Woensdag 8 mei 2024

FC Twente vrouwen verliezen de KNVB-bekerfinale na strafschoppen

Geplaatst op 31 mei 2013 door   ·   Geen reacties

imageKATWIJK – Het vrouwenteam van FC Twente heeft de KNVB-bekerfinale verloren. Na een 0-0 ruststand kwam ADO Den Haag een kwartier voor tijd op voorsprong. Marlous Pieëte maakte kort voor tijd gelijk. In de verlenging werd niet meer gescoord, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Anouk Dekker liet de eerste strafschop onbenut. Omdat ADO Den Haag vijf keer raak schoot, ging de beker naar de Haagse vrouwen.

De eerste helft kenmerkte zich door twee afwachtend spelende ploegen. Daar waar ADO Den Haag onder de indruk leek van FC Twente, toch de kampioen van de BeNe League, wilde FC Twente de fysiek sterke thuisploeg niet in de kaart spelen door te veel ruimte prijs te geven. Gevolg was dat de wedstrijd niet op gang kwam en er maar weinig gevaarlijke momenten te noteren vielen. De beste mogelijkheden voor rust waren voor ADO Den Haag, dat enkele keren het doel van Sari van Veenendaal onder vuur namen. FC Twente zette er enkele kleine kansjes tegenover. Het was veelzeggend dat het FC Twente voetbalkoor voor het hoogtepunt van de eerste helft zorgde. De zangers en zangeressen toonden zich niet onder de indruk van traditionele gebruiken rond wedstrijden en verlieten luid zingend het bezoekers vak, om al wandelend het ADO Den Haag van te doorkruizen, richting de kantine. Het zorgde voor de nodige hilariteit bij de fanatieke Den Haag supporters.

Na rust kwam de wedstrijd wat meer op gang, doordat FC Twente nadrukkelijker de aanval zocht. Na een voorzet van Shanice van de Sanden raakte Maayke Heuver met haar schot de lat. Even later dwong Sherida Spitse met een hard ingeschoten vrije trap keepster Barebera Lorsheyd tot een uiterste redding. Het doelpunt, dat in de lucht hing, viel aan de andere kant. Uit vrijstaande positie kon Lineth Beerensteyn de 1-0 binnen schieten. FC Twente, dat zo graag de dubbel wilde winnen, restte nog een klein kwartier om de schade te herstellen. Spitse kwam dichtbij na opnieuw een vrije trap. Het was Lorsheyd die andermaal met de vuisten redding wist te brengen. Even daarna was het wel raak. Marlous Pieëte geloofde in een zwakke voorzet en wist met uiterste inspanning de bal binnen te tikken. Hoewel de Tukkers probeerden het duel in de reguliere speeltijd te beslissen en daar ook kansen toe kregen, bleef het winnende doelpunt uit.

In de verlenging werd het spelbeeld gedicteerd door FC Twente. De Tukkers kregen via invalster Tashira Renfurm, Pieëte en Van de Sanden een aantal goede mogelijkheden, maar keer op keer ging de bal net naast het Den Haag doel. In het tweede deel van de verlenging sloeg de vermoeidheid toe. Hierdoor werd het spel steeds onnauwkeuriger en was er van goed spel al lang geen sprake meer. Nadat ook een reeks opeenvolgende corners voor FC Twente niet de winnende treffer opleverden, was duidelijk dat strafschoppen, net als in de kwartfinale tegen Ajax, de beslissing moesten brengen.

Nadat Anouk Dekker haar strafschop gestopt zag worden, schoten alle andere speelsters raak. Hierdoor was het ADO Den Haag dat de beker opeiste, waardoor FC Twente na de landstitel en de BeNe League titel, er niet in slaagde de serie te vervolmaken.