Dinsdag 27 februari 2024
Twentesport

McClaren: ‘Bij elkaar blijven, dat is wat ik iedereen vraag’

Geplaatst op 15 februari 2013 door   ·   Geen reacties

HENGELO – Ze moesten wat trainen, ze moesten veel praten, de kop vrij maken, bij elkaar zijn en vervolgens hun verantwoordelijkheidsgevoel aanspreken. ‘Want’, zo sprak FC Twente-trainer Steve McClaren (foto) vanmiddag, ‘het was voor het team deze week een zeer belangrijke week.’ Hij doelde op de teleurstellende 1-1 bij PEC Zwolle na een zwakke wedstrijd en op de consequenties daarvan voor de publieke opinie. De spelers zelf begonnen met een gesprek zonder de staf. ‘Ik hoop dat de oudere spelers hun verantwoordelijkheid genomen hebben. Ik hoop dat de echte leiders zijn opgestaan’, zei McClaren.

Bescheiden en stabiel
De Engelsman benutte het gebruikelijke perspraatje voorafgaand aan een wedstrijd andermaal met het houden van een lang betoog om de huidige situatie bij FC Twente in een grotere context te plaatsen. Hij begon met de dag dat hij voor het eerst bij FC Twente kwam ‘aan de andere kant van Nederland.’ Hij zag nog het kleine Arke Stadion en hoorde van Joop Munsterman en Aldo van der Laan hoe de plannen om snel een grote club te gaan worden, in een beslissend stadium waren gekomen. Hij bouwde verder op de basis die Fred Rutten gelegd had en had al gauw een buitengewoon goed elftal geformeerd waarmee hij uiteindelijk kampioen werd.
‘Ik zag de plannen toen ik aantrad en dacht dat ze gek waren. Dat zouden ze nooit kunnen realiseren, dacht ik.’ Maar het budget ging omhoog, het stadion werd gebouwd, er werden topspelers gehaald en weer verkocht. Het proces was in gang gezet, FC Twente groeide als bescheiden, stabiele volksclub. Elk jaar Europees spelen, was het doel.’

Emoties
Nu is dat anders. ‘De actuele situatie is dat hier een verdrietige, teleurstellende en boze trainer zit. Al die emoties had ik deze week stuk voor stuk of tegelijk. We zijn bekritiseerd, we zijn gekild in de media. Dat gebeurde voor de winterstop al een keer en nu is het weer gebeurd. De oorzaak is het slechte voetbal en de perikelen rond de mislukte transfer van Leroy Fer naar Everton. Het is allemaal onderdeel van het theater. We zullen ons eraan moeten aanpassen’, aldus de geplaagde coach die benadrukte dat de club de identiteit aan het verliezen is. De nederige, stabiele volksclub is in gevaar. ‘Wat we willen zijn, waar we vandaan komen en waar we naar toe willen, dat vergeet men. FC Twente loopt gevaar uit elkaar te vallen in allerlei stukken, maar we moeten juist één geheel blijven, we moeten een bescheiden, stabiele volksclub blijven.’ McClaren wil dat de mensen weer trots zijn op een elftal dat in Twente-stijl de wedstrijden speelt met goed voetbal, gebaseerd op een sterke inzet en met goede en speciale spelers. Daar hebben we aan gewerkt. Dat moet terugkomen.

Zo doceerde McClaren verder. Over het kopen en verkopen van spelers zoals Fer. Hij houdt daar niet van, maar een speler die van 5 miljoen naar een waarde van 10 miljoen is gegroeid, dat is goede business.  Het is moeilijk voor hem, maar accepteert het.

Top-4
De situatie van nu is dat FC Twente na een paar slechte weken nog steeds volgens de vooropgestelde doelstelling in de top 4 staat met nog twaalf wedstrijden te gaan. ‘Het hele seizoen staan we al in de top-4. We hebben de eerste helft met twee zeer goede wedstrijden afgesloten, goed voetbal en doelpunten. Maar nu hebben we de slechte serie en het Fer-incident meegemaakt. Grote problemen. Fer moet het verwerken, moet weer de vrolijke jongen worden die hij was en een van de leiders op het veld. We missen ook nog Nacer Chadli. We scoren geen doelpunten meer. Luc Castaignos zal een goede speler worden voor Twente. Hij zal zijn doelpunten gaan maken voor de club, maar nu even niet. We zijn niet goed genoeg om voor de titel te gaan. De supporters stonden na de wedstrijd in Zwolle de bus op te wachten. Dat was het slechtste moment van de week. Het hoort erbij. Ze hebben gelijk. Maar we moeten teruggaan naar wat FC Twente is. De titel is misschien teveel gevraagd. Dat is voor sommige spelers niet haalbaar. De verwachtingen zijn te hoog. Maar we zullen er alles aan doen om te presteren. We hebben geen angst.’

Bij elkaar blijven
McClaren wil dat iedereen rustig blijft, want anders bereik je niks, zo zei hij. ‘Bij elkaar blijven, dat is wat ik iedereen vraag. Elftal, staf, bestuur en vooral de fans. Ik heb het besproken met Joop Munsterman en Aldo van der Laan. Rustig blijven en hard blijven werken. Niet elkaar bekampen, maar met elkaar de tegenstander bekampen. Het team heeft steun nodig, geen demonstraties. We hebben jonge spelers. Voor hen is dit een slechte ervaring.  Deze situatie heeft effect op hen. Dat zijn mijn gedachten, die ik vandaag aan jullie kwijt wilde’, zei McClaren tot het tiental journalisten, dat naar hem luisterde.
Waarvan akte.

(foto TwenteSport.com)

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief