Dinsdag 21 januari 2020
Twentesport

Hennie Ardesch, boegbeeld FC Twente, plots overleden

Geplaatst op 26 november 2019 door   ·   1 Reactie

ENSCHEDE – Op 76-jarige leeftijd is Hennie Ardesch vanochtend in zijn geboortestad Enschede overleden. Hij genoot faam als boegbeeld van de voetbalclub FC Twente, als voormalig doelman, huidig keeperstrainer bij de vrouwen, oprichter van de keepersacademie en enthousiasmerend rondleider in het stadion van de club die de zijne altijd was en steeds meer is geworden.

Ardesch was ook maatschappelijk zeer betrokken, onder meer als een der grondvesters van de politieke partij Burger Belangen Enschede, met André le Loux en Karel Ebbing. BBE kwam meteen in de gemeenteraad en groeide de afgelopen kwart eeuw uit tot de (sinds vorig jaar) grootste partij van Enschede, met zeven raadszetels nu en met al jaren een wethouder, eerst Van Agteren en nu Van den Berg. In een gesprek met de Roskam zei Ardesch dat BBE ontstond uit onvrede met dertig jaar links beleid én de dominantie van de PvdA. Hij wilde zelf geen wethouder worden omdat dit hem eerstens te riskant was vanwege het afbreukrisico en tweedens ook te tricky omdat hij altijd een goede baan had, laatstelijk bij de Betoncentrale Hengelo waarvoor hij gans de wereld bereisde.

Zwarte panter van Stevenfenne
Ardesch is zijn leven lang – bij al zijn andere werkzaamheden in stad en (buiten)land – immer actief geweest in en voor de stad zijner geboorte. Voor alles een Enschedeër. Hij kwam ter wereld in de wijk Stevenfenne tussen Pathmos en Stadsveld, zijn vader meldde hem aan bij de voetbalclub Phenix, maar later ging Ardesch keepen bij de ‘vijand’ Sportclub Enschede. Als één der eersten klopte hij aan bij FC Twente, dat voortkwam uit de fusie van Sportclub Enschede en Enschedese Boys. Zijn idool onder de doelmannen was de legendarische Frans de Munck: ‘Ik wilde de zwarte panter zijn.’

Het roemruchte achtste van Sparta
Ardesch zou ‘op doel’ de kleuren van veel meer clubs hoog houden, waaronder ADO, Go Ahead Eagles en VVV. Op gevorderde leeftijd verdedigde hij gedreven als hij immer was het doel van het roemruchte achtste van Sparta Enschede. Daarnaast was hij voor Radio Oost verslaggever/commentator. Daarbij leidde hij jaren de Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen, die ooit 35 clubs telde. Verder spande hij zich de afgelopen jaren zeer in voor de Stichting Vitaliteit van Ouderen, met onder meer activiteiten en cursussen valpreventie. Hij was mede-oprichter, boegbeeld en haalde (Europese) subsidies binnen. Ardesch had nog steeds overal een mening over. Hij was gisteravond in deze rol te gast in Deventer bij Immer Weiter (fietsen voor senioren) en werd geafficheerd als ‘levend voorbeeld van vitaliteit in Overijssel’. Het bericht van zijn overlijden kwam vandaag zeer onverwacht.

Acht jaar geleden was Hennie Ardesch te gast in het programma Spoor 3 van Uitgeverij de Roskam:

Delen is sportief

Reacties (1)

 1. Hans van den Berg says:

  Een kleurrijk, sympathiek en veelzijdig man is heengegaan. Heeft veel voor de sport en het maatschappelijk gebeuren gedaan. Hij vond het ook altijd mooi om in de belangstelling te staan en wist altijd wel de aandacht te trekken.
  Was een stijlvolle doelman die te lang bij ADO is blijven hangen.Op latere leeftijd kwam hij terug bij Sportclub Enschede en heeft nog enige jaren met verve bij de amateurs gekeept.
  Een echte ouderwetse lijnkeeper die er altijd tip top uitzag en wonderbaarlijk meestal ongeschonden uit de strijd kwam.
  Enige weken geleden sprak ik hem nog en bruiste hij nog van de energie. Hij had nog vele plannen.
  Gelukkig is Hennie vereeuwigd op de panini plaatjes van vroeger en zullen wij hem blijven herinneren als iemand die het hart op de goede plaats had.
Archief