Zondag 5 april 2020
Twentesport

Verdedigen

Geplaatst op 18 december 2019 door   ·   2 Reacties

In het seizoen 1971-1972 kreeg de verdediging van FC Twente met keeper Piet Schrijvers, Kees van Ierssel, Willem de Vries, Epi Drost en Kalle Oranen dertien goals tegen, nog altijd een nationaal clubrecord. Johan Cruyff had een gezonde hekel aan ‘die rooie’, Benno Huve. Niels Overweg haalde het Nederlandse Elftal. Spira Grujic, de opvolger van Nico-Jan Hoogma, won in 2001 de beker. Peter Wisgerhof werd kampioen in 2010. En nu? Nu hebben we Bijen, Busqets en Pleguezuelo. De eerste maakte tegen Vitesse twee knullige fouten, nummer twee bleef bij de 0-2 achteruit lopen en de rechtsback hief bij de derde tegengoal het buitenspel op om zich vervolgens in de rug te laten verrassen. Drie tegendoelpunten van het niveau Meisjes B4.

Maar niet alleen FC Twente heeft last van falende verdedigers. Wat zullen ze bij PSV een heimwee hebben naar Eric Gerets, Berry van Aerle en Jaap Stam. Technisch directeur Jong de Jong zadelde Mark van Bommel op met wankele winkeldochters als Baumgartl, een parodie op profvoetbal. De trainer wordt geslachtofferd, want die is er voor de kortere termijn, zo gaat dat nou eenmaal in de voetballerij. Nee, dat geldt niet voor hemzelf, want hij zit er voor de langere termijn. Nou, daar zullen de supporters van PSV blij mee zijn. Die moeten dus nog een paar seizoenen door met de waardeloze aankopen van die ruggengraatloze flapdrol. Zou Bijen iets voor PSV zijn? Dan krijgen ze Pleguezuelo er gratis bij.

Peter Bonder

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. Hans van den Berg says:

    FC Twente moet gewoon ouderwets gaan voetballen met een vrij verdediger achter de linies die rugdekking geeft. 4 middenvelders in een ruit met Brama als slot op de deur. 2 spitsen: Bergreen als diepe spits en Vuckic als eerste aanspeelpunt.+ een nieuwe trainer die de spelers na de wedstrijd geen complimentjes maar op zijn flikker geeft!! Tijd voor Fred Rutten om op te staan. Nu of nooit!!

  2. Hans van den Berg says:

    In iedere plaats is er wel een voetbalschool: passen en trappen, dribbelen en drijven, partijspelen zijn vaste onderdelen. Waar weinig tot niet op gelet wordt is verdedigen: mandekking, rugdekking, doordekken, positiedekking. Wij in Nederland kunnen niet meer verdedigen, het moet allemaal voetballend opgelost worden.Spitsentrainer, keeperstrainer, die hebben we allemaal wel. Maar geen extra trainer die de spelers traint op duels en tactisch verdedigen. Als je een huis bouwt begin je ook met het fundament. In voetbal is de verdediging het fundament, van daar uit ga je verder bouwen. In de tijd van Theo Vonk is FC Twente 3x derde geworden op de ranglijst alleen al om verdedigend zo weinig risico’s in te bouwen!!!
Archief