Dinsdag 27 februari 2024
Twentesport

FC Twente verlaat Europa met opgeheven hoofd

Geplaatst op 14 april 2011 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – Heel even was er een sprankje hoop, gingen de ruim 23.000 toeschouwers, in een ambiance die daarvoor nog kansloos aanvoelde, er nog eens goed voor zitten. Het doelpunt van Emir Bajrami, uit een wonderlijke aanval die meer Catalaans dan Twents aandeed, bleek te laat en slechts voor de statistieken. De return tegen Villarreal was voor FC Twente een onmogelijke missie. En toen scheidsrechter William Collum na de rust de Spanjaarden een handje hielp met een onterecht gegeven penalty en een rode kaart voor Dwight Tiendalli, werd er definitief een dikke streep gezet door de hoop op een wonder. Nadat Giuseppe Rossi vanaf de stip de gelijkmaker binnen schoot, mocht Marco Rubin in even later nogmaals aanleggen van elf meter. In de slotfase pegelde Cani zijn ploeg naar 3-1.

De uitslag was ietwat geflatteerd, maar FC Twente – Villarreal bezat vooral in het eerste half uur alle facetten van een formaliteit. Niemand geloofde er in dat de 5-1 nederlaag onder de Spaanse zon nog omgebogen kon worden in de Grolsch Veste. Het bleef voor Twente bij twee memorabele momenten, waar vooral de 1-0 het hart van de ware voetballiefhebber harder deed kloppen. FC Barcelona is tegenwoordig de standaard en deze aanval naderde het zo gestreelde en wereldwijd omarmde niveau. Bryan Ruiz zette een snel één-tweetje op met Theo Janssen, die met een perfecte hakbal de Costaricaan vrij zette voor het doel. Ruiz ging niet voor eigen eer en glorie maar legde breed, waarna Emir Bajrami het hoogtepunt van de wedstrijd bekroonde met een voorsprong. Even later liet diezelfde Bajrami het stadion nog eens opveren met een perfecte aanname en dito actie. De pass was echter te breed.

De voorsprong was te minimaal om in de tweede helft nog tot een spektakel te zorgen. Sterker nog, de Tukkers kregen te maken met een onterechte domper. Tiendalli was zich van geen kwaad bewust, toen Wakaso Mubarak uit zijn rug kwam lopen, maar moest wél met rood het veld verlaten. De strafschop werd verzilverd door Rossi en daarmee was het, ondanks alle protesten op het veld en daarbuiten, over en sluiten in Enschede. Dat zag ook Michel Preud’homme, die sterkhouders Wout Brama, Bryan Ruiz en Marc Janko wisselde. Villarreal liep vervolgens nog uit naar 3-1. Eerst schoot Marco Rubin zijn ploeg, na een overtreding van Bart Buysse, wederom vanaf elf meter naar een voorsprong. In de slotminuten haalde Cani nog maar eens succesvol aan. Het sprookje ging zo alsnog met een tegenvallende uitslag als een nachtkaars uit, het vertoonde op het veld was daarentegen hoopgevend. ‘We worden kampioen’, schreeuwde het stadion. Twente was niet slagvaardig genoeg, maar heeft vanavond wel aan het goede gevoel gewerkt met het zicht op de titelstrijd. FC Twente kan in ieder geval met een opgegeven hoofd afscheid nemen van Europa.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief