Zaterdag 15 juni 2024
Twentesport

SC Heerenveen-FC Twente 2-1 (1-0) – Analyse door Gert Lammerink

Geplaatst op 23 februari 2013 door   ·   1 Reactie

‘Het was zonder meer de beste wedstrijd van FC Twente in 2013. De ploeg was duidelijk beter dan haar tegenstander, SC Heerenveen en had eigenlijk ook verdiend te winnen vanavond.

Helaas voor de Tukkers loopt er vrijwel niemand bij Twente rond die een wedstrijd kan beslissen. Desondanks denk ik dat de ploeg tevreden kan zijn over haar spel. In eerdere duels riepen de Enschedeërs het puntverlies vaak over zichzelf af door achteruit te gaan lopen, dit was tegen Heerenveen niet het geval. De ploeg toonde inzet en was de bovenliggende partij. ‘Geluk dwing je af’, zeggen ze wel eens, maar ik denk dat Twente daar op dit moment niet toe instaat is. De club bevindt zich in een negatieve spiraal.

Bij vlagen deed het voetbal tegen Heerenveen mij denken aan het Twente van een paar maanden geleden. Met name in de tweede helft speelde de ploeg relatief sterk. Dit had voornamelijk te maken met Dimitri Boelykin, hij is een balvaste spits. Door deze eigenschap kon het middenveld beter aansluiten en ging Twente meer voetballen. Met Luc Castaignos in de spits bereikte de ploeg vrij weinig, hij heeft erg veel balverlies. In de tweede helft verwachtte ik dat FC Twente de overwinning naar zich toe zou trekken, maar daarvoor leed de ploeg nog te veel balverlies. De slordigheden waren absoluut een minpunt.

Door de omstandigheden op het veld, daarmee bedoel ik dus het verbeterde spel van de bezoekers, was het voor FC Twente een aanvaardbaar verlies, voor zover we van aanvaardbaarheid kunnen spreken op dit moment. De club verkeert namelijk in een hevige storm.

Naar mijn idee komt de negatieve spiraal van FC Twente niet zomaar uit de lucht vallen. Eigenlijk speelt het team het hele seizoen al matig. Nu zijn de resultaten ook nog eens slecht. Met de selectie waarover Steve McClaren op dit moment beschikt, zou de club voor de vierde plek moeten gaan. Ik denk dat de druk toeneemt omdat het publiek meer verwacht dan mogelijk is. Dit leidt vervolgens tot nog mindere prestaties.

Een lichtpuntje: Fellipe Guitierez (foto). Ik ben onder de indruk van zijn spel. Er wordt vaak geklaagd over het gebrek aan creativiteit op het middenveld van FC Twente, maar volgens mij beschikt deze speler over een hoop creativiteit. Het komt er alleen niet altijd uit. Het is belangrijk voor de club dat deze speler zich beter ontwikkelt.’

SC Heerenveen-FC Twente 2-1 (1-0).
Scoreverloop: 25. Van La Parra 1-0, 54. Boelykin 1-1, 79. Finnbogason 2-1.

Toeschouwers: 24.885.
Arbiter: Makellie.
Geel: Hölscher (FC Twente).
Rood: Braafheid (2x geel)

Amusementswaarde: 7
Sterren: –
Man of the match: –

Opstelling SC Heerenveen: NOrdfeldt, Van Anholt, Gouweleeuw, Kum, Raitala, De Roon, Kums, Marecek, Van La Parra, (90+1. Pappa), Finnbogason, Djuricic.

Opstelling FC Twente: Michailov, Rosales, Douglas, Bengtsson, Braafheid, Janssen, Pelupessy (46. Hölscher), Ferm Guitiérez, Castaignos (46. Boelykin), Tadic.

Gert Lammerink is werkzaam als journalist voor het ANP.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. John Bijen says:

    Gert, ik heb die Guttierez nu enkele keren zien spelen en hij is wel creatief, maar hij wint geen enkel duel. Op dit moment heb je er dus helemaal niks aan (en waarschijnlijk later ook niet).
Archief