Ruiz betovert stadion, medespelers én tegenstander

Geplaatst op 2 april 2011 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – Alsof er een soort magie aan hem kleeft, alsof hij met een toverstaf het stadion, de eigen ploeg én de tegenstander behekst, alsof hij de wegbereider is van de geluksgodinnen. Terwijl de duizenden aanhangers van FC Twente hem al minutenlang toezongen, betrad  Bryan Ruiz na een uur voetballen het veld en ineens was alles anders. Niet alleen de harten van de fans stroomden vol met hoop en vertrouwen, ook zijn medespelers veerden op en geloofden er weer in. En wat ook niet onbelangrijk was, de PSV’ers schrokken en voelden de moed die ze nog in zich hadden, naar hun schoenen zakken.
FC Twente ging ineens het spel beheersen en trok de overwinning naar binnen. ‘Er gebeurde iets,’ had ook trainer Michel Preud’homme geconstateerd bij de rentree van de ster uit Costa Rica. ‘Het publiek dacht terug aan de wedstrijd tegen Feyenoord toen we door de komst van Bryan  een 1-0 achterstand ombogen in een 2-1 zege. Ik heb voor de tijd met hem gesproken over het al of niet opstellen van hem in de basis. We kwamen tot de conclusie dat het teveel van het goede zou zijn om tegen PSV aan de aftrap te staan. We besloten hem dus later in te brengen ook al omdat het een extra vleug van enthousiasme te weeg zou kunnen brengen’, verklaarde de trainer na afloop.

Fred Rutten wilde, zo betoogde hij, nog net niet het woord verlammend in de mond nemen, maar ook hij had gezien dat er niet alleen wat bij FC Twente gebeurde bij de entree van Ruiz,  maar ook bij zijn PSV. ‘Hij kan heel goed tussen de linies spelen. Dan moet de ploeg dat in een goede organisatie ontzenuwen. Daar kwam nog bij dat hij een strafschop creëerde’, zei de trainer van PSV die weer niet van FC Twente heeft kunnen winnen. Het is hem na zijn vertrek uit Enschede nog geen enkele keer gelukt.

Rutten hing zijn nabeschouwing op de nederlaag op aan twee punten. ‘Ten eerste hebben we zelf niet gescoord. En het tweede belangrijke element is de strafschop van FC Twente, waarover ik verder niet wil discussiëren. Maar omdat wij in de eerste helft geen doelpunt hebben kunnen maken en Twente eigenlijk alleen maar gevaarlijk was bij standaardsituaties, was de strafschop uiteindelijk het keerpunt. We creëerden daarna niks meer en hebben dus terecht verloren.’

Preud’homme vond dat de eerste helft qua kansen gelijkwaardig was. Hij vond zijn ploeg te afwachtend spelen. ‘Ze toonden te weinig durf we opbouwden niet op van achter uit.’
In de tweede helft veranderde het beeld. ‘We hebben toen de wedstrijd in handen genomen en waren de gevaarlijkste ploeg. Ik ben blij dat we na de zege op Zenit voor de tweede keer thuis een topper in ons voordeel hebben beslist en dat is heel belangrijk voor ons.’ De Belg had ook nog een terecht compliment voor matchwinner/uitblinker  Theo Janssen. ‘Hij heeft dit seizoen meer diepgang. Dat hij na een lange sprint nog in balbezit wist te blijven en daarna nog de koelbloedigheid en techniek etaleerde om zo te scoren, daarvoor moet je de hoed diep afnemen’, aldus Preud’homme.