Zondag 23 juni 2024
Twentesport

Het kan verkeren

Geplaatst op 8 januari 2018 door   ·   2 Reacties

Hoe raar kan het soms lopen tijdens de loopbaan van een profvoetballer of –trainer. Iets wat voor verknochte fans ondenkbaar is, gebeurt in het betaald voetbal regelmatig met spelers of trainers. Een fanatieke supporter van Feyenoord zal niet van de ene dag op de andere een jaarkaart van Ajax aanschaffen, om maar eens een voorbeeld te noemen.
Trainers of spelers die met hart en ziel houden van een club, gaan echter met het grootste gemak naar de aartsvijand. Vanwege de uitdaging, het hoge honorarium, de grotere kans op een hoofdprijs, vul maar in.

Een mooi voorbeeld is Peter Bosz die in menig interview zijn onbegrensde liefde voor Feyenoord nooit onder stoelen of banken stak. Logisch want hij speelde er jaren, werd er landskampioen en won ook nog eens drie keer de beker. Wat zei hij bijvoorbeeld een paar jaar geleden in TwenteSport Magazine: “Ik zou Feyenoord graag willen trainen, dat blijft mijn club.”
Maar enkele jaren later was Bosz op een blauwe maandag ineens trainer van Ajax. Een gelukkig huwelijk werd het overigens niet.

Ander voorbeeld: Alfred Schreuder. Hij zei enkele jaren geleden in De Roskam het volgende: “FC Twente is de aller geschiktste werkplek voor mij als voetbaltrainer vanwege de mensen en de omgeving van de club. Tukkers doen normaal en werken hard. Dat past bij mij. Op het buitenland heb ik het niet zo. Feyenoord? Mijn vader zou het geweldig vinden, dat weet ik.Ik ben er als voetballer drie periodes geweest. Dat stadion en de mensen daar. Die doen wat met je.”
Vorige week zat Schreuder nog in het buitenland. Als voetballer is hij bij Feyenoord en PSV opgeleid, nu is hij assistent-trainer van Ajax.

Zijn nieuwe baas Erik ten Hag (foto) vindt Ajax  een fascinerende club. Zo onbegrijpelijk is dat overigens niet, hoewel hij een aangenaam verleden heeft bij PSV en hoewel zijn vingers jeuken bij het zien van de misère bij de voormalige topclub FC Twente. Ajax is inderdaad altijd in allerlei opzichten fascinerend. Goeie spelers, prima opleiding, dik banksaldo, schitterende historie, fraaie accommodatie. Maar ook valkuilen, een grote en mega-kritische vijfde colonne, media van alle kanten, vergrootglazen, ogen die in je rug branden, cynisme en ga zo maar door. Ten Hag is een nuchtere Tukker, dat scheelt, maar over zijn rug gesproken, hoe breed is die?

Toch is Ajax een logisch vervolg van de stijgende lijn in zijn loopbaan. Sommige fans van de FC zouden hem graag terug willen bij hun club, die hij in totaal liefst 23 seizoenen diende. Maar Ten Hag is de FC intussen voorbij.  Toch zei hij een kleine twee jaar geleden in de Roskam:  “Ik ben er in 2009 weggegaan om er ooit terug te keren als hoofdtrainer.”

Het zou ook zomaar kunnen zijn, zo zei hij toen, dat hij in 2030 pas terugkeert bij  de FC voor een functie als technisch-manager. “En ik heb voor de gein ook wel eens gezegd dat ik ooit nog eens voorzitter van de club wil worden. Waarom niet? Ik heb een sport- en ondernemersachtergrond. Een club als FC Twente hoort geleid te worden door iemand die sport gerelateerd is.  Maar het profvoetbal is onvoorspelbaar”, aldus Ten Hag in maart 2016 in De Roskam.
Hij ondervond het eind 2017 zelf weer eens. Keizer vloog bij de FC uit de beker en kreeg vervolgens zijn congé bij Ajax. Ten Hag werd zijn opvolger. De Twente-man leidt dus thans het door vele Tukkers verguisde Ajax. Maar ik ken ook FC-aanhangers die opeens louter vanwege hun sympathie voor Ten Hag hopen dat Ajax kampioen wordt.
Het kan verkeren.

 

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. Jeroen says:

    Is het zo vreemd Gijs deze moves van trainers en spelers? Toch niet……? jij kent de voetballerij toch ook wel? Het gaat daar louter om geld en de idiote afkoopsommen die de clubs moeten betalen als ook Ten Hag ooit eens wordt weggestuurd bij Ajax. Die tijd zal wel komen, niet presteren en dan nog geld meekrijgen, dat kan alleen in de voetballerij. Een schilder die zijn werk niet goed doet kan opstappen en zijn hand bij het UWV ophouden.

  2. Geurt says:

    Ten Hag gaat al naar gelang zijn presteren op korte termijn qua status ofwel Bosz of Jol achterna, maar een Ajacied wordt het natuurlijk nooit. Gelukkig maar.
Archief