Dinsdag 27 februari 2024
Twentesport

‘Nieuw’ FC Twente is kansloos tegen Ajax

Geplaatst op 2 maart 2013 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – FC Twente heeft in de eerste wedstrijd onder leiding van Alfred Schreuder vooral laten zien dat het bereid is keihard te knokken voor een resultaat, maar ook dat de ploeg zoveel kwaliteit ontbeert, dat aansluiting bij de nationale top voorlopig een utopie is. Ajax won simpel met 2-0 door treffers van Moisander en Alderweireld en had gezien het kwaliteitsverschil een grotere overwinning verdiend.

Het had de nieuwe start van FC Twente moeten worden, onder leiding van Alfred Schreuder (foto) wilden de Tukkers ten koste van Ajax met een schone lei beginnen. De zo gewenste ommekeer ging ten koste van Luc Castaignos en Edwin Gyasi. Waar de spits onder Steve McClaren nagenoeg onbeperkt krediet leek te hebben, raakte hij tegen Ajax meteen zijn basisplaats kwijt. Ook Jerson Cabral, die niet bij de selectie zat, en Edwin Gyasi die slechts wissel was, lijken voorbij gestreefd door Tim Hölscher. Daarmee geeft Schreuder wel de voorkeur aan eigen jeugd, boven spelers van elders, iets wat in het McClaren-tijdperk zelden voorkwam.

Moisander
In praktijk bleek het allemaal weinig verschil te maken, want al na vier minuten opende Ajax de score. Niklas Moisander kon ongehinderd vanaf dertig meter uithalen. Nikolay Mihaylov leek het schot te onderschatten, want het verweer van de doelman oogde niet sterk. Het vroege openingsdoelpunt bleek gelijk de zwakke plek van de Tukkers bloot te hebben gelegd. Doordat Ajax vroeg druk zette, werd FC Twente ver teruggedrongen. Daarbij kwam met name Leroy Fer, die op de positie van Wout Brama speelde, met regelmaat in de problemen. Fer, in potentie misschien wel de beste speler aan Twentse zijde, is sinds zijn afgeketste transfer geen schim meer van zichzelf. Doordat Ajax zo het middenveld beheerste, stond de Twentse verdediging voortdurend onder druk. Omdat Douglas een van zijn mindere wedstrijden speelde, oogde ook de achterste linie wankel. Met enkele uitbraken ontstonden er weliswaar mogelijkheden voor Hölscher en Felipe Gutierrez, maar beiden liepen zich vast in de Amsterdamse defensie. Tien minuten voor rust verdubbelde Ajax de voorsprong. Na een vrije trap van Christian Eriksen, kon Toby Alderweireld ongehinderd de 2-0 binnen koppen.

Reflex
Na rust bracht Schreuder alsnog Castaignos, voor Gutierrez. Door in balbezit een verdediger door te schuiven, probeerde FC Twente, met een numeriek overtal, het middenveld te heroveren. Daarnaast zorgde Castaignos er, als extra aanvaller, voor dat de Tukkers een ultra aanvallende tactiek hanteerden, die deed denken aan de dagen van Co Adriaanse. Het gewaagde spel resulteerde in een kans voor Castaignos en een vrije trap, waaruit Hölscher bijna raak schoot. Aan de andere kant was Ajax enkele keren dicht bij de beslissing. Terwijl FC Twente verder zocht naar het aansluitingsdoelpunt kwam Siem de Jong in de slotfase dicht bij de 3-0. Met een geweldige reflex voorkwam Mihaylov de definitieve beslissing. Uiteindelijk bleef het bij 2-0 en leed FC Twente opnieuw een nederlaag.

Verschil
Hoewel de uitslag het niet echt weer gaf en FC Twente niet ontzegd kon worden dat de ploeg keihard gewerkt had, was het verschil tussen de Tukkers en Ajax gigantisch. Waar FC Twente voor de winterstop nog titelkandidaat was, is de ploeg nu op alle vlakken voorbijgestreefd. Het seizoen mag als mislukt worden beschouwd en het bereiken van Europees voetbal lijkt nog een hele klus te worden. In de zomer wacht de club een gigantische operatie, want naast een groep spelers die wil vertrekken, is er ook een grote groep spelers die men graag van de hand zullen willen doen, omdat ze simpelweg kwaliteit te kort komen voor het niveau dat FC Twente nastreeft. Daarmee wordt dit seizoen weer een tussenjaar en is de grote vraag of er in Enschede voldoende geld is om voor alle zwakke plekken versterkingen aan te trekken.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief