Maandag 26 februari 2024
Twentesport

Oranjevrouwen loten Noorwegen en België in WK-kwalificatie

Geplaatst op 16 april 2013 door   ·   Geen reacties

NYON – Het Nederlands vrouwenelftal met ook permanent een aantal speelsters van FC Twente in de gelederen, moet in de kwalificatiereeks voor het WK 2015 zien af te rekenen met Noorwegen, België, Portugal, Griekenland en Albanië. Het team van bondscoach Roger Reijners werd dinsdag bij de loting op het UEFA-hoofdkantoor in Nyon ingedeeld in groep 5. De WK-eindronde vindt van 5 juni tot en met 6 juli 2015 in Canada plaats.

Aan het WK nemen voor het eerst in de geschiedenis 24 landen deel. Voor Europa liggen er acht startbewijzen klaar. De zeven groepswinnaars plaatsen zich direct, om het achtste en laatste ticket wordt door de vier beste nummers twee via play-offs gevochten. De kwalificatiecyclus gaat in september van start.

Bondscoach Reijners ziet perspectief in het resultaat van de loting. Opvallend is dat Oranje bij het EK dat komende zomer in Zweden wordt gehouden, in de groepsfase ook aan Noorwegen is gekoppeld. Albanië, dat pas sinds anderhalf jaar met een vrouwenelftal internationaal opereert, neemt voor het eerst deel aan een kwalificatiereeks. ,,Het is een uitdagende groep, met mogelijkheden voor ons’’, reageert Reijners. ,,Ik krijg er geen onprettig gevoel bij. Noorwegen is uiteraard een sterk land, maar niet van het kaliber Duitsland. Dat we Noorwegen op het EK tegenkomen, heeft uiteraard invloed in de kwalificatie straks, want beide landen kennen elkaar dan weer een stuk beter.’’ Tegen België speelde Oranje twee maanden geleden nog een oefeninterland. Die werd in Waregem met 3-2 gewonnen. ,,En de andere drie landen ken ik niet goed genoeg. Het is duidelijk dat we voor de eerste plaats gaan. We kennen de kwalificatie-eisen en we weten waar het om gaat’’, aldus Reijners die bij de loting in Nyon aanwezig was.

Nooit eerder waren de Oranjevrouwen van de partij op een WK en daar wil Reijners met zijn ploeg verandering in brengen. ,,Ons allereerste doel is uiteraard het EK dat in juli in Zweden plaatsvindt. Daar willen we ons van onze beste kant laten zien en optimaal presteren. Maar de missie stopt niet in Zweden, want dit team wil zich verder doorontwikkelen en heeft daarbij de blik ook gericht op het WK in Canada.’’

Aan de Europese kwalificatiecyclus nemen in totaal 46 bij de UEFA aangesloten landen deel. Vier landen zijn na de eerder deze maand gespeelde voorronden al afgevallen, waardoor de groepsfase met 42 landen verder gaat.

 Loting WK-kwalificatie vrouwen 2013-2015:

Groep 1: Duitsland, Rusland, Ierland, Slowakije, Slovenië, Kroatië.

Groep 2: Italië, Spanje, Tsjechië, Roemenië, Estland, Macedonië.

Groep 3: Denemarken, IJsland, Zwitserland, Servië, Israël, Malta.

Groep 4: Zweden, Schotland, Polen, Noord-Ierland, Bosnië-Herzegovina, Faeröer.

Groep 5: Noorwegen, Nederland, België, Portugal, Griekenland, Albanië.

Groep 6: Engeland, Oekraïne, Belarus, Wales, Turkije, Montenegro.

Groep 7: Frankrijk, Finland, Oostenrijk, Hongarije, Bulgarije, Kazachstan.

Het exacte speelschema van de WK-kwalificatiewedstrijden van Oranje wordt in een later stadium bekend en zal worden gepubliceerd op KNVB.nl en OnsOranje.nl.

Kwalificatieprocedure WK 2015

Er liggen voor Europa acht startbewijzen klaar voor het WK. Die gaan in ieder geval naar de zeven groepswinnaars, want die plaatsen zich direct voor de eindronde. Het achtste en laatste WK-ticket wordt via twee play-offs bevochten. Wie plaatsen zich voor die play-offs? Dat zijn de vier beste nummers twee van alle kwalificatiegroepen, waarbij alleen de resultaten tegen de nummer één, drie, vier en vijf van de groep tellen. De resultaten tegen de nummer zes van de groep vervalt dus. Deze vier landen spelen de eerste play-off (uit- en thuiswedstrijd) op 25/25 en 29/30 oktober 2014. De winnaars daarvan strijden in de beslissende play-off ronde (opnieuw uit en thuis) op 22/23 en 26/27 november 2014 om het laatste Europese WK-ticket.

 

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief