Zaterdag 24 februari 2024
Twentesport

Valse noot

Geplaatst op 28 oktober 2019 door   ·   Geen reacties

Ajax, AZ en Heracles wonnen met 4-0. Mooie cijfers. Met 4-0 win je niet vaak in de eredivisie. Vier doelpunten maken en achterin een zg clean sheet realiseren. Dat is knap werk. Er was wel een verschil tussen de 4-0 van de eerste twee en die van Heracles. Ajax en AZ waren stukken sterker en speelden voetbal zoals de liefhebbers het zo graag zien. De Almeloërs waren echt niet veel sterker in de eerste helft en waren een sommige fases zelfs minder dan opponent PEC. Toch wonnen ze met 4-0 en het was uiteindelijk ook zeer verdiend. PEC gaat een zwaar seizoen tegemoet.

FC Twente won met 4-1 van Emmen en dat lijkt ook een mooie uitslag. Qua spelbeeld leek de eerste helft op die van Heracles-PEC. Twente was zeker niet beter dan Emmen, maar kwam op curieuze wijze aan een paar doelpunten van de alerte Vuckic. Pas kort voor de rust slaagde de FC erin een mooie aanval te produceren en dat betekende meteen de 3-0 van Selahi.

Ik zag de wedstrijd live en had er bij de uitreiking van de opstellingen samen met iedereen in de perskamer weinig fiducie in. Sommige spelers op vreemde posities, een basisplaats voor Zekhini die de laatste keer dat hij speelde, geen pepernoot raakte. Ook vreemd.
Dat Peet Bijen op de bank was gezet, was niet vreemd, omdat de Hengeloër niet in vorm is. De onzekere Busquets op Bijens plek als centrale verdediger? Eveneens vreemd. En dat Wout Brama (foto) op de bank zat, snapte niemand. Een enkeling vond de fantasieopstelling van Garcia moedig.  De meesten begrepen het niet. “Zo gaat hij regelrecht naar de uitgang”, zei er een. “Hij begint opnieuw met de voorbereiding”, zei een ander. Ook ik vond het niet slim. De coach had echter geluk en dat is uiteraard mooi voor hem en voor de FC en dan vooral voor de duizenden trouwe fans.

Brama was dus uit de basis gekieperd. Garcia zette hem eerst een paar keer op een positie die hem niet paste en liet hem vervolgens buiten de basis. Let wel: Brama maakte deel uit van het kampioenselftal dat exact tien jaar geleden in de maak was. (Ik heb het even opgezocht. Op dezelfde 25e oktober in 2009 won de FC met 4-0 van Groningen. Brama speelde op 6.) En zo ging dat jaren door. Hij kwam bij de nationale selectie, speelde van de FC de meeste Europese wedstrijden en deed dat dus al meer dan 300 officiële wedstrijden op de as van het veld, net voor de verdediging. Dat is zijn plek. Als je dus in 2019 een fitte routinier van 33 jaar in de ploeg hebt, die aanvoerder is, die de leider is van jouw team, die alles meegemaakt heeft, die vaak in het veld vol buitenlandse collega’s fungeert als verlengstuk van de trainer en die het spelletje in één oogopslag kan ‘lezen’. Zo’n speler als Brama op een centrale plek in het elftal, wenst het gros van de trainers in de eredivisie zich. Dus ik zou zeggen tegen Garcia: “Wat let je nog trainer, snel opstellen die man, op 6”.

En niet alleen ik vind dat, alle fans ook die hem bij zijn invalbeurt minutenlang massaal toezongen met het welbekende Beatles-liedje Obladi, Oblada, Woutje Brama, lalalalalala. Overigens wordt de tweede lettergreep van Brama een toon te laag gezongen. Die valse laatste lettergreep van het supporterskoor staat sinds kort symbool voor de misvatting van Garcia Garcia die Brama op een voor hem onlogische plek positioneert of zelfs op de bank. Laten we het daar op houden.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief