Zondag 21 juli 2024
Twentesport

FC Twente slacht Heracles met 5-0 af in Twentse derby

Geplaatst op 22 januari 2011 door   ·   Geen reacties

19 januari 2011
ENSCHEDE – Een droomhervatting van de competitie voor FC Twente, een mentale dreun voor Heracles. In de Twentse derby hebben de Enschedeërs de Almelose buurman vanavond afgeslacht. En daar hoefde Twente niet eens voor op oorlogssterkte aan te treden. Heracles verzaakte telkens in defensief opzicht en legde het thuisoffensief geen strobreedte in de weg. Het werd 5-0. Janko werd de grote man, hij scoorde vier keer. De andere treffer kwam op naam van Luuk de Jong.

Het was abominabel en gênant tegelijk wat Heracles vanavond liet zien in de Grolsch Veste. Vanaf de eerste minuut legden de Almeloërs letterlijk een rode loper uit. De verdediging was de weg totaal kwijt. Twente profiteerde daar dankbaar van. Na twee minuten lag de eerste bal al tegen de touwen, daarna stokte de productie even, maar die werd vijf minuten weer vrolijk hervat. Halverwege stond het 3-0 door twee doelpunten van Marc Janko (foto) en één van Luuk de Jong. Die ruststand was niet het gevolg van groots voetbal van  Twente, maar het debet lag vooral bij Heracles, dat centraal in de verdediging blunder na blunder veroorzaakte. De zonedekking liep constant mis. Aanvallers van Twente werden niet opgepakt, waardoor elke dieptepass een honderd procent kans was.

Na rust leek Heracles even op te leven, kwam het een paar keer voor het Enschedese doel, maar dat was van korte duur. Twente nam de regie snel over en Heracles leek zich daaraan over te geven. De verdedigende organisatie was net als in de eerste helft een puinhoop. Een kwartier na rust kreeg Janko vrije doortocht op een dieptepass van Wisgerhof. Dat doelpunt was een voorbeeld van de talrijke situaties die zich voordeden. De Oostenrijkse spits werd niet eens gedekt, Birger Maertens anticipeerde nog wel, maar kon op dat moment niet meer anders dan de buitenkant afdekken. En na het derde buitenkansje was ook de vierde van Janko een treffer. Weer stond de spits vogelvrij en kreeg hij alle tijd. Het eerste echte wapenfeit voor Heracles was pas na zo’n 70 minuten, toen invaller en FC Twente-huurling Andrej Rendla de lat raakte.

Het meest genante moment voltrok zich uiteindelijk pas na de Enschedese doelpuntenregen, toen Michel Preud’homme met Steven Berghuis een jongeling bracht en startte met experimenteren. Vervolgens kreeg Janko een soort van publiekswissel. Concluderend zal iedereen zeggen dat het kwaliteitsverschil te groot was voor een echte derby, maar wie kijkt naar de totstandkoming, kan alleen maar oordelen dat Heracles verdedigend vanavond diep door de ondergrens zakte. Een opeenstapeling van grote en onnodige fouten leidde tot de 5-0 afslachting.

Scoreverloop: 4. Janko 1-0, 39. De Jong 2-0, 45+2. Janko 3-0, 60. Janko 4-0, 70. Janko 5-0.
Gele kaart: Looms (Heracles Almelo)
FC Twente: Mihaylov; Rosales, Wisgerhof, Douglas, Onyewu; Landzaat, Brama, De Jong; John (77. Berghuis), Janko (80. Bruggink), Chadli (65. Bajrami).
Heracles Almelo: Pasveer; Breukers, Van der Linden, Maertens, Looms; Quansah, Overtoom (69. Rendla), Fledderus (59. Vejinovic); Douglas, Armenteros, Everton.

 

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief