkers speelden een matige eerste helft, mede door de vrieskou, maar lieten zich niet van de wijs brengen en sloegen in de tweede helft hard en fraai toe. Luuk de Jong kopte een hoekschop binnen, waarna het Twentse offensief opfleurde. Dat betaalde zich dubbel uit in de slotminuten, toen Peter Wisgerhof na het gekeerde hakje van De Jong  de 2-0 eindstand bepaalde. Dat het voor rust alles behalve goed was, had vooral te maken met de kou, die tijdens de wedstrijd nog verder daalde dan bij aanvang en onder de -20 graden eindigde. Maar hoe kouder het werd, hoe meer Twente de spierballen liet zien tegenover Rubin Kazan, dat na rust niets meer te vertellen had en dat volgende week uitzichtloos moet afreizen naar Enschede. Twente staat met de 2-0 met één been in de volgende ronde. De Enschedeërs scoren in huis statistisch gezien altijd en de kans dat een Europese middenmoter, afgezet tegen het scorend vermogen van topclubs als Inter Milan en Tottenham Hotspur, in Twente drie doelpunten scoren, is zeer miniem.

Mentale opsteker
De prestatie in Rusland was vooral méér dan een goede uitgangspositie. Twente heeft in Moskou, ondanks het resultaat met het zicht op het Europese toernooi, vanmiddag óók de favorietenstatus voor het kampioenschap in de Eredivisie met een dikke lijn onderstreept. Kun je tegen een Russische topploeg, die gewend is aan de extreme kou, een resultaat als deze boeken, dan laat je zien onder elke omstandigheid te kunnen presteren. En in die wetenschap kan het niet anders dat het zelfvertrouwen in elke goede afloop is gestegen. Dat is in de nek aan nek-race met PSV van grote meerwaarde. Twente nam dus niet alleen een voorsprong in de strijd om de volgende ronde van het Europa League-toernooi, maar boekte daardoor ook een mentale opsteker in de strijd in de vaderlandse titel.

Ondanks het resultaat een schande
Achteraf reist iedereen, door de 2-0 overwinning, met een reuze glimlach terug naar Enschede, toch was er van tevoren veel commotie in het Twentse kamp. En logisch ook. Voor Twente was het een ware overlevingstocht in de snijdende kou van Moskou. Dat Uefa geen melding maakte van de exacte temperatuur in de Russische hoofdstad, zegt daarin meer dan genoeg. Bij -15 was het volgens de voetbalbond aan de clubs om de wedstrijd al dan niet af te gelasten, maar bij aanvang gaf de thermometer -17 aan. En gedurende de wedstrijd daalde dat nog verder. Twente protesteerde op het laatst nog, ook doordat de hele selectie er rekening mee hield dat de wedstrijd  niet doorging. Er was veel ongeloof, maar er werd gewoon gespeeld. De opkomst der gladiatoren was vooral een wanvertoning, door de belachelijke eis van de Europa League-hymne. Dat de 22 spelers in de ijzige kou, bovendien voor een nagenoeg leeg stadion, verkleumd en verkrampt ook nog braaf in de rij moesten staan, was van grote schande. Dat Twente vervolgens lange tijd genoegdoening moest nemen met een matige vertoning, was dan ook inherent gezien de koude omstandigheden. Het maakte de prestatie uiteindelijk dubbel zo knap.

Martelgang dankzij UEFA
Het met regelmatig gehoorde cynische argument dat voetballers aanstellers zijn, gaat voor de selectie van Twente in ieder geval niet meer op na vandaag. Bij omstandigheden buiten alle proporties deden zij wat van hen verlangd werd, met als uitkomst een topresultaat. De martelgang vandaag was immers met dank aan de UEFA, dat haar ware gezicht toonde en met het laten aftrappen van deze wedstrijd op alle fronten faalde. De voetbalbond was bang voor gezichtsverlies en leek over lijken te gaan, door niet af te gelasten op het laatste moment en daarmee toe te geven dat de eigen beslissing om te spelen in Moskou achteraf een krankzinnige bleek. Maar eigen imago hoort ondergeschikt te zijn aan het belang van de voetballerij. FC Twente zal er nu, door de 2-0 zege in de zware omstandigheden, alleen maar een dubbel zo goed gevoel aan overhouden. Toch blijft het dubieus dat een voetbalbond, die bij elke Europese wedstrijd zelfs nog zeurt over scheef hangende bordjes, de schouders ophaalt voor temperaturen die een gevaar kunnen vormen voor het welzijn van spelers én bezoekers.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief