FC Twente overleeft beulend Zenit en bereikt kwartfinale

Geplaatst op 17 maart 2011 door   ·   1 Reactie

SINT-PETERSBURG – FC Twente heeft vanavond een lange, zware Russische avond overleefd en overwonnen. FC Zenit St. Petersburg beulde de Tukkers in meerdere opzichten af en kwam voor de rust tot een 2-0 voorsprong. Daarna stagneerde het tempo en het offensief. Twente stond beter georganiseerd en hield in de tweede helft daardoor relatief eenvoudig stand. De Enschedese ploeg zegevierde in het sloteffensief en heeft vanavond dus wederom historie geschreven, door voor het eerst sinds 33 jaar de kwartfinale van de Europa League te bereiken.

Verhit avondje
Het begon zoals verwacht: Zenit zocht direct de aanval en zette veel druk op de Twentse defensie. In het eerste kwartier leidde dat nog niet tot kansen, aangezien de Tukkers door de 3-0 behaalde voorsprong in Enschede letterlijk op rozen zaten en beheerst de ruimtes bespeelden. Maar toen de wedstrijd vijftien minuten oud was, was het snel gedaan met die rust. De openingstreffer van Roman Shirokov, die geluk had met de rebound van binnenkant paal, betekende de start van een verhit avondje Rusland, waarin van alles gebeurde. Zenit naderde een kleine tien minuten voor rust de remise met de 2-0 van Aleksandr Kerzhakov, maar Twente hield stand.

De Jong als grootste slachtoffer
Twente werd, tussen alle bedrijven door, in Sint-Petersburg nog net niet geslacht. Vooral Luuk de Jong moest het ontgelden. De aanvaller kreeg tot drie keer toe de arm van Bruno Alves vol in z’n gelaat. Het was allemaal erg opzichtig, maar scheidsrechter Eriksson wilde van niets weten. Pas bij de laatste ‘aanslag’ trok hij geel ten nadele van de Portugees.  Twente daarentegen had geluk dat de leidsman de bal niet op de stip legde, nadat Bart Buysse Kerzhakov vast hield en Oguchi Onyewu de bal, mede door het harde schot, beroerde met zijn arm.

De beste kansen na rust
De Tukkers ontsnapten vervolgens aan de keiharde wetten van een wedstrijd die in het teken stond van overleven. Sterker nog, na rust had de ploeg, net als in het begin van de eerste helft, een tijd lang de controle, evenals als de beste kansen. Zo werd De Jong perfect bediend door Nacer Chadli, maar was de controle niet goed, en stuitte Onyewu met een vrije kopkans op de doelman. Twente hield het daardoor zelf spannend, want bij één voltreffer had Zenit vijf doelpunten moeten scoren.

Toeslaande vermoeidheid
Zenit hanteerde in de tweede helft vooral de lange bal. In eerste instantie was het makkelijk verdedigen, maar in de slotfase wankelde Twente, vooral door vermoeidheid. Zelfs De Jong meldde zich in de Twentse slotlinie. De aanvaller was de exponent van doorzettingsvermogen. Net als in de heenwedstrijd moest De Jong alle ruimtes moest belopen, waardoor hij er totaal doorheen zat. Herhaaldelijk maakte hij een gebaar naar de zijlijn, maar Michel Preud’homme weigerde hem te wisselen met het oog op een mogelijke verlenging.

Billenknijpen en overleven
Het was wegmaaien wat er weg te maaien viel. De slotseconden bestonden voor de Twente-volgers uit billenknijpen. Toch overleefde Twente de slopende avond, nadat arbiter Eriksson voor het laatst op z’n fluitje blies. Doelman Nicolay Mihaylov zwaaide nog een keer pesterig naar de Zenit-aanhang, om zich vervolgens ook bij het feestende uitvak te melden. Het was een verlossing, want in de eerste helft leek de ploeg te worden overlopen. Des te meer is het een topprestatie. Twente heeft vanavond met deze survival de kwartfinale bereikt. Tegen een ploeg die op papier zo veel beter is, maar in de praktijk terecht verslagen achterbleef.

Scoreverloop: 16. Shirokov 1-0, 37. Kerzhakov 2-0
Gele kaarten: Danny, Bruno Alves en Anyukov (Zenit)
FC Zenit St. Petersburg: Zhevnov, Anyukov, Alves, Meira (46. Huszti), Lukovic, Ionov, Denisov, Danny, Shirokov, Lazovic (64. Bukharov), Kerzhakov (70. Zyryanov)
FC Twente: Mihaylov, Rosales, Wisgerhof, Onyewu, Buysse, Landzaat, Brama, Janssen, Bajrami (72. John), De Jong, Chadli