Donderdag 13 juni 2024
Twentesport

FC Utrecht-FC Twente 1-1 (1-1) – Analyse door Gert Lammerink

Geplaatst op 18 november 2012 door   ·   1 Reactie

‘Ik heb vandaag kunnen genieten van een amusante wedstrijd waarin Utrecht sterk was en Twente eindelijk weer op de aanval speelde. Eerder kozen de Enschedeërs er vaak voor om verdedigend te spelen. In tegenstelling tot de speelwijze tegen bijvoorbeeld Ajax en Vitesse, koos trainer Steve McClaren er vandaag voor om het vuur te openen op de verdediging van de tegenstander.

Ik was blij verrast met de nieuwe speelwijze van FC Twente. Dit spel is vele malen aantrekkelijker om naar te kijken. Een nadeel van deze tactiek was dat de verdediging moeite had met de controle bij counters van Utrecht. Doordat Twente vooruit voetbalde bleef elke uitval van Utrecht gevaarlijk.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld. De dreiging naar voren nam langzaam af aan weerszijden. Beide ploegen werden voorzichtiger en bij Twente ontbrak het aan kwaliteit om de wedstrijd te kunnen beslissen.

Het is moeilijk om te zeggen of de matige prestaties een gevolg zijn van de blessures bij FC Twente. Ik denk niet dat dit het grootste probleem is van de ploeg. Een belangrijkere factor is bijvoorbeeld een spits die niet in vorm is. Luc Castaignos is denk ik niet de spits die bij het spel van Twente past. Hij is geen speler die een bal vasthoudt of het spel verdeeld.

Daarnaast mist de ploeg uit Enschede een echte nummer tien. Een goed voorbeeld om aan te tonen dat een speler als Theo Janssen of Bryan Ruiz erg wordt gemist, is Willem Janssen. Een uitstekende middenvelder die er van houdt diep te spelen. Achter de linies duikt hij graag de ruimte in. In zijn ploeg is er echter niemand die in staat is tot het leveren van een steekpass op maat. Ook zorgen spelers als Theo Janssen en Ruiz voor creativiteit in de aanval. Iets dat momenteel ontbreekt in de ploeg. Een echter nummer 10, is dus wat Twente nodig heeft.

Vandaag beschikte Steve McClaren wel over Dusan Tadic. Helaas kan één speler niet het verschil maken, maar hij heeft laten zien wat hij kan in de wedstrijd van vandaag. Deze speler is altijd aanspeelbaar en heeft een actie in de benen. Er ging vandaag weer veel dreiging van hem uit. Ook Wout Brama speelde een goede wedstrijd. Hij liet zien hoe belangrijk hij als controlerende middenvelder is, met name als Twente aanvallender gaat spelen.

Ik had meer van FC Twente verwacht dit seizoen. De club investeerde veel in een brede selectie, maar dit werpt zijn vruchten nog niet af. Ook in de wedstrijd tegen Utrecht verwachtte ik meer, maar dit had voornamelijk te maken met de vroege voorsprong. Jammer genoeg staat de ploeg er Europees slecht voor en is het al uitgeschakeld in de beker. In de competitie staat Twente weliswaar nog hoog op de ranglijst, maar wint de ploeg haar wedstrijden vaak niet overtuigend.

Als ik het spel van Twente vergelijk met dat van haar concurrenten, valt me op dat deze veel meer scoren. PSV en Ajax hebben een veel hoger doelsaldo. Ik denk dat Twente dit seizoen dan ook niet kan gaan strijden met PSV om de landstitel. Een derde plek is misschien meer op zijn plaats.’

FC Utrecht-FC Twente 1-1 (1-1)
Scoreverloop: 2. Janssen (0-1), 17. Mulenga (1-1),

Toeschouwers: 18.000
Geel: Van der Maarel, Mulenga (FC Utrecht). Braafheid, Wisgerhof, Rosales (FC Twente).

Amusementswaarde: 7,5
Man of the match: Tadic
Sterren: Tadic (1x)

Opstelling FC Utrecht:
Ruiter, Van der Maarel, Van der Hoorn, Wuytens, Bulthuis, Asare, Kali, Takagi (Zullo 64.), Oar, Mulenga, Gerndt (De Kogel 75.).

Opstelling FC Twente:
Boschker, Rosales, Douglas, Wisgerhof, Braafheid, Brama, Janssen (Fer 76.), Schilder, Gyasi (Boelykin 64.), Castaignos, Tadic.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Ge. says:

    Geen spits geen doelpunten. Slecht gescout door Twente. Te vaak gaat er iets mis, dan wordt het een moeilijke klus.
    En dan onze trainer. Standaard teksten en helaas geen taktisch vernuft.
Archief