Zaterdag 25 mei 2024
Twentesport

Theo Pahlplatz, een van de beste Twentse voetballers ooit, is vandaag 65

Geplaatst op 3 april 2012 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE/ OLDENZAAL – Het personeel van FC Twente werd vanmorgen verrast met taart. Dat gebeurt vaker, maar deze keer betrof het de verjaardag van niet zomaar iemand. Theo Pahlplatz, een van de beste spelers uit de bijna 47-jarige geschiedenis van de club, is vandaag 65 jaar geworden.

Theodorus Hermanus Johannes Maria Pahlplatz is op 3 april 1947 geboren in Oldenzaal, waar hij ook opgroeide. Al snel bleek zijn talent als voetballer. Hij werd lid van Quick ’20. Als vijftienjarige speelde hij in het eerste elftal en ging medio ’66 naar FC Twente. Bij de voetballer Pahlplatz denk je aan techniek en snelheid (hij liep de 100 meter in 10.8 seconden), maar ook aan het scoren van doelpunten. Hij bleef tot 1979 bij FC Twente en had toen 384 competitiewedstrijden gespeeld (62 doelpunten), 43 Europa Cupduels (11 doelpunten), 41 bekerwedstrijden (9 doelpunten) en 13 interlands (3 doelpunten). Pahlplatz was altijd een bescheiden persoonlijkheid. Hij was meegaand, geen informeel leiderstype. Maar hij handhaafde zich wel in de groep. ‘Omdat ik goed kon voetballen. Ik was een van de beteren. Wij wonnen veel, ik scoorde vaak en dan heb je veel vrienden. Theeeo, Theeeo. Het hele stadion riep mijn naam en dan ben je dus wel wat. En denk nou niet dat ik een sulletje was. Bescheiden ja, geen haantje de voorste’, zei hij enkele jaren geleden in een interview.

Pahlplatz speelde 13 interlands, maar dat hadden er eigenlijk veel meer moeten zijn. ‘Ik was een eenling. De selectie bestond uit zes tot acht Ajacieden. Die kenden elkaar door en door en hadden een heel andere humor dan wij gewend waren. Ik baalde van bepaalde etterballen onder hen. Ik was de enige uit het oosten en was het mikpunt. Gelukkig werd ik wel goed opgevangen door spelers als Piet Keizer, Johan Neeskens, Jan van Beveren en Willie van der Kuylen. Maar toen het me te gortig werd, toen ik er geen plezier meer in had, heb ik bedankt. Nu is het afgelopen, dacht ik bij mezelf. Na een jaar kwam er een gesprek met bondscoach Kessler en namens Twente waren Rijvers, Olijve en Hilbrink erbij. Toen werd het probleem uitgepraat en zat ik weer bij de selectie.’ Nog niet zo lang geleden bestempelde hij dit voorval als een stomme actie. ‘Ik had door moeten bijten. Want ik zat wel bij een heel sterke generatie, hield een speler als Rensenbrink buiten de selectie.’

Zijn carrière als voetballer zag er verder als volgt uit: 1980-1982: speler/trainer bij FC Epe in Duitsland, 1982-1985: hetzelfde bij Ottenstein, ook in Duitsland en daarna nog één seizoen als laatste man bij zijn oude club Quick ’20. Als trainer werkte hij vanaf 1987 bij verscheidene amateurclubs. In 1972 opende Pahlplatz een sportzaak in de Enschedese Klanderij, in 1976 deed hij hetzelfde in Denekamp. De zaken gingen na verloop van tijd weer dicht, waarna hij vanaf 1987 aan het werk ging als advertentieverkoper bij de huis-aan-huis bladen met als standplaats Haaksbergen. Daarnaast was hij scout voor FC Twente. De laatste jaren heeft hij ook andere functies bij de club.

Pahlplatz heeft een uniek record op zijn naam staan. Op 7 november 1973 speelde FC Twente thuis de return van de Europa Cup wedstrijd tegen Panachaiki Patras. Het wordt 7-0. Pahlplatz scoort tussen de 50ste en 64ste minuut liefst vier keer. De 1-, 2-, 3- en 5-0.

Ooit schreef Peter Bonder, columnist van TwenteSport.com in een van zijn columns: ‘Ik krijg pas echt kouwe rillingen als Theo Pahlplatz na z’n zoveelste weergaloze solorush weer eens heeft gescoord en het massaal gescandeerde ‘Théééjóóóh!’ zich met de macht van een midwinterhoorn een weg door de coulissen van het Twentsche landschap meandert en als de wind gunstig staat, tot aan de Plechelmus in Oldenzaal te horen is.’

Foto: Mooi moment voor Theo Pahlplatz van bijna een jaar geleden. Hij reikt de KNVB-beker uit aan FC Twente.
(Foto TwenteSport.com)


Delen is sportief

Reacties (0)
Archief