Woensdag 29 mei 2024
Twentesport

Preud’homme roept media op tot realisme: ‘Het moet altijd beter en mooier, daar heb ik moeite mee’

Geplaatst op 9 maart 2011 door   ·   2 Reacties

ENSCHEDE – Michel Preud’homme (foto) promoveert het de laatste weken steeds vaker tot een groot onderwerp: het hoge en onrealistische verwachtingspatroon van de media. Ook nu, daags voor Zenit Sint-Petersburg, hekelt hij het gebrek aan erkenning. De wedstrijd tegen NAC was niet om aan te gluren en in de duels daarvoor liet het niveau ook al te wensen over. Maar Preud’homme vindt het te ver gaan om van grote problemen te spreken. Volgens hem moet er rekening gehouden worden met het programma en met het feit dat de prijzen nog binnen bereik zijn voor FC Twente.

Twente strijdt nog altijd op drie vlakken volop mee. Dat is niet alleen een prima prestatie, maar ook vrij uniek. En in het moordende wedstrijdschema zit er altijd wel een periode tussen dat het minder gaat. Tot dusver heeft de fase waarin de club zich bevindt nog geen cruciale gevolgen gehad op de ranglijsten. En zolang dat het geval blijft, blijft Preud’homme spekkoper. Bij het beoordelen van prestaties haalt de club immers nog steeds een dikke voldoende. Twente staat in de bekerfinale, is titelkanshebber en kan ook in Europa nog hoge ogen gooien. En juist dat is de wetenschap die schuil gaat achter de irritatie van Preud’homme.  Hij ergert zich zichtbaar aan de media en dan met name de analyses van wedstrijden. De trainer roept  op tot realisme. En gezegd moet worden: daarin heeft hij een punt. ‘Wij analyseren altijd alles. Af en toe zien we een reactie op iets, als een wedstrijd niet loopt zoals wij willen. In dat geval is het collectief voor mij het belangrijkst. Jullie kijken naar de prestatie, wij zoeken altijd naar oorzaken. We worden soms beoordeeld op een fase van een paar minuten, terwijl het beeld van de wedstrijd heel anders moet zijn. De problemen zijn niet altijd zo groot als de media beweren’, verwijt hij de pers.

Volgens de trainer moet het journaille de grote lijn in ogenschouw nemen. ‘Er moet ook rekening gehouden worden met het feit dat we tegen ploegen moeten voetballen met een twee, drie, vier keer zo hoge begroting, wat al vaker het geval was en nu tegen Zenit weer zo is’, waarschuwt Preud’homme nu met betrekking tot de Europese tegenstander. Want ook nu vindt de trainer het verwachtingspatroon te hoog. ‘Het moet hier altijd nog beter, nog mooier. Daar heb ik moeite mee. Wij zijn morgen de underdog. Als we op dat niveau mee kunnen spelen en een ronde verder komen, dan zou dat een heel grote prestatie zijn.’

Niet alles kan goed gaan, zolang er maar lering uit getrokken wordt. De trainer doelt op progressie in details en sluit af met een tegelwijsheid. ‘In het voetbal kunnen we fouten maken en ervan leren. Fouten maken is niet erg, als je er niet van leert wel.’ Aan Twente nu de zaak om te leren van de laatste vertoningen. En of die mindere periode incidenteel is, zal niet morgen, maar juist de komende weken blijken. Als Twente tot op de slotdagen meedoet om de titelstrijd en zich dus herpakt, dan lacht Preud’homme als laatste. Resultaat is aan het eind van de rit het enige dat telt. Overal. Ook in Twente.

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. […] League-duel van FC Twente tegen Zenit Sint-Petersburg heeft Michel Preud’homme opgeroepen tot meer realisme bij de media. De trainer vindt het verwachtingspatroon van het journaille niet in overeenstemming […]

  2. Gert Schutteman says:

    Natuurlijk voetballen de spelers van FC Twente niet alle wedstrijden even goed, maar Michel Preud’Homme zal toch ook wel inzien dat het met name tegen NAC inderdaad niet om aan te gluren was. En dan het in de basis staan van Onyweu, het was diep bedroevend wat de Amerikaan liet zien maar hij liet de eerder prima spelende Bengtson op de bank zitten en dat soort akkefietjes ergeren het publiek en media zich aan. Daar mag je toch wel wat over vragen???
Archief