FC Zenit St. Petersburg – FC Twente 2-0 (2-0) – Analyse door Berthil ter Avest

Geplaatst op 18 maart 2011 door   ·   Geen reacties

Het was een enerverende wedstrijd, een beetje vergelijkbaar met het duel in Enschede. FC Twente begon goed aan de wedstrijd, kreeg via Nacer Chadli een goede mogelijkheid maar verzaakte de rest van de eerste helft. Op dat moment begon de locomotief van Zenit te werken en na de eerste tien a vijftien minuten kwam FC Twente eigenlijk niet meer aan voetballen toe. De bal werd naar voren gespeeld in het luchtledige en Zenit kwam niet in problemen. Die ploeg viel vaak aan via de rechterkant, waar Bart Buysse door gebrek aan snelheid in de problemen kwam. Dat was de eerste wedstrijd ook al zo en had vandaag beide doelpunten tot gevolg.

Na de openingstreffer zag je dat FC Twente niet meer goed wist wat het moest doen. In dat soort situaties gaan ploegen dan vaak achteruit en dat gebeurde vandaag ook. Op dat moment wist je dat het een moeilijke avond zou gaan worden. De 2-0 was een logisch gevolg van die toenemende druk. Nadat het na een half uur al 2-0 was werd het heel spannend.

Tijdens de rust zullen er dingen besproken zijn als meer de bal in de ploeg houden en meer op balbezit spelen, niet achterin blijven hangen. Dat deed FC Twente na de rust perfect. De verdediging van Zenit kwam meer onder druk te staan. Omdat de voorhoede van de Russen diep bleef spelen, ontstond er op het middenveld meer ruimte. Dat werd door FC Twente heel goed uitgespeeld, waarbij de ploeg telkens de juiste keuzes wist te maken. Zo zag je Theo Janssen vaak naast Luuk de Jong opduiken en zo de opbouw van Zenit verstoren, die daardoor de lange bal gingen hanteren. Eigenlijk is FC Twente vanaf de rust niet meer in de problemen geweest. Terwijl ze de eerste helft het niet goed deden, deden ze het de tweede helft dus juist wel heel goed. Zenit heeft een goede ploeg en die uitschakelen is een heel knappe prestatie. Het was van FC Twente zijde echt een wedstrijd met twee gezichten.  Een paar seizoenen geleden zou de ploeg zijn hoofd hebben verloren en onderuit zijn gegaan. Je ziet dat ze nu al een stuk verder zijn en daardoor hebben ze het vandaag gered.

Het was een leuke spannende wedstrijd, een zeven voor de amusementswaarde. Als man van de wedstrijd kies ik voor Luuk de Jong, hij had misschien niet veel acties, maar was wel heel sterk aan de bal en wist veel ballen vast te houden. Daarnaast voor Wout Brama die veel rust in de ploeg wist te brengen. Ook Nikolay Mihaylov vond ik opnieuw sterk spelen.

FC Zenit St. Petersburg – FC Twente 2-0 (2-0)