Donderdag 28 maart 2024

FC Twente wint bekerthriller vanaf elf meter van Ajax

Geplaatst op 20 december 2017 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – Een strafschoppenserie na een zinderende wedstrijd die in 1-1 eindigde, bracht de beslissing bij het bekerduel tussen FC Twente en Ajax. Het was FC Twente dat daarin aan het langste eind trok en de Amsterdammers elimineerde in het bekertoernooi.

Lange tijd had het er alle schijn van dat Ajax een gemakkelijke avond zou hebben. Justin Kluivert zette de Amsterdammers na achttien minuten op voorsprong door vanaf twintig meter de bal in de bovenhoek te schieten. Tot dat moment had Ajax het duel gedomineerd. Ook het vervolg was voor de Amsterdammers. FC Twente kon alleen proberen te verdedigen. Zelf aanvallen lukte voor rust totaal niet. Een tactische omschakeling, waarbij Verbeek een verdediger inruilde voor een middenvelder, verandere de wedstrijd. Ajax wist zich geen raad met het nieuwe strijdplan en verkoos de voorsprong te verdedigen in plaats van het duel in het slot te gooien.

Die tactiek leek succesvol, want de tijd verstreek zonder dat FC Twente aanspraak maakte op de gelijkmaker. In de slotseconden kwam de 1-1 er alsnog. Een schot van Assaidi werd van richting veranderd en ineens was de tot dan toe uitstekend keepende Onana verslagen. FC Twente putte moed uit de late gelijkmaker en ging als moreel winnaar de verlenging in. Daarin was het toch weer Ajax dat de beste kans kreeg. Joel Drommel wist zich tot twee keer toe te onderscheiden met uitstekende reflexen. Daarmee voorkwam hij de uitschakeling van zijn ploeg.

In de aansluitende strafschoppenserie zou het allemaal nog mooier worden. Nadat Tighadouini de derde penalty onbenut liet leek Ajax op weg naar een zeker vervolg in het bekertoernooi. Uitgerekend Hakim Ziyech kreeg de taak het vonnis definitief te voltrekken. De in zijn Twente tijd uiterst zekere schutter deed bij zijn strafschop alles dusdanig verkeerd, dat de bal ergens op P5 terecht kwam in plaats van in het doel. Toen vervolgens De Ligt de zevende Amsterdamse strafschop gepakt zag worden door Drommel was het Twents feest en de uitschakeling van Ajax compleet.

FC  Twente –  Ajax 1-1 (0-1) (FC Twente wint na strafschoppen)
Score: 18. Kluivert 0-1. 90+1. Assaidi 1-1.
FC Twente: Drommel, Ter Avest (58. Van der Lely), Hooiveld (46. Laukart), Thesker, Bijen, Cuevas, Holla, Lam, F. Jensen (106. Liendl), Assaidi, Boere (70. Tighadouini).
Ajax: Onana, Veltman, De Ligt, F. de Jong (70. S. De Jong), Dijks, Van de Beek, Schone, Ziyech, Neres (117. Johnsen), Dolberg (95. Huntelaar), Kluivert (82. Orejuela).
Scheidsrechter: Van Boekel.
Gele kaart: Holla (FC Twente) S. De Jong (Ajax).
Rode kaart: 111. Lam, na twee keer geel (FC Twente).
Toeschouwers: 26.700.