FC Twente pakt de beker

Geplaatst op 8 mei 2011 door   ·   Geen reacties

ROTTERDAM – Voor de derde keer in de geschiedenis heeft FC Twente de KNVB-beker gewonnen. Na een spektakelstuk in de Kuip waarbij de Tukkers een 2-0 achterstand moesten inlopen, werd de finale pas vier minuten voor het einde van de verlenging beslist door Marc Janko die raak kopte uit een perfecte vrije schop van Theo Janssen. Ajax was geklopt met 3-2. De beker komt voor het eerst sinds 20o1 weer naar Enschede.

De bekerfinale tussen FC Twente en Ajax kende dus na 90 minuten een stand van 2-2 en dat betekende verlengen. Ajax nam voor de rust een 2-0 voorsprong door treffers van Demi de Zeeuw en Lorenzo Ebicilio. Bij de tweede goal van Ajax werd de bal door Wout Brama van richting veranderd. Maar de Enschedese Almeloër zorgde zelf voor een nieuwe uitgangspositie voor zijn ploeg door kort voor de rust te scoren.
Met een 2-1 achterstand ging de ploeg van Michel Preud’homme de tweede helft in. Net als voor de rust domineerde FC Twente. In de 56ste minuut resulteerde het goede spel van Twente in de gelijkmaker. Uit een mooie combinatie tussen Bart Buysse en Luuk de Jong scoorde Theo Janssen met een fraaie schuiver de 2-2. FC Twente was nog een viertal keren dichtbij een doelpunt, maar scoorde niet meer. Ajax kreeg in de tweede helft slechts één kans: Ebecilio schoot tegen de paal.

In de eerste helft van de verlenging leek FC Twente er ietwat doorheen te zitten. Ajax drong aan en kreeg enkele kansen. Dat beeld zette zich door na de wissel. Maar Twente kreeg de kansen via oa  Buysse die rakelings over schoot via de vuisten van Ajax-doelman Kenneth Vermeer en Bryan Ruiz. In de 117e minuut kreeg FC Twente een vrije schop. Theo Janssen fluisterde invaller Marc Janko in het oor waar hij de bal zou neerleggen, hetgeen vervolgens de winnende kopbal opleverde. 3-2. De beker was binnen. Captain Peter Wisgerhof mocht hem in ontvangst nemen van een FC Twente-coryfee van vroeger: Theo Pahlplatz. Daarna kon het feest beginnen.