Maandag 26 februari 2024
Twentesport

Temperament

Geplaatst op 9 december 2022 door   ·   Geen reacties

De resultaten van de wedstrijden in Qatar zijn deels voorspelbaar. Argentinië wordt hoog ingeschat met een Messi als sterspeler. Volgens bondcoach Van Gaal is Nederland als team zeker in staat om vandaag Argentinië terug te sturen naar de kleedkamers waarbij Nederland door gaat naar de halve finale. Enige zelfspot zal hierbij zeker niet ontbreken, maar dat is ons bekend van de Admiraal. Zo af en toe een vreugdedansje, heel voorzichtig buiten het bereik van de camera’s is voor hem al een overwinning op zijn imago van analyticus.

Daar waar alle coaches van welke ploeg dan ook zich langs de lijn uitsloven om het beste uit het team te halen, daar is Van Gaal nauwelijks te bewegen om ook maar één stap buiten de zit-zone te zetten. En dan naast hem. Kauwend, smakkend ene Edgar Davids. Donkere bril die nodig is vanwege zijn oogziekte, glaucoom – een oogziekte waarbij zich een blijvende en niet te genezen schade aan de oogzenuw voordoet.

Davids zit daar ook zonder enig temperament. Nog steeds is zijn keuze om hem te betrekken binnen het coaches driemanschap onduidelijk. Hoewel Van Gaal al in de tijd dat hij trainer was van Ajax en Davids in het team zat, hem benoemde als een van zijn belangrijkste spelers. Maar Davids, als trainer-coach, maakt een voetballiefhebber niet vrolijk.  Na het behalen van het trainersdiploma was hij als assistent  bij Telstar allesbehalve succesvol. Daarna als hoofdcoach in Portugal bij Olhanese waar hij in 2021 werd ontslagen. Vooralsnog blijkt het zo te zijn dat zijn keuze is gebaseerd op het gegeven dat er zoveel donkergekleurde jongens in de Nationale selectie zijn opgenomen. Tja, Van Gaal en Blind zijn geen visuele afspiegelingen van dit deel van de selectie dus zocht van Gaal naar een op ‘het oog’ een evenbeeld en kwam bij Davids terecht om op kleur aansluiting te vinden. Temperament? Nee dus, waar dan wel?

Het team van Brazilië is de torenhoge favoriet. Het land dat aan alle edities van het WK heeft deelgenomen en als land het meest succesvolle is met vijf wereldtitels. En als het gaat over temperament; het fantasievolle voetbal met het Braziliaanse publiek. Toeschouwers die waarderen wat de ‘Goddelijke Kanaries’ op het veld neerleggen. Ook het vrouwelijk deel van de toeschouwers steekt haar enthousiasme niet onder stoelen of banken, in tegendeel. Het Braziliaanse voetbal is letterlijk en figuurlijk een lust voor het oog. Temperament? Dan toch maar Brazilië als wereldkampioen.

Gerard Kokhuis

 

 

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief