Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Peter Bosz

Geplaatst op 13 juni 2017 door   ·   3 Reacties

Precies een week geleden was het officieel. Peter Bosz wordt de hoofdcoach van Borussia Dortmund en neemt andermaal Hendrie Krüzen mee als assistent. De twee inwoners van Almelo verkassen de laatste paar jaar van de ene club naar de andere. Bosz ging van Vitesse via Tel Aviv en Ajax naar Dortmund. Krüzen volgde in zijn kielzog.
Prachtige club, dat Dortmund. Ga een keer kijken bij een thuiswedstrijd (uurtje rijden) en je bent verkocht, adviseer ik iedere voetballiefhebber.

Voor Bosz wordt een droom waar. Ik las ergens een opmerking dat hij zo’n grote club in zo’n grote competitie niet aan zou kunnen. Onzin. De man is rustig, is ultiem bezeten van het spel, is door alle voetbalwateren gewassen en wil een wedstrijd altijd spelen om zo vaak als maar kan het doel van de tegenstander te bestoken. Van dat soort trainers/coaches kun je er niet genoeg hebben.

Bosz kan het zeker aan. Dat bewees hij oa bij Heracles en Ajax. Ik las nog eens wat oude interviews met hem en wat dan opvalt, is zijn fanatisme, zijn pure liefde voor voetbal, maar ook zijn leergierigheid. Hij werd kampioen met Feyenoord, maar keek destijds wel eens stiekem naar de training van Ajax. ja, als speler van Feyenoord. Maar goed dat de Rotterdamse fans dat toen niet gemerkt hebben.
De oud-international speelde ook in de Franse, Duitse en Japanse competitie. Daar keek hij goed rond en absorbeerde de cultuur van het land en de spelopvattingen van zijn trainers.

In 2002 benaderde FC Twente het voetbaldier voor de functie van technisch-directeur, maar hij koos voor het trainerschap bij De Graafschap. Heracles volgde en zo ging het verder.
In 2005 trof ik hem op een zomerse zondagmiddag  op het veld van Hector in Goor, alwaar aan de vooravond van het WK voetbal onder de 20 jaar een oefenwedstrijd werd gespeeld tussen het elftal van Nigeria en Japan. Er was niet veel publiek, maar ergens aan de zijlijn stond Peter Bosz te kijken.Ik kon me niet voorstellen dat Heracles als kersverse eredivisieclub een Nigeriaan of Jap op de korrel had.
Waarom ben jij hier?”vroeg ik nieuwsgierig.
“Uit belangstelling. Ik wil die spelers wel eens zien’, antwoordde hij. “Ik kijk ter gelegenheid van dit WK onder 20 wel drie, vier wedstrijden per week.”
Een paar maanden eerder had iemand – ik meen dat het Arend Steunenberg was – mij al verteld dat Bosz alle spelers van de tweede elftallen van alle achttien eredivisieclubs kon opnoemen met hun voetbalcapaciteiten erbij. Ik geloofde het met terugwerkende kracht.

Hij bleef zich ontwikkelen en vergrootte gestaag zijn voetbalbagage. Nu gaat hij naar Dortmund. Top Bundesliga, top Europees voetbal. Hij laat zich niet opjagen, is weloverwogen en consequent in het maken van zijn keuzes, weet afschuwelijk veel van voetbal en heeft bij een cruciaal dilemma tijdens training of wedstrijd ook nog Hendrie Krüzen als raadsheer bij de hand.
Ik denk dat de heren gaan slagen op dit hoge podium.

(Foto: Peter Bosz als coach van Heracles/foto Remco Homan) 

 

Delen is sportief

Reacties (3)

 1. Jeroen says:

  Ik weet nog toen hij naar Heracles kwam, wijlen Willem Neeskens (hij rust in vrede)was woest! Wat moest Heracles met die vent, vooral omdat Bosz nog een afkoopsom eiste van De Graafschap. Hij werd daar ontslagen, en de grote vriend van Willem (Sanderink) moest betalen.

  Onder Peter heb ik het mooiste voetbal van Heracles ooit gezien! Aanvallend en je werd als toeschouwer gewoon vermaakt! Veel doelpunten, maar soms ook naïef (uit bij Feyenoord ooit met 3 verdedigers) maar met maar één doel, het publiek vermaken! Ik wens hem en Hendrie veel succes bij deze geweldige club, ik ga zeker eens kijken. Over 2 jaar Justin Hoogma ophalen bij Hoffenheim, die gaat het daar ook redden.

  • Geurt says:

   Het is ‘hij ruste in vrede’ Het lijkt een detail, maar in de top weet men hoe belangrijk die zijn. In Almelo niet.

   • Piet van Breukelen says:

    Het is “hoe belangrijk dat is”. In de top weten ze dat, jij blijkbaar niet. Sorry Geurt. Het zijn inderdaad de details die beslissend (kunnen) zijn.
Archief