Flets FC Twente boekt late en gelukkige remise bij AZ

Geplaatst op 11 april 2012 door   ·   2 Reacties

ALKMAAR – FC Twente mag zich gelukkig prijzen met het 2-2 gelijkspel tegen AZ. Geen van beide ploegen wist de overwinning te claimen, waardoor er nog geen afvallers zijn in de strijd om het landskampioenschap. Jozy Altidore bracht AZ tot twee keer toe op voorsprong. Nadat Luuk de Jong zijn ploeg in de eerste helft op gelijke hoogte bracht, bezorgde invaller Emir Bajrami zijn ploeg in de slotfase een late gelijkmaker.

Dat het in Alkmaar om belangrijke punten ging, was tijdens de topper aan alles te merken. Zowel AZ als FC Twente grossierde in het geven van foute passes, terwijl scheidsrechter Pieter Vink, vooral in de beginfase, moeite had met het handhaven van de orde. Thuisploeg AZ werd na vier minuten door Vink in het zadel geholpen, toen de arbiter een duw van Jozy Altidore in de rug van diens bewaker Bengtsson onbestraft liet. De bonkige spits kopte simpel de openingstreffer achter gelegenheidsaanvoerder Sander Boschker, die de geblesseerde Nikolay Mihaylov verving. Hoewel Bengtsson makkelijk naar de grond ging, had hij alle reden om zijn vraagtekens te zetten bij het optreden van Vink. Na die vroege openingstreffer ging Twente op zoek naar de gelijkmaker, maar de aanvallen van de Tukkers liepen meermaals spaak.

Het gevaar kwam in die periode van AZ, dat via snelle uitbraken de Twentse defensie aan het wankelen probeerde te brengen. Twente probeerde met strijd en vechtlust de Alkmaarse formatie op de knieën te krijgen, hetgeen in de 31ste minuut lukte via spits Luuk de Jong. De van een enkelblessure teruggekeerde spits dartelde als een volwaardig fitte speler over het veld en maakte op fraaie wijze de gelijkmaker. De technische begaafde De Jong ving een hoge bal van Roberto Rosales op, ontweek de plotseling opduikende Verhoek en tikte de bal tegendraads langs de gedesillusioneerde Esteban. Steve McClaren’s mannen leken na dat doelpunt ontembaar en wilden nog voor de theepauze de leiding in het duel nemen. Het elftal zegevierde echter niet in de jacht op de voorsprong.

FC Twente, dat door schorsingen van Willem Janssen en Wout Brama met een gewijzigde samenstelling startte, speelde na de rust zonder enige overtuiging. Het team verloor in een cruciale fase te vaak de bal om aanspraak te maken op een doelpunt. AZ voetbalde bij tijd en wijle sterk, maar kwam tot de 71ste minuut niet verder dan de defensie van de Tukkers. Altidore kreeg van Bengtsson net dat beetje ruimte om de bal aan te nemen en te kaatsen met Adam Maher, om vervolgens zijn team met een geplaatst schot op voorsprong te zetten. Geen moment leek het erop dat FC Twente nog een doelpunt zou maken, maar een bevlieging van de Tukkers bleek uiteindelijk voldoende voor een gelijkspel. Esteban had in eerste instantie nog een antwoord op een kopbal van Leroy Fer, maar moest vervolgens toch nog de gelijkmaker incasseren. Nacer Chadli gaf beheerst voor op de ongedekte invaller Emir Bajrami, die keurig binnen kopte.

AZ – FC Twente 2-2 (1-1)
4. Altidore 1-0, 31. De Jong 1-1, 71. Altidore 2-1, 90. Bajrami 2-2
Scheidsrechter: Pieter Vink
Geel: Marcellis en Martens (AZ), Douglas, Tiendalli en Röseler (FC Twente)
AZ: Esteban, Marcellis, Moisander, Viergever, Poulsen, Maher, Martens, Elm (84. Klavan), Beerens, Altidore (80. Benschop), Gudmundsson
FC Twente: Boschker, Rosales, Bengtsson, Douglas, Tiendalli, Fer, Chadli, Röseler (81. Promes), Verhoek (56. Bajrami), De Jong en John (81. Plet)

Archieffoto: Luuk de Jong (TwenteSport.com)