Donderdag 23 januari 2020
Twentesport

FC Twente zakt in Waalwijk door absolute ondergrens

Geplaatst op 20 december 2019 door   ·   Geen reacties

WAALWIJK/ENSCHEDE – In misschien wel de slechtste wedstrijd van FC Twente dit seizoen verloor de ploeg in Waalwijk kansloos met 3-0 van hekkensluiter RKC. Het was onthutsend hoe de Enschedeërs voetbalden, want voorin volstrekt gevaarloos en achterin een gatenkaas. FC Twente zakte vanavond door de mand. De tweede helft van de competitie zou wel eens kunnen uitlopen op een herkenbaar drama. Als er tijdens de winterstop niets gebeurt, dreigt namelijk de tweede degradatie en lijkt ook het voortbestaan van de club (weer) in gevaar. Het is daarom zaak dit seizoen te overleven en daarna structureel te bouwen.

FC Twente zakte in het zuiden op veel fronten door een ondergrens. Te driest naar voren, te onbesuisd in de verdediging en op het middenveld zonder het begin van een tactisch idee. Dan kom je niet ver. Het spel van FC Twente oogde onsamenhangend en elke overtuiging ontbrak.

Niet in geding
Voorlopig is de positie van de begin dit seizoen aangestelde trainer Gonzalo Garcia volgens de clubleiding niet in het geding, niet bij het bestuur en evenmin bij de selectie. Wel wordt gezegd dat er gedacht wordt aan een technisch technisch directeur te velde. Enerzijds om de jonge trainer bij te staan en anderzijds om spelerskoper Ted van Leeuwen bij te staan die als technisch directeur ten kantore nu verantwoordelijk is voor het aan- en verkoopbeleid. De afgelopen zomer gehaalde spelers, onder wie Keito Nakamura en Emiel Berggreen, zijn nog geen vaste waarden gebleken. En de ploeg is geen ingespeeld geheel. Dat was vanavond het allergrootste verschil met RKC, dat drie keer scoorde via Anas Tahiri en twee keer Stijn Spierings.

Gebrek aan vertrouwen
Garcia denkt, zei hij na het echec van Waalwijk, dat ondermaats presteren vooral zit in gebrek aan vertrouwen bij de spelers. Dat is volgens hem alleen te veranderen door te winnen. Dit geloof is er bij weinig spelers. De vraag is of het voortdurend wijzigen van de opstelling goed is voor het zelfvertrouwen. Volgens de trainer sloopt de misère het geloof in eigen kunnen. De rode kaart die Calvin Verdonk in de slotfase kreeg na een onbesuisde actie draagt niet bij aan verbetering. Wat dat betreft komt de winterstop als geroepen voor selectie en bestuur.

Nog niks verloren
FC Twente zakte in Waalwijk door de mand van de mandenmakers, maar er is nog niks verloren. Zo heeft FC Twente gewoon acht punten méér dan RKC. Aan de andere kant lijken er dit seizoen veel degradatiekandidate te zijn, want het is druk onderin, en veilig is FC Twente ook nog lang niet. Met het onvermogen van vanavond zijn de Enschedeërs gewoon een belangrijke degradatiekandidaat, en allen al daarom moet er wat gebeuren. Vertrouwen is het kernwoord.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief