Woensdag 19 juni 2024
Twentesport

Feiten en weetjes over de ontknoping

Geplaatst op 12 mei 2011 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – Het is bijna zover, zondag iets na kwart over 4 is bekend wie de nieuwe landskampioen wordt. Prolongeert FC Twente de titel, of verzekert Ajax zich van de zo gedroomde derde ster? TwenteSport.com dook in de statistieken en noteerde de opvallendste feiten, gegoten in de eeuwenoude en onbetwiste Wist u dat-vorm.


Wist u dat…

..het sinds de oprichting van de eredivisie nog nooit een ploeg van buiten de traditionele top drie lukte om een kampioenschap te prolongeren.

..Michel Preud’homme samen met Eric Gerets (PSV) de enige Belgen zijn die een Nederlandse club kampioen maakten.

..Joop Munsterman dit jaar niet alleen de derde of vierde plaats als doel stelde, maar daarmee ook 72 of 74 punten nodig achtte. Bij een kampioenschap heeft Twente 72 of 74 punten.

..74 punten vorig seizoen niet voldoende was voor een top 3-notering.

..FC Twente dit seizoen voor het eerst minimaal drie wedstrijden ongeslagen is tegen Ajax.

..FC Twente na de winterstop 34 punten bemachtigde, Ajax 38.

..FC Twente sinds 2005 (PSV) de eerste club kan worden die de dubbel wint.

..FC Twente de eerste club kan worden, sinds het AZ’67 van 1980/1981, dat in één seizoen alle uitwedstrijden tegen de traditionele top drie wint.

..FC Twente, mocht het kampioen worden met 72 punten, een laagterecord evenaart sinds de introductie van het driepunten-systeem.

..Ajax, mocht het kampioen worden, het langst heeft moeten wachten in de clubhistorie op een nieuwe landstitel. In 2004 werd de club, onder Ronald Koeman, voor het laatst kampioen.

..Ronald Koeman feitelijk de meest succesvolle voetbalcarrière in de eredivisie heeft. Met twee clubs (Ajax en PSV) werd hij zowel als trainer én als speler landskampioen.

..Ajax, mocht het kampioen worden, voor het eerst sinds speelronde zeven weer koploper is.

..Uit de huidige selectie alleen Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer weten hoe een Amsterdams kampioenschap voelt.

..Ajax voor de twaalfde keer in de clubgeschiedenis op de slotdag om de titel speelt.

..Ajax onder Frank de Boer alle thuiswedstrijden won en slechts één tegendoelpunt incasseerde.

..André Ooijer voor de zesde keer kampioen kan worden in de eredivisie, waarvan de huidige vijf allen met PSV behaald zijn. Recordhouders Johan Cruijff en Jan Heintze wonnen negen titels.

..Gokwebsites de kans groter achten dat Ajax thuis wint, dan dat FC Twente in Amsterdam drie punten pakt of een gelijkspel uit het vuur sleept.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief