Woensdag 29 mei 2024
Twentesport

Preud’homme: ‘Kampioenschap heeft de hoogste prioriteit’

Geplaatst op 1 april 2011 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – Het doel is duidelijk bij FC Twente. De club geeft nu de hoogste prioriteit aan de landstitel. Michel Preud’homme onderstreepte vanmiddag het drukke programma en de belangrijke maand, maar weet wat het belangrijkst is: de titel. En de kans dat de ploeg daar morgen de eerste slag in slaat, is groot en realistisch.

Titel als doel
Natuurlijk is de Europa League een prachtige prijs, maar wie kijkt naar de clubs die nog meedoen, kan concluderen dat het een vrijwel onmogelijke missie wordt in dat toernooi te stunten. Het kampioenschap, dat is een stuk realistischer. Twente heeft eigenlijk nog maar één concurrent. En daarin kan het morgen al een behoorlijke slag slaan. ‘Voor ons is alles belangrijk, maar als je goed analyseert, weet je dat het kampioenschap het belangrijkste is’, verduidelijkt de trainer over de ambities van de club. Toch wil hij geen favoriet aanwijzen. ‘Als je tweede staat met een punt achterstand op de koploper en het verschil in de vorige confrontaties zo minimaal is geweest, kun je niet van een favoriet spreken. Wij hebben wel het thuisvoordeel. En dat kan heel belangrijk zijn.’

Het kampioenschap van de zwakten
In een sterke competitie zou deze wedstrijd cruciaal zijn, maar het huidige jaargang is dat allerminst. Het is het kampioenschap van de zwakten. Beide clubs hebben veel onnodige steekjes laten vallen. En gezien het resterende programma kan zich dat zo maar herhalen. Ongeacht de uitslag van morgen. ‘Het hangt ervan af wat je bedoelt met een belangrijke wedstrijd. Wij gaan er morgen alles aan doen om te winnen, dat staat vast. Maar als dat niet gebeurt, dan is er nog niets beslist. Alles ligt dan nog steeds open’, luidt de heldere conclusie van de trainer. Maar Preud’homme weet eveneens dat zijn ploeg dan wel afhankelijk wordt van de prestaties van PSV. De Belg kan morgen de touwtjes in handen nemen. ‘Als we winnen staan we eerste. We hebben het lot dan in eigen handen. Blijven we winnen, dan behouden we dat recht.’ Een tegenstander van formaat, zo omschrijft Preud’homme PSV. ‘Iedereen kent de waarden van PSV. Ze hebben kwaliteitsspelers en een schitterende balcirculatie. Op de juiste momenten kunnen ze ook “prikken”. Maar we weten ook dat Twente PSV pijn kan doen. Dat hebben we dit seizoen laten zien.’

Verschillende kwaliteiten
PSV is immers koning balbezit, maar heeft daarentegen weinig diepgang in het spel. De trainer van Twente geeft er een positieve draai aan, maar moet net als iedereen weten dat het een zwakte is. Naarmate een treffer uitblijft, daalt het geloof snel. Twente heeft daarentegen de rust van een topploeg. Ook als het lang 0-0 blijft, weten de Tukkers dat zich altijd nog een kans voordoet in de slotfase. En ook kwalitatief staat Twente er misschien nog wel beter op dan de opponent. Met Bryan Ruiz en Theo Janssen heeft de Enschedese club specifieke kwaliteiten, met Luuk de Jong een efficiënte spits en met Wout Brama en Denny Landzaat veel controle over de middenlinie. De kwetsbaarheid zit in de verdediging, waar de Braziliaanse muur Douglas ontbreekt. De andere centrale verdedigers zijn weliswaar zekerheidjes, maar hebben weinig opbouwende kwaliteiten. Op de flanken laat het met Bart Buysse en Roberto Rosales, zowel verdedigend als aanvallend, simpelweg te wensen over.

Eindhovense soberheid
Een troost is daarom de Eindhovense soberheid in de voorhoede. Bij PSV is nu alle hoop gevestigd op Balázs Dzsudzsák. Marcus Berg zit in een vormcrisis en Ola Toivonen en Danny Koevermans ontbreken. Topwedstrijden worden beslist op details uit specifieke kwaliteiten. En zoveel specifieke kwaliteit, ten opzichte van Twente, heeft PSV morgen niet. De koploper reist, als je het zo bekijkt, op het juiste moment af naar het oosten.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief