Zondag 23 juni 2024
Twentesport

Voetbalweekend

Geplaatst op 11 september 2017 door   ·   1 Reactie

De bazen van Heracles halen regelmatig een oud-speler terug. Daar is wat voor te zeggen. Het zijn jongens die de club kennen en mede daardoor snel ingepast kunnen worden. Pasveer deed het ooit en recenter Van Mieghem, Breukers, Armenteros, Gladon, Castro. Soms is het een geslaagde actie zoals vorig jaar met Armenteros en eerder al met Pasveer. Maar soms is het een ongelukkige greep. Van Mieghem is daar een voorbeeld van. Met Lerin Duarte (foto) leek het ook zo af te lopen. De 27-jarige middenvelder die een paar jaar geleden namens Ajax al voor de Champions League tegen Barcelona aantrad, kon in 2016 in Almelo na omzwervingen via NAC en Heerenveen voor een laatste kans gaan om zijn carrière te redden. Vorig seizoen was Duarte echter niet in staat het niveau van zijn eerste periode bij Heracles te halen. Ik vond dat jammer, omdat ik gecharmeerd was van deze speler met al zijn kwaliteiten. Hoe kwam het dat hij in de vergetelheid wegzakte? Hij verdiende goed bij Ajax, maar kwam er al voetballer tekort. Dat heeft wat met hem gedaan, dacht ik en hij zal er in mentaal opzicht wel niet mee om kunnen gaan.

Maar afgelopen zaterdag tijdens Heracles-Feyenoord (2-4) kwam Duarte een half uur voor tijd in het veld om mee te helpen het blazoen van zijn ploeg, dat in de eerste helft zwaar geschonden was, weer op te poetsen. En dat lukte. Hij speelde op de linksback-positie en dat ging hem opvallend goed af. Hij etaleerde af en toe weer de klasse die hij in zich heeft. Hij oogde fit en zal binnenkort weer in de basis staan, daar ben ik zeker van.

Zondagmiddag was ik bij HSC’21-Quick’20. Dat was geen beste wedstrijd. Ik ben van beide ploegen gewend dat ze lekker op de aanval spelen met enkele fijnzinnige aanvallers en middenvelders, maar die tijd schijnt voorbij te zijn. Zou het te maken hebben met het feit dat beide elftallen tegenwoordig geleid worden door ex-verdedigers (resp. Daniël Nijhof en Michel Steggink)?
HSC was niet volledig, maar won verdiend met 2-1. Toch zullen de Haaksbergenaren het dit seizoen niet gemakkelijk krijgen in de derde divisie. Dat geldt geheid voor Quick’20, dat aan kwaliteit heeft ingeleverd door onder andere het vertrek van Van Benthem en Leemhuis. Wat me ook opviel, was het geringe aantal van slechts twee basisspelers die door de Oldenzaalse club zelf zijn opgeleid. Dat is wel eens anders geweest. Ik hoop het beste voor Quick, maar ben bang dat het een zwaar seizoen gaat worden.

Overigens, als je de spelers uit Hengelo en Enschede in beide elftallen bij elkaar optelt, zouden deze steden eigenlijk zelf weer zo langzamerhand voor een topamateurclub moeten gaan. Bij HSC barst het van de Enschedeërs en ook hebben ze één Hengeloër (Job Derksen) in de selectie. Quick’20 teert op een stuk of acht, negen Hengeloërs en ook op een paar Enschedeërs.

Van FC Twente heb ik daardoor alleen de samenvatting gezien van de nederlaag tegen Sparta. Wel zijn veel volgers al behoorlijk prikkelbaar geraakt door de vier nederlagen. De conclusies vliegen over en weer. Laat René Hake nog even bouwen, zou ik zeggen. Hij moet de kans krijgen de nieuwe spelers, waarvan sommigen niet in topconditie zijn, te leren kennen en in te passen. Na een wedstrijd of zes mag je voorzichtig beginnen te oordelen.

 

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. jeroen says:

    Weer leuke column Gijs, echter een kleine correctie, Bram Castro is nooit ‘oud-speler’ geweest. Zijn transfer leek op papier rond maar in de praktijk kwam hij, bij 0 gespeelde wedstrijden voor zijn nieuwe club, na 4 weken weer bij Heracles terug. En gelukkig maar, want hij was er tegen Ajax mede voor verantwoordelijk dat de 3 bonus punten in Almelo bleven.

    Duarte komt hopelijk weer terug op het niveau als toen hij bij ons vertrok. Een Duarte in topvorm is een vaste waarde op het middenveld bij Heracles. Hij is geen linksback, dat is wel duidelijk. Dat gaat jammer genoeg wel ten koste van Reuven Niemeijer.
Archief