Zondag 19 mei 2024
Twentesport

FC Twente wint na arbitrale dwaling

Geplaatst op 8 maart 2012 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – Dankzij een arbitrale dwaling heeft FC Twente een 1-0 zege geboekt op Schalke 04. Hoewel Luuk de Jong naar de grond ging, was er geen sprake van een overtreding. De toegekende strafschop was daardoor ook uiterst discutabel. De Jong nam het cadeautje dankbaar in ontvangst en schoot vanaf elf meter raak. Omdat Schalke-verdediger Joel Matip ook rood kreeg, speelde FC Twente vervolgens een half uur tegen tien man. De Tukkers verzuimden vervolgens het duel definitief te beslissen.

‘Unglaublich.’ De Duitse kreet liet niets aan de verbeelding over. Zowel de scheidsrechter als zijn assistenten gingen immers al vroeg in de tweede helft volledig de mist in. De Jong struikelde over zijn eigen benen, maar de Schotse Craig Thomson beoordeelde het als een overtreding van Matip, die met rood het veld moest verlaten. Daarnaast kreeg FC Twente, wanneer het oordeel legitiem was geweest, een onterechte penalty, want de overtreding vond plaats buiten het strafschopgebied. Geluk voor de Tukkers, pech voor Schalke, werd achteraf geroepen. Maar om daar de gehele vertoning aan op te hangen, was iets te kort door de bocht. Hoewel de discussie rondom video-arbitrage logischerwijs terugkeerde in het Duitse kamp, was FC Twente in eigen huis de betere ploeg met de betere mogelijkheden. Achteraf gezien deed de Enschedese club zich zelfs te kort met het oog op de beslissende return van volgende week.

Kansen waren er genoeg aan Enschedese zijde. Zo redde Schalke-doelman Timo Hildebrand al vroeg in de wedstrijd subliem op een kopbal van De Jong, controleerde Leroy Fer slecht na een splijtende pass van Nacer Chadli, schoot Peter Wisgerhof uit een hoekschop in kansrijke positie in de handen van de doelman en mikte Chadli naast uit een voorzet van John. Na de rust waren de Tukkers meerdere onfortuinlijk na goed uitgespeelde aanvallen, maar zat er telkens een Duitse teen tussen de pass en het eindstation. Het gemankeerde Schalke, dat een aantal basiskrachten, waaronder topschutter Klaas-Jan Huntelaar, moest missen en dus niet op oorlogssterkte was, zette daar bar weinig tegenover. De Duitsers speelden, vooral na de rode kaart, op schadebeperking en slaagde daar in. FC Twente ziet de 1-0 als een goede uitgangspositie, vooral in de eigen gedachtengang dat er ook in uitwedstrijden vrijwel altijd gescoord wordt. Het gevaar ligt in het beoordelingsvermogen van de tegenstanders. FC Twente ziet terecht perspectief op het bereiken van de kwartfinale in de Europa League, maar Schalke 04 was door de personele problemen niet representatief voor het volledige kunnen.

FC Twente – Schalke 04 1-0 (0-0)
Scoreverloop: 61. De Jong 1-0 (pen.)
Scheidsrechter: Thomson (Schotland)
Geel: Janssen (FC Twente) Hildebrand en Escudero (Schalke 04)
Rood: 60. Matip
FC Twente: Mihaylov, Cornelisse, Wisgerhof, Douglas, Rosales, Brama, Fer, Janssen (85. Bajrami), O.John, De Jong, Chadli
Schalke 04: Hildebrand, Uchida, Papadopoulos, Matip, Fuchs, Hoger, Jones, Raul (90. Escudero), Holtby (90+3. Moritz), Obasi (82. Draxler) Marica

Foto: Luuk de Jong (9) in een fel duel duel met Kyriakos Papadopoulos van Schalke04
(foto TwenteSport.com)

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief