Woensdag 19 juni 2024
Twentesport

Opvallende start

Geplaatst op 14 augustus 2017 door   ·   1 Reactie

Het eerste weekend van de eredivisiecompetitie zit erop en meteen gebeurden er bijzondere dingen. Zo hoort het natuurlijk ook. Je wacht en wacht en wacht en als het dan eindelijk begint, is het buitengewoon aangenaam als er onverwachte uitslagen vallen en bizarre gebeurtenissen passeren.

Ik noem er een paar die mij opvielen.
De ervaren tv-verslaggever Frank Snoeks riep zaterdagavond op enig moment: ‘Doelpunten maken is het aller moeilijkste van het voetbalspel.’ Een waarheid als een koe. Niettemin zette een aantal coaches de erkende doelpuntenmaker op de bank. Armenteros bij Heracles, Huntelaar bij Ajax, Boere bij FC Twente, De Jong bij PSV en toch ook wel Castaignos bij Vitesse.

Doelpuntenmakers zijn weer afhankelijk van aangevers. Daar heeft FC Twente dan weer problemen mee. De halve voetbalwereld vraagt zich af wie bij de voormalige kampioen een goeie bal kan geven op de spits die speelt of op de spits die zondag op de bank zat. Vind maar eens een goede spelmaker, laat staan dat je er zelf een kunt opleiden. Ik zag de wedstrijd van de FC op de tv. Een meekijker wilde met mij wedden dat de Enschedeërs dit seizoen nog geen twintig doelpunten gaan maken. Het is een geboren pessimist. Hij zou echter wel gelijk kunnen krijgen, maar ik ben er niet op ingegaan, omdat het nog geen 1 september is. Gisteren nog kreeg de FC er een speler bij, ene Liendl, een man die  volgens insiders een slim balletje kan geven.

Zelf was ik zaterdagavond aanwezig bij Heracles-Ajax. Dat was natuurlijk een prettig wedstrijdje, vooral vanwege de verrassende afloop. Typisch Heracles. Vaak loop je in dat mooie stadionnetje tegen een lekkere surprise aan. Is altijd al zo geweest.
En dan dat doelpunt van Kuwas (foto). Als je dat kunt, kun je wel voetballen. Dat daarna de analytici op tv meteen riepen dat Kuwas hogerop moet, kon je voorspellen. Laat hem toch in Almelo, wat is daar op tegen? Trouwens Castro en de centrale verdedigers Pröpper en Hardeveld bevielen me ook.

John Stegeman was opvallend serieus na afloop. Ik mag altijd graag dat trotse lachje van hem zien als zijn ploeg een stunt heeft uitgehaald. Dan jubelt zijn hart en hoofd zichtbaar.
Zijn Ajax-collega Marcel Keizer had de schrik nog in de ogen staan. Zou hij de Kerst wel halen? De man gaat nog meer brokken maken, denk ik. Ajax had hem nooit moeten aanstellen. Bij een club van dat kaliber maak je zo’n onervaren coach eerst assistent. Ajax heeft als hoofdtrainer absoluut een gelouterde voetbalman nodig. Dat scheelt de helft. Maar dat terzijde.

Tot slot verbaasde ik me over het kritische commentaar op het bezoek van P. Kluivert en E. Davids aan Mugabe, de stokoude president van Zimbabwe. Laat ze maar. Want 96 procent van de profvoetballers weet het verschil niet tussen Mugabe en Assad. Of tussen Kadyrov (Tsjetsjenië, ex-vriend van Gullit) en Erdogan. En dan hou ik het met 96 % nog laag aan.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Jeroen says:

    Als Kuwas verstandig is maakt hij gewoon het seizoen bij Heracles af. Een zwaluw maakt nog geen zomer, ik heb vorig seizoen te vaak een Kuwas gezien die geen pepernoot raakt. Als je maar één wedstrijd goed speelt dan wordt er al weer in de media geroepen dat hij ‘hogerop kan”. Goede speler voor Heracles, maar hij speelt niet constant om elke wedstrijd een ruime voldoende (7) te halen. Soms een 8 maar ook wel eens een 4.
Archief