Dinsdag 7 april 2020
Twentesport

Sørensen en Brama

Geplaatst op 16 maart 2020 door   ·   Geen reacties

Wat is het verschil tussen Jan Sørensen en Wout Brama? De oudere voetballiefhebber uit deze regio zal geen moeite hebben deze vraag te beantwoorden. De Deen Sørensen was een sierlijke, technisch zeer begaafde middenvelder, terwijl Brama een heel ander type speler is in deze linie. Sørensen (foto rechts) was een aanvallende middenvelder, Brama is een typische ‘nummer 6’. Sørensen was als speler een bon-vivant, Brama is een serieuze prof.

Beiden maakten ze mooie en minder mooie tijden mee bij FC Twente. Sørensen, die al jaren in Engeland woont maar de FC altijd is blijven volgen, degradeerde in de jaren tachtig met FC Twente. Een jaar later promoveerde hij weer.
Er zijn mensen die beweren dat de FC nooit meer een betere voetballer in de gelederen heeft gehad dan Sørensen. Hij wordt 14 mei 65 en als hij inderdaad die mijlpaal mag halen, is dat een feestje waard. Want de middenvelder van weleer is in lastig vaarwater terechtgekomen. Hij lijdt aan hypertrofische cardiomyopathie dat staat voor een groot hartprobleem. Volgens een professor in het ziekenhuis is het een klein wonder dat hij nog leeft. Sørensen is er onlangs aan geopereerd en heeft eigenlijk al jaren last van allerlei fysieke problemen. Regelmatig lag hij maanden in het ziekenhuis.

Brama is nog steeds contractspeler van de FC. Hij speelt momenteel niet vanwege corona, maar ook zonder het vervaarlijke virus zou hij niet spelen, want hij is door zijn trainer Gonzalo García García verbannen naar een soort niemandsland. Het is dezelfde Brama die exact tien jaar geleden met de FC koploper was in de eredivisie en 2 mei landskampioen zou worden met de club. Dat vergeet niemand uit Twente en wijde omstreken.
Overigens, ook Sørensen is landskampioen geweest. Drie keer zelfs. Met Club Brugge in 1977, ’78 en ’80. En beide spelers werden ook international. Wat ze verder met elkaar gemeen hebben bij FC Twente, is dat ze allebei een keer vanuit de eerste divisie naar de eredivisie promoveerden en dat ze dat beiden deden als aanvoerder. Sørensen in 1985 en Brama vorig jaar. En ze hebben nog meer overeenkomsten. FC Twente zit bij de twee mannen diep in het hart, bijna hun hele leven al. En beiden raakten ze op enig moment uit de gratie van de trainer; Sørensen bij Fritz Korbach en Brama bij García.

Wat de twee verder ook nog gemeen hebben, is dat ze in het voorjaarsnummer van Zilver Magazine uitgebreid aan het woord komen. Sørensen legt uit hoe zwaar het leven momenteel voor hem is. ‘Het gaat al zo’n vijftien jaar minder met me en ik heb alles gehad wat je maar kunt krijgen’, zegt hij in het tijdschrift.

Brama (links) laat de lezer in een ander artikel de unieke landstitel van tien jaar geleden herbeleven. ‘Ik besefte toen meteen dat we geschiedenis hadden geschreven en dat ik daar onderdeel van was. Je bent 23 jaar en kampioen geworden met de club waar je opgegroeid bent en waar je van houdt. Daar droom je van’, vertelt Brama in de reportage.

Morgen ligt het voorjaarsnummer van Zilver Magazine overal in de boekwinkels.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief