Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Tongenbrekers

Geplaatst op 16 januari 2018 door   ·   2 Reacties

De eredivisie gaat weer verder en alle stadionspeakers vrezen nu al de dag waarop Ajax langskomt. Niet zozeer vanwege de aankondiging van de nieuwe trainer Erik ten Hag dat hij op korte termijn maar één doel voor ogen heeft: kampioen worden. Nee, ze zijn vooral bang om te struikelen over de naam van de nieuwe Amsterdamse aanwinst, genaamd Nicolás Alejandro Tagliafico. Ook de omroeper van dienst in de Johan Cruijff Arena zal ongemakkelijk op zijn stoel heen en weer schuiven als hij de opstelling moet voorlezen. Gelukkig voor de Ajax-speaker is Damil Dankerlui vertrokken en wordt ene Orejuela zelden opgesteld.

Stadionspeakers hebben tegenwoordig geen gemakkelijke job meer. Ze moeten van tevoren thuis behoorlijk oefenen op al die uitheemse namen. Drie, vier klinkers achter elkaar. Waar leg je de klemtoon? Tagliafico is een tongenbreker van jewelste. En dan heeft Ajax ook nog Deyovaisio Zeefuik in de gelederen.

Onlangs moest speaker Jan Bruins (mooie Nederlandse voor- en achternaam) in de Grolsch Veste in korte tijd twee keer de spelers van Ajax opnoemen. Jan is een van de meest geroutineerde speakers van de eredivisie, maar bij de uitspraak van de naam Deyovaisio Zeefuik (foto) moest hij toch even goed kijken. Je hoorde hem diep adem halen en ja, hij sprak de bijzondere voornaam van deze Ajacied behoorlijk vlot uit. Bij de FC Twente-spelers loopt hij minder kans op een miskleun. Adnane Tighadouini speelt niet vaak. Alleen bij hem is het alle hens aan dek.

Gerard Kruizinga, de speaker van Heracles, heeft met zijn eigen elftal geen probleem. Bram, Wout, Robin, Dries, Jeff, Tim, enzovoort. Lekker makkelijk allemaal. Wel moet hij de nodige tegenstanders vrezen. Want bijna iedere eredivisieclub heeft één of meerdere tongenbrekers in de gelederen. Zondag tegen PSV heeft Gerard geen problemen, maar over drie weken komt ADO met oa Tyronne Ebuehi en Abdenasser Ek Khayati in de gelederen. Werk aan de winkel voor Gerard.

Het zijn tegenwoordig overigens vooral de voornamen die problemen geven. De spelers komen uit alle werelddelen of hebben voorouders uit den vreemde, die hun zonen bijkans onuitspreekbare voornamen wisten te geven.

Ik zal even een willekeurige opstelling van tongenbrekers maken. Kunnen de speakers vast oefenen.
Doel: Ogmundur Kristinsson (Excelsior).
Achter: Deyovaisio Zeefuik (Ajax), Yigithan Güveli (Sparta), Nicolás Alejandro Tagliafico (Ajax), Ridgeliano Haps (Feyenoord).
Midden: Tsiy Ndenge (Roda JC), Ognjen Gnjatic (Roda JC), Kelechi Nwakali (VVV), Abdenasser El Khayati (ADO).
Voor: Bilal Basaçikoglu (Feyenoord), Maecky Nkombo (Roda JC).
Wisselspelers oa Donis Avdijaj (Roda JC), Adnane Tighadouini (FC Twente) en Tyronne Ebuehi (ADO).
Jammer dat Ajax een tijdje geleden  Riechedly Bazoer verkocht geeft. En de zojuist genoemde Tyronne Ebuehi is, zo lees ik net, vertrokken richting Benfica. Scheelt weer een tongenbreker.

Gisteren las ik ergens dat de naam Jan in 2017 in de provincie Zeeland de meest gekozen voornaam was van pas geboren jongens. Een nieuwe (oude) trend kondigt zich aan…

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. Piet says:

    En wat te denken van de naam ‘Gijs’….!

  2. Theo says:

    What’s in a name Gijs? Beats me..
Archief