Maandag 4 maart 2024
Twentesport

Slimmigheidjes (2)

Geplaatst op 9 februari 2023 door   ·   Geen reacties

Vorige week verliet ik u met de voor mijn doen tamelijk zwaarmoedige verzuchting ‘Voetbal, ik ben er wel een beetje klaar mee’. Dat was naar aanleiding van mijn slechte ervaringen bij de wedstrijd van FC Twente tegen Feyenoord, en dan vooral inzake het wangedrag van de Rotterdamse keeper Justin Bijlow. Even ter herinnering: na een actie ver uit zijn doel, bij de zijlijn, gooide hij een tweede bal het veld in om een snelle spelhervatting onmogelijk te maken. (In de herhaling zag ik nog dat hij zelfs de euvele moed had om bij de scheidsrechter te protesteren omdat FC-Twente speler Virgil Misidsjan hem uit pure woede met de andere bal probeerde te raken. Waar haalt hij het lef vandaan? De keeper, bedoel ik.) Intussen zijn we bijna twee weken verder en mijn gemoedsrust is er niet minder somber op geworden, integendeel. En dat ligt dan weer aan de trainer van Feyenoord, Arne Slot.

Even terug in de tijd. Na de finale in de Conference League op 25 mei in Tirana, waar Feyenoord met 1-0 verloor van AS Roma, beklaagde Arne Slot zich over de manier waarop zijn collega José Mourinho de wedstrijd in het slot had gegooid nadat diens ploeg in de 32-ste minuut via Nicolò Zaniolo de 1-0 scoorde. Het tijdrekken was inderdaad niet om aan te zien, en de Roemeense scheidsrechter István Kovács deed helemaal niets om het ellendige spelbederf van de Italianen te bestraffen. Feyenoord had zich als een bleu provinciaaltje laten zakkenrollen door een Romeinse dievenbende, die maar één doel had: die beker gaat mee in de bus, hoe maakt niet uit, mooi of lelijk bestaat niet, alleen het resultaat telt.

En nu wil Arne Slot dat zijn spelers hetzelfde gaan doen. Niet heel openlijk, maar een beetje stiekum zodat ze er bij de VAR geen chocola van kunnen maken. Het doel heiligt de middelen, daar komt het in het kort op neer. Ze hadden al een heel foute aanvoerder met onfrisse denkbeelden en een ellenlang strafblad met miljoenen aan boetes bij de (inter)nationale tuchtcommissies vanwege schunnige acties en smerige spreekkoren in hun eigen Kuip en andere stadions. En nu hebben ze dus ook nog een verkeerde trainer die valsspelen propageert en zijn spelers aanmoedigt om ‘slimmigheidjes’ uit te halen. Wat een hemeltergende armoe daar in Rotterdam-Zuid. Je zou bijna hopen dat Ajax kampioen wordt. Maar zó erg is het nu ook weer niet, maakt u zich over mij vooral geen zorgen. Wat wél helpt, en ik moet eerlijk bekennen dat ik een milde glimlach niet kon onderdrukken toen ik het las, is dat Justin Bijlow vanwege een polsblessure voorlopig is uitgeschakeld. Gerechtigheid bestaat nog.

Peter Bonder

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief