Maandag 4 maart 2024
Twentesport

Scheidsrechter Bossen dupeert verliezend FC Twente

Geplaatst op 27 februari 2011 door   ·   2 Reacties

ALKMAAR – FC Twente is vanmiddag zwaar gedupeerd door scheidsrechter Ruud Bossen, in de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen AZ. Nadat Theo Janssen een eigen doelpunt maakte, begon in Alkmaar één grote Bossen-show, waardoor de Tukkers ernstige schade opliepen in de titelstrijd. Luuk de Jong (foto) maakte nog de gelijkmaker, maar in de slotseconden dompelde Erik Falkenburg Twente in diepe rouw.

Dat Twente lange tijd een dramatische wedstrijd speelde en dat Theo Janssen zijn eigen doelman passeerde, had de ploeg compleet aan zichzelf te wijten. Vrijwel geen duel werd gewonnen en de voortzetting in balbezit was dramatisch. Maar wat daarna gebeurde was buitensporig. Scheidsrechter Bossen was in alles op negatieve wijze bepalend. Het begon met Douglas, die gemakkelijk rood kreeg van Bossen. De Braziliaan zwaaide met z’n arm na een valpartij, maar de arbiter tuinde in het acteerwerk van Pontus Wernbloom, die zelf de overtreding maakte op de verdediger van Twente.

De aanhang van de Enschedese club liet zich vervolgens onvriendelijk uit tegenover Bossen, maar AZ besloot het duel stil te leggen. Het kwam de Alkmaarse ploeg goed uit, aangezien Twente na rust veel druk zette, met een man minder zelfs de betere was en AZ er nauwelijks onderuit kwam. Ook na het moment van bezinning bleef Twente het meest dominant, maar bleef Bossen in zijn zelf gecreëerde hoofdrol. De arbiter gaf nu, als een ogenschijnlijk goedmakertje, Nick Viergever rood. De speler van AZ kwam ongelukkig in duel met Luuk de Jong. Maar de spits was absoluut niet doorgebroken.

De verhoudingen in het veld waren echter weer gelijk en Twente maakte het meest aanspraak op een overwinning, terwijl het op achterstand stond. Tot twee keer toe weigerde Bossen de bal op de stip te leggen in het voordeel van Twente, na twee overduidelijke overtredingen op Luuk de Jong. Tussendoor zette de spits de stand op 1-1 en had de ploeg, juist door het wegwuiven van Bossen, meer verdiend dan een gelijkspel. Alsof de wet van Murphy van toepassing was, liep het uiteindelijk nog slechter af met de Tukkers. In de slotseconden maakte Erik Falkenburg de winnende, waardoor Twente met lege handen en een hoop frustratie terug moest reizen naar Enschede.

Net als het jaar hiervoor, toen Twente ook midden in de titelstrijd zat, werd de ploeg ook al gedupeerd in Alkmaar. Destijds stond de wedstrijd, net als nu, bol van arbitrale dwalingen. Pieter Vink had toen de hoofdrol. Hij weigerde Twente eveneens een strafschop te geven. Vorig seizoen sleepten de Tukkers alsnog de titel binnen. Om daar nu al een vooruitblik op te doen, is te vroeg. Maar een kleine troost is het doelpuntloze gelijkspel van PSV tegen Ajax, waardoor het verschil minimaal blijft door drie punten. Een flinke mentale tik voor Twente, maar het kampioenschap is dus nog niet verspeeld. De Enschedeërs hebben nog negen wedstrijden de tijd de achterstand ongedaan te maken.

Scoreverloop: 26. Janssen 1-0 (ed), 89. De Jong 1-1, 90+3. Falkenburg 2-1
Geel: Wernbloom (AZ)
Rood: Douglas (43. FC Twente), Viergever (63. AZ)
Bijzonderheden: Wedstrijd tussentijds stilgelegd wegens spreekkoren
AZ: Esteban, Marcellis, Viergever, Moreno, Klavan, Elm (57. Falkenburg), Wernbloom, Schaars, Holman (65. Poulsen), Sigthorsson, Gudmundsson (79. Ortiz)
FC Twente: Mihaylov, Rosales, Wisgerhof (86. Bruggink), Douglas, Onyewu, Brama, De Jong, Janssen, Ruiz (45+1. Buysse), Janko (68. Chadli), Bajrami

Foto: Luuk de Jong in duel met Ragnar Klavan (14) van AZ
(Foto TwenteSport.com)

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. Anton says:

    AZ-FC Twente? Ruud Bossen-FC Twente zul je bedoelen. Wát een aanfluiting, die man!

  2. Robert says:

    Jammer dat ook een neutrale, journalistieke site meehuilt met de wolven in het bos. Dit is toch geen FC Twente-fansite?
Archief